Іґаель Ядін

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Іґаель Ядін
יגאל ידין
Іґаель Ядін
Іґаель Ядін
Начальник Генерального штабу ЦАХАЛ
1949 — 1952
Попередник: Яаков Дорі
Спадкоємець: Мордехай Маклеф
 
Народження: 20 березня 1917(1917-03-20)
Єрусалим, Палестина,
Османська імперія Османська імперія
Смерть: 28 червня 1984(1984-06-28) (67 років)
Єрусалим, Ізраїль
Поховання: Гора Герцля
Національність: єврей
Країна: Ізраїль Ізраїль
Релігія: юдаїзм
Освіта: Єврейський університет і Gymnasia Rehaviad
Партія: Демократичний рух за зміни
Батько: Елеазар Сукенік (івр. אלעזר ליפא סוקניק‎)
Мати: Hasya Sukenikd
 
Військова служба
Роки служби: 1932–1952
Приналежність: Хагана; ЦАХАЛ
Рід військ: сухопутні війська
Звання: Генерал-майор
Битви: Війна за Незалежність Ізраїлю
 
Наукова діяльність
Наукова сфера: археологія
Відомий як: дослідник сувоїв Мертвого моря
Нагороди:

CMNS: Медіафайли у Вікісховищі

Іґаель Ядін (івр. יגאל ידין‎, уродж. Сукенік; 20 березня 1917(19170320) — 28 червня 1984) — другий начальник Генерального штабу Армії оборони Ізраїлю, видатний ізраїльський археолог і політичний діяч.

Біографія[ред. | ред. код]

Військова кар'єра[ред. | ред. код]

Ядін народився у 1917 році в родині відомого археолога Елеазара Сукеніка та активістки жіночого руху Хаси Файнсод. У 15-річному віці він приєднався до Хагани, де обіймав різні посади. У 1946 році Ядін покинув Хагану через суперечки зі своїм командиром, Іцхаком Саде. У 1947 році, незадовго до проголошення незалежності Ізраїлю, Бен-Гуріон знову прикликав Ядіна на військову службу (в цей час він навчався в університеті). Ядін керував операціями під час Війни за Незалежність через хворобу першого начальника Генерального Штабу Яакова Дорі.

9 листопада 1949 р. Ядін був офіційно призначений начальником Генерального штабу після відставки Дорі і займав цей пост три роки. Ядін вийшов у відставку 7 грудня 1952 р. через розбіжності з Бен-Гуріоном, що займав пости прем'єр-міністра і міністра оборони. Військову кар'єру Ядін завершив у віці 35 років.

Археологія[ред. | ред. код]

Після відставки Іґаель Ядін проводив численні археологічні дослідження. У 1956 році він отримав Державну премію Ізраїлю за докторську дисертацію, присвячену перекладу сувоїв Мертвого моря. Ядін брав участь у важливих розкопках, таких як Кумран, Масада, Хацор і Мегіддо. Під час Шестиденної війни 1967 Ядін був військовим радником прем'єр-міністра Леві Ешколя, а після Війни Судного дня був членом Комісії Аграната[ru].

Професор. Член-кореспондент Британської академії (1966).

Політична діяльність[ред. | ред. код]

У 1976 році Ядін спільно з професором Амноном Рубінштейном, Шмуелем Таміром, Меїром Аміом і Меїром Зореа сформував партію «ДАШ» («Демократичний рух за зміни»). Нова центристська партія здавалася перспективною в боротьбі проти корупції в русі «Маарах» (теперішня партія «Авода»). Під час виборів до Кнесету 1977 року партія отримала 15 місць. Лідер «Лікуду» Бегін зміг утворити коаліційний уряд з партією «ДАШ», залишивши в опозиції блок Маарах.

Іґаель Ядін отримав посаду заступника прем'єр-міністра і активно брав участь в укладенні мирного договору з Єгиптом. Пізніше партія розкололася і в 1981 році Ядін пішов з політики.

Посилання[ред. | ред. код]