Гміна

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
(Перенаправлено з Ґміна)
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Гміна
Країна  Республіка Польща
Тип адміністративний поділ Польщі, муніципалітет і адміністративна одиниця країни третього рівняd
Кількість 2478
Можливі типи сільська
місько-сільська
міська
Підрозділи дільниця (пол. Dzielnica)
солтиство (пол. Sołectwo)
поселення (пол. Osiedle)
CMNS: Гміна у Вікісховищі

Ґміна, також гміна (пол. gmina, від нім. Gemeinde, «спільнота; громада») — адміністративна одиниця в Польщі, місто, село або група сіл і міст. Назва походить від нім. Gemeinde — спільнота, громада. Еквівалентом ґміни в українському адміністративно-територіальному устрої є громада.

По суті, ґміна є самоврядною громадою мешканців певної території. Іноді поняття застосовується до інших самоврядних громад (релігійна громада, шкільна громада). Керівництво ґміни складають: рада ґміни, що обирається на загальних виборах місцевого самоуправління, а також правління, що обирається радою ґміни і здійснює виконавчу владу в ґміні. У сільських ґмінах голова зветься війт (пол. wójt), в невеликих містечках — бурмістр (пол. burmistrz), а в великих — президент (пол. prezydent).

До компетенції ґміни належать, зокрема, початкові школи, дитсадки, бібліотеки, будинки культури, місцевий транспорт, гмінні дороги, управління ринками, охорона здоров'я.

Керівництво ґміни відповідає за порядок і безпеку на своїй території, в його віданні перебувають дороги місцевого значення, організація комунального господарства, і т. д. У результаті останньої реформи тепер до компетенції ґміни належать також фінансові кошти.

3 1990 року ґміна є найменшою самоврядною територіальною одиницею. Функціонує ґміна на підставі статуту, який визначає її устрій, права та обов'язки. Ґміна може бути сільською, місько-сільською або міською. Ґміна має право утворювати допоміжні додаткові структурні мікрорайони, які мають назви: дільниця (пол. Dzielnica), солтиство (пол. Sołectwo) та поселення (пол. Osiedle).

2023 року на території Польщі функціонувало 2,477 гмін: 1,464 сільських, 711 місько-сільських та 302 міських (при загальній кількості міст 1013, з них 66 — міст на правах повіту).

Історія[ред. | ред. код]

Ґміна також була первинною адміністративною одиницею в довоєнній Польщі (включно з Галичиною та Волинню). На Галичині до 1 серпня 1934 року позначала окреме село (з присілками і хуторами), пізніше — групу сусідніх сіл (поняття стало рівнозначним волості).

Див. також[ред. | ред. код]

Примітки[ред. | ред. код]

Посилання[ред. | ред. код]