Янкелевич Янкл

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Янкл Янкеле́вич
їд. יאַנקל יאַנקעלעװיטש‎
Народився 1905
Хинчешти, Кишинівський повіт, Російська імперія (нині Республіка Молдова, Кишинів)
Помер 1938(1938)
Тирасполь, Молдавська АРСР
Підданство Молдавська АРСР
Національність молдованин
Діяльність поет
Alma mater Південноукраїнський національний педагогічний університет імені Костянтина Ушинського
Мова творів їдиш
Напрямок романтизм, реалізм
Жанр вірш
Magnum opus «Зафтн»
Конфесія православ'я

Янкл Янкеле́вич (їд. יאַנקל יאַנקעלעוויטש & lrm;‎; 1905, Хинчешти, Кишинівський повіт, Бессарабська губернія — 1938, Тирасполь, Молдавська АРСР) — єврейський радянський поет. Писав на їдиші.

Біографія[ред. | ред. код]

Янкл Янкелевич народився в бессарабському містечку Хинчешти (згодом містечко Котовськ, нині райцентр Хинчештського району Молдови), розташованому в 30 верстах від м.Кишинів на річці Когильник[1]. Ріс в Дубоссарах, де закінчив хедер і народну школу. Після смерті батька в 1917 році залишився єдиним годувальником у родині і змушений був кинути школу. У 1925-1932 роках жив у Одесі, навчався на єврейському відділенні Одеського інституту соціального виховання [2], після закінчення якого в 1932 році був розподілений в Тирасполь, де працював учителем єврейської мови і літератури до кінця життя. Вів передачі на місцевому єврейському радіо.

Дебютував в 1925 році в газеті «Одесер арбетер» (Одеський робочий), після чого публікував вірші, розповіді, дитячі історії, статті та переклади в газетах і журналах «Юнгвалд» (Поросль), «Дер піонер»,«Дер емес»(Правда) в Москві; «Юнгер бой-Кланг» (Будівельний гул молодих), «Юнге гвардія» (Молода гвардія), «Ройте Велта" (Червоний світ) і «Пролив» в м. Харків; «Штерн» (Зірка), «Зай грейт» (Будь готовий), «Пролетаріше фон» (Пролетарський прапор), «Советіш літератур» (Радянська література) і «Вос гевен ун вос геворн» (Що було і що стало, антологія) в м. Київ; «Октябер» в м. Мінськ та в інших.

Перший віршований збірник «Зафтн» (Соки) випустив у 1931 році у Харкові, за яким пішли 3 інших поетичні збірки в 1934, 1937 і 1938 роках.

Поезія Я. Янкелевича відрізнялася своєю ліричністю та схильністю до фольклорізаціі. Як поет він уникав злободенності, більше цікавлячись молдавськими пейзажами, ніж оточуючим його будівництвом передового соціалістичного суспільства. Це йому і ставилося все більше і більше в провину протягом 1930-х років, наприклад, з боку відомого критика Г. Ременіка, який дорікав Я. Янкелевичу у відсутності інтересу до оспівування соціалістичного будівництва.

Його вірші увійшли до антології «Шлахтн: фуфцн йор октябер ін дер кінстлерішер літератур» (Битви: п'ятнадцятиріччя Жовтня в художній літературі, Москва, 1932).

Виступав проти закриття єврейських шкіл. 31 березня 1938 року був заарештований у Тирасполі і засуджений на «десять років без права листування», і незабаром розстріляний. Реабілітований у 1956 році у «за відсутністю складу злочину»[3].

Книги[ред. | ред. код]

  • זאַפֿטן (зафтн  — соки, вірші 1926-1930 років). Харків, 1931. — 107 с.
  • לאַגערן (табірного  — табори). Харків-Київ: Мелухе-фарлаг фар ді націонале міндерhайтн (Державне видавництво для національних меншин), 1934. — 74 с.
  • חבֿרים: דערציילונגען פֿאַר קינדער (хавейрім: дерцейлунген фар кіндер  — друзі: розповіді для дітей). Київ, 1937. — 48 с.
  • פֿרייַנט (фрайнт  — рідня, вірші і молдавські балади). Київ: Мелухе-фарлаг фар ді націонале міндерhайтн (Державне видавництво для національних меншин), 1938. — 89 с.

Примітки[ред. | ред. код]

  1. Єврейський лексикон [Архівовано 20 липня 2018 у Wayback Machine.]: В деяких джерелах вказано 1904 рік народження.
  2. War, the Holocaust and Stalinism. Архів оригіналу за 9 лютого 2019. Процитовано 9 лютого 2019.
  3. Стаття Бориса Сандлера та добірка віршів на ідиші з фотографією. Архів оригіналу за 29 вересня 2007. Процитовано 29 січня 2019.