Єжи Дзік

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Єжи Дзік
пол. Jerzy Dzik
Народився 25 лютого 1950(1950-02-25) (74 роки)
Єдліче-А, Ґміна Зґеж, Зґерський повіт, Республіка Польща
Країна  Республіка Польща
Діяльність палеонтолог, геолог, викладач університету
Галузь палеобіологіяd[1], геологія[1], палеонтологія[1], animal phylogenyd[1], стратиграфія[1] і еволюція[1]
Відомий завдяки палеонтологія
Alma mater Варшавський університет
Науковий ступінь професор[d][2] (18 жовтня 1993)
Знання мов польська[1]
Заклад Варшавський університет і Польська академія наук
Членство Польська академія наук[3]
Нагороди
золотий хрест Заслуги
Систематик живої природи
Дослідник, який окреслив низку зоологічних таксонів. Назви цих таксонів для вказівки авторства супроводжують позначенням «Dzik».

Єжи Дзік (пол. Jerzy Dzik; нар.25 лютого 1950) — польський палеонтолог, еволюціоніст, професор і директор Інституту палеобіології Польської академії наук, професор Варшавського університету, дійсний член Польської академії наук.

Кар'єра[ред. | ред. код]

У 1973 році закінчив факульет біології Варшавського університету. Учасник дослідницьких експедицій до Антарктиди (1975—1976), Нижньої Лени (1987), гір Каратау в Казахстані (1994 і 2006), Китаю (1995), керівник експедиції до Північної Росії (1997), Якутії (2001). За винятком антарктичної біологічної експедиції, всі інші були присвячені палеонтологічним дослідженням, в першу чергу скам'янілостям перших тканинних тварин з едіакара і кембрію та юрських хребетних.

Автор підручника з палеонтології, який перевидавався кілька разів. Керівник групи, який виявив та дослідив кладовище великих тріасових земноводних та плазунів у Красеюві. У 2006 році команда на чолі з професором розпочала розкопки в Лісовиці, які завершились знахідкою в 2008 році архозавра Smok wawelski[4] та дицинодонта[5].

Основним предметом досліджень професора є фаунні збори рубежу докембрію та кембрію. Він сформулював ряд гіпотез про взаємозв'язок едіакарської фауни з пізнішими таксонами та про середовище, в якому жила фауна едіакарію. Він зробив реконструкцію стратиграфії конодонтів, представив монографію про еволюцію ордовика та запропонував розтажування гіолітів серед молюсків.

Примітки[ред. | ред. код]

  1. а б в г д е ж Czech National Authority Database
  2. Nauka Polska
  3. http://czlonkowie.pan.pl/czlonkowie/sites/Biogram.html?id=4422
  4. Smok z Lisowic żył 200 mln lat temu.[недоступне посилання]
  5. J. Dzik, G. Niedźwiedzki, T. Sulej, 2008: Zaskakujące uwieńczenie ery gadów ssakokształtnych. Ewolucja, 3 PDF [Архівовано 16 лютого 2012 у Wayback Machine.].

Посилання[ред. | ред. код]