Ібани

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Ібани
Весільна церемонія
Самоназва Neban / Hiban / Heban / Hivan / Hevan / Balau / Daya
Кількість понад 1 046 400 осіб
Ареал Малайзія Малайзія: 745 400,
Індонезія Індонезія: 281 000
Бруней Бруней: 20 000
Раса малайська раса
Близькі до: Даяки
Мова ібанська мова
Ібанські дівчата у святковому одязі

Іба́ни (морські даяки) — народ групи даяків у Східній Малайзії, в Індонезії та на Брунеї. Загальна чисельність даяків 3,7 млн осіб. Розселені по долинах річок у внутрішніх областях острова, невелика частина заселяє берегові райони штату Саравак (Малайзія) і гирла річок Кахаян і Капуас. Включають понад 400 дрібних та великих етнічних спільнот. Чисельність народу ібани - близько 550 тис. осіб. Віросповідання: християнство, зберігаються традиційні вірування.

Мова[ред. | ред. код]

Ібанська (мова морських даяків) — одна з австронезійських мов, входить до малайсько-даякську групу західнозондської зони. Поширена у Малайзії в штаті Саравак. Число тих, хто говорить, — близько 430 тисяч осіб. Переважають аналітичні способи вираження граматичного значення. Писемність на латинській графічній основі. Хоча ібанська мова не має жодного офіційного статусу, нею видано ряд книг, ведеться радіомовлення; з 1945 року викладається як предмет у початковій школі.

Рід занять[ред. | ред. код]

Основа традиційного господарства — підсічно-вогневе ручне суходільне рисосіяння (у тому числі на експорт в обмін на сакральні цінності у вигляді старовинної порцеляни, браслетів). Розвинене річкове рибальство, а також ковальське, ткацькі ремесла, обробка дерева, в тому числі будівництво човнів та кораблів.

Житла[ред. | ред. код]

Традиційне поселення - пальовий довгий будинок (до 300 м), розділений на відкриту загальну веранду і однокамерні приміщення. Стіни та дах з пальмового листя. Будинок населяли понад 10 великих сімей із трьох поколінь ("білек"). Декілька споріднених білек у довгих будинках створювали ендогамні спільності, всередині яких заборонялася війна та полювання за головами. Філіація білатеральна, шлюб білокальний.

Одяг[ред. | ред. код]

Традиційний одяг: корсети з ротангу в жінок, стегнова пов'язка у чоловіків. Але вона поступово витісняється європейським та малайським одягом; і чоловіки і жінки носять прикраси — браслети тощо.

Їжа[ред. | ред. код]

В основі традиційної їжі - рис, риба.

Культура[ред. | ред. код]

Розвинена міфологія; очолює пантеон небесний деміург Сенгаланг Буронг, персоніфікація якого — птах-носоріг[1]. Поширені культ рису, шаманізм, ворожіння по польоту птахів, до середини XX століття — полювання за головами та людські жертвопринесення.

Примітки[ред. | ред. код]

  1. Ісмагілова Р. Н. 1996: 331