Алберт Аґуайо

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Алберт Хуан Аґуайо
Albert Juan Aguayo
Народився 16 липня 1934(1934-07-16) (89 років)
Баїя-Бланка, Буенос-Айрес, Аргентина[1]
Країна  Канада
Діяльність нейронауковець, викладач університету
Alma mater Національний університет Кордови (1959)[2]
Торонтський університет
Університет Макгілла
Галузь неврологія, нейрохірургія, регенеративна медицина, нейробіологія
Заклад Університет Макгілла
Посада президент
Вчене звання дійсний член Королівського товариства
Науковий керівник Дональд Бакстер
Членство Королівське товариство Канади
AAAS
International Brain Research Organizationd
Відомий завдяки: відкриття відновлення нейронних зв'язків, які можливі при пошкоджених в центральній нервовій системі ссавців
Нагороди

Алберт Хуан Аґуайо (англ. Albert Juan Aguayo), Кавалер Ордена Канади, член Королівського товариства, (народився 16 липня 1934) — канадський невролог, наукова діяльність котрого повʼязана з Університетом Макґілла. Родом з Баїя-Бланка[3], що в Аргентині (Південна Америка) Аґуайо закінчив медичний факультет Національного університету Кордови. Після закінчення навчання в Аргентині, Аґуайо продовжував вивчення неврології, працюючи як помічник лікаря в клініці неврології Університету Торонто і Університету Макгілла. У 1967 році Університет Макгілла призначив Алберта Аґуайо на посаду доцента кафедри неврології та нейрохірургії. З 2000 по 2005 Аґуайо був обраний Генеральним секретарем Міжнародної організації з вивчення мозку[en], а згодом став і президентом цієї організації з 2006 по 2008 рік.[4]

Науково-дослідна робота й кар'єра[ред. | ред. код]

Відомість доктору Аґуайо принесли революційні дослідження нервових волокон і проявів нервових функцій. Алберт Аґуайо і його команда були першими, хто продемонстрував, що нервові волокна, які знаходяться в центральній нервовій системі й, зокрема, в головному мозку ссавця, здатні відновлювати себе після значного пошкодження або травми. Протягом цього дослідження, Аґуайо використовував різноманітні методики, зокрема й такі як дослідження на лабораторних тваринах[5]. Дані Аґуайо спричинили цілу революцію в регенеративній медицині. Незважаючи на те, що Аґуайо був висококваліфікованим клінічним неврологом, перемогла пристрасть до експериментальних досліджень, і він сконцентрував увагу на дослідженнях в галузі нейробіології[4]. На початку своєї кар'єри в Університеті Макгілла, Аґуайо був запрошений Дональдом Бакстером в неврологічну наукову клініку Університету Макгілла, де розробив і впровадив нові підходи в неврологічній науці[5].

Громадська діяльність[ред. | ред. код]

Останні громадські обов'язки Аґуайо також включають в себе головування в Північно-Американському товаристві Неврології, в Канадській асоціації неврологів, Канадському Неврологічному товаристві. Як науковий директор Алберт Аґуайо також працював у мережі центрів передового досвіду під назвою Canadian Neuroscience Network of Centres of Excellence (Канадська мережа досконалих центрів неврологічних досліджень)[3]. Будучи переконаним подвижником неврології, Алберт Аґуайо також мав багато лекцій в канадських (Університет Торонто, Університет Макгілла [4]), американських (Гарвардський університет.[3]) та інших унсіверситетів. Він з ентузіазмом пропагує передову неврологічну науку в вищих навчальних закладах. Алберт Аґуайо є автором понад 150 наукових публікацій і отримав престижні дипломи Університету Лунда (Швеція) Королівського університету (Канада). Був членом редакколегій 26 відомих журналів.

Нагороди й відзнаки[ред. | ред. код]

Алберт Хуан Аґуайо в даний час президент Міжнародної організації з вивчення мозку[en], як колишній директор Центру Університету Макгілла з досліджень в галузі неврології[6], очолює Науково-консультативну раду Фонду Інституту Фрідріха Мішера, розташованого в місті Базель, Швейцарія, а нещодавно був призначений в Консультативний Консорціум[en]. Він був удостоєний багатьох нагород і почесних грамот, в тому числі Ордена Канади, був обраний членом Королівського товариства в 1993 р. В 1988 р Аґуайо удостоєний міжнародної премії Canada Gairdner[7] за відкриття відновлення нейронних зв'язків, які можливі при пошкоджених в центральній нервовій системі ссавців.[7]. У 2011 році став лауреатом престижної відзнаки Канадського медичного залу слави[en].

Примітки[ред. | ред. код]

  1. https://prixduquebec.gouv.qc.ca/recipiendaires/albert-j-aguayo/
  2. https://www.cdnmedhall.ca/laureates/albertaguayo
  3. а б в Архівована копія. Архів оригіналу за 19 грудня 2014. Процитовано 19 грудня 2014.{{cite web}}: Обслуговування CS1: Сторінки з текстом «archived copy» як значення параметру title (посилання)
  4. а б в Архівована копія. Архів оригіналу за 14 жовтня 2012. Процитовано 19 грудня 2014.{{cite web}}: Обслуговування CS1: Сторінки з текстом «archived copy» як значення параметру title (посилання)
  5. а б Архівована копія. Архів оригіналу за 8 жовтня 2017. Процитовано 19 грудня 2014.{{cite web}}: Обслуговування CS1: Сторінки з текстом «archived copy» як значення параметру title (посилання)
  6. Архівована копія. Архів оригіналу за 19 грудня 2014. Процитовано 19 грудня 2014.{{cite web}}: Обслуговування CS1: Сторінки з текстом «archived copy» як значення параметру title (посилання)
  7. а б Архівована копія. Архів оригіналу за 24 вересня 2015. Процитовано 19 грудня 2014.{{cite web}}: Обслуговування CS1: Сторінки з текстом «archived copy» як значення параметру title (посилання)

Література та посилання[ред. | ред. код]