Такеда Шінґен

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Такеда Шінґен
яп. 武田信玄
Ім'я при народженніяп. 武田太郎
Народився1 грудня 1521
Yogaisan Castled, Кофу, Японія
Помер13 травня 1573 (51 рік)
Ina districtd, Префектура Наґано, Японія
·рак печінки
ПохованняКофу
КраїнаЯпонія
Діяльністьсамурай
Знання мовяпонська[1]
Титулдаймьо
ПосадаСюґо і Сюґо
Конфесіябуддизм
РідРід Такеда
БатькоТакеда Нобутора
МатиŌi no katad
Брати, сестриJōkei-ind, Nened, Такеда Нобушіґеd, Takeda Nobukadod, Ichijō Nobutatsud, Takeda Takematsud, Takeda Inuchiyod, Matsuo Nobukored, Takeda Souchid, Takeda Nobuzaned і Takeda Nobutomod
У шлюбі зSanjōd, Suwa Goryōnind, Nezugoryōnind, Aburakawad і Q106816355?
ДітиТакеда Кацуйорі, Takeda Yoshinobud, Takeda Nobuchikad, Takeda Nobuyukid, Kenshōind, Shinryūind, Nishina Morinobud, Katsurayama Nobusadad, Takeda Nobukiyod, Shinshōnid, Kiku-himed, Ōbai-ind і Shimoyama-donod

Таке́да Шінґен (яп. 【武田信玄】, たけだしんげん, 1 грудня 1521 - 13 травня 1573) — японський державний і військовий діяч, магнат, самурайський полководець періоду «Країн, що воюють». Голова роду Такеда (15411573).

Біографія

[ред. | ред. код]

Такеда Шінґен народився 1521 року в родині Такеди Нобутори, володаря провінції Кай. При народженні отримав ім'я Кацутійо (перемога назавжди). Потім став зватися Таро. 1536 року юнак прийняв ім'я Харунобу (晴信) й одружився з донькою аристократа Санджьо Кінйорі. Замолоду виявив військовий хист.

Коли Шінґен підріс, він вступив в таємну змову з Імаґава Йосімото, який влаштував його губернатором провінції Сінано. 1541 року Шінґен організував переворот проти батька, вигнав його за межі провінції й став повновладним правителем роду Такеда. 1542 року був атакований даймьо з провінції Сінано, проте завдав рішучої поразки ворогам у битві при Седзава.

Протягом 15411560 років він займався внутрішньополітичними справами — будівництвом дамби, укладанням провінційного законодавства й реформуванням армії. Він активно будував дороги, дамби і греблі, добував золото, організував ефективну кур'єрську службу і систему оподаткування, за якою податки платили усі — селяни, самураї і духівництво. Він скасував тілесні покарання для селян і дозволив їм вносити податки не рисом, а грошима, сприяючи розвитку торгівлі. Його продумана система мобілізації та постачання дозволяла в короткі терміни збирати до 45 000 вояків без шкоди для економіки небагатої провінції Каї. Успіхам Шінґена сприяли талановиті військовики Ямамото Кансуке, Ямагата Масакаґе, Баба Нобухару і Найто Масатойо.

Шінґен вів активне завоювання північних сусідів — регіональної знаті провінції Шінано. 1546 року завдав поразки біля замку Тойсі даймьо Муракамі Йосікійо. 1547 року відбулася вирішальна битва при Уедахарі, в якій Такеда зазнав поразки від Муракамі.

Основним противником Шінґена став Уесуґі Кеншін, володар провінції Ечіґо, який прийняв під свою опіку біженців з Сінано. Між Такедою і Уесуґі неодноразово відбувалися масштабні бої, за контроль над провінцією. Чотири рази підряд — у 1553, 1555, 1557 і 1561 — обидва противника сходилася в районі Каванакаджіми. Для здійснення тиску на Уесуґі й забезпечення тилів, Шінґен уклав 1554 року політичний союз із південними сусідами — родами Імаґава й Ходзьо. 1559 року він прийняв буддистський чернечий постриг і ім'я Шінґен.

Оскільки бої на півночі були безрезультатними, Шінґен замирився з Уесуґі й розпочав наступ на південь, на володіння вчорашнього союзника — роду Імаґава. 1568 року він захопив головний замок Сумпу й приєднав до своїх володінь провінції Суруґа й Тотомі.

1572 року, відповідаючи на заклик шьоґуна Ашікаґи Йошіакі, повалити режим Оди Нобунаґи, Шінґен вирушив із військом на столицю Кіото. Він розбив військо Оди й Токуґави в битві при Мікатаґахара в провінції Тотомі, але 1573 року передчасно помер від хвороби. Через три роки син і наступник Шінґена — Такеда Кацуйорі — зазнав великої поразки від армії Оди-Токуґави в битві при Наґашіно, в якій загинули найкращі офіцери шінґенового війська.

Родина

[ред. | ред. код]

Бібліографія

[ред. | ред. код]

Такеда Шінґен // 『日本大百科全書』 [Енциклопедія Ніппоніка]. — 第2版. — 東京: 小学館, 1994—1997. — 全26冊. (яп.)

Примітки

[ред. | ред. код]

Посилання

[ред. | ред. код]

Вікісховище має мультимедійні дані за темою: Такеда Шінґен