Ягафаров Аллабірде Нурмухаметович

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Ягафаров Аллабірде Нурмухаметович
башк. Йәғәфаров Аллабирҙе Нурмөхәммәт улы
Народився 1886
Блявтамак, Міський округ місто Мєдногорськ, Оренбурзька область, РСФРР
Помер 25 лютого 1922(1922-02-25)
Москва, Російська СФРР

Ягафаров Аллабірде Нурмухаметович (башк. Йәғәфаров Аллабирҙе Нурмөхәммәт улы 18861922) — один з лідерів Башкирського національного руху, член Башкирського уряду, комісар народної освіти Автономної Башкирської радянської республіки.

Життєпис[ред. | ред. код]

Народився 1886 року селі Беляу (Блявтамак) Усерганскої волості Орського повіту Оренбурзької губернії (нині частина м. Мєдногорськ в Оренбурзькій області)[1].

Був делегатом I Всеросійського мусульманського з'їзду. Став одним з організаторів Башкирського обласного бюро і I Всебашкірского курултаю (з'їзду).

Після II і III Всебашкірських курултаїв Ягафаров був включений до складу уряду і передпарламенту Башкортостану — Малий Курултай. У складі Башкирського уряду був Керуючим внутрішніх справ республіки.

29 січня 1919 року на загальній нараді за участю членів уряду, передпарламенту і членів Башкирської національної ради уряд був реорганізований в Башревком, до складу якого був введений Ягафаров.

Після виходу травневого декрету 1920 року ВЦВК і РРФСР, який обмежував права Автономної Башкирської Радянської соціалістичної Республіки і порушував статті Угоди, члени Башкирського Уряду подали в колективну відставку, вирішивши залишити в Стерлітамаці (в тодішній столиці республіки) тільки Ягафарова для зв'язку. Ось як він оцінював травневий декрет:

«Положення про БСФ від 22 травня 1920 року, справило на наших працівників вбивче враження. Ми створили автономну республіку, тепер Центр її ліквідує. Нам стало ясно, що ми працюємо в порожньому просторі ».

Після цього, Аллабірде Ягафаров йде з політики і переходить до роботи в апарат Наркомосу і вирішив там зайнятися вивченням історії Башкортостану і башкирської словесності. У 1921 році Ягафаров був запрошений для роботи в Башцентрсоюз, де керував відділом громадської думки при організації «ААД» .

Аллабірде Ягафаров був відряджений в 1922 році в Усерганський кантон для ревізії справ кантвідділення, але по дорозі в Самару захворів сипняком (висипний тиф) і помер 25 лютого 1922 році.

Примітки[ред. | ред. код]

Посилання[ред. | ред. код]

  • М. М. Кульшаріпов . Ягафаров, Аллабірде Нурмухаметович / / Башкирська енциклопедія / гл.ред. М. А. Ільгамов.   — Уфа: ГАУН " Башкирська енциклопедія ", 2015—2019.   - ISBN 978-5-88185-306-8 .
  • Кульшарипов Марат Махмутович. . — № 1. — ISSN 1683-3554.