Базель

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Базель

нім. Basel

Герб Прапор
Країна  Швейцарія[1]
Кантон Базель-Штадт
Межує з: сусідні адмінодиниці
Ріен, Бірсфельден, Муттенц, Мюнхенштайн, Райнах, Боттмінген, Біннінґен, Альшвіль, Сен-Луї, Вайль-на-Рейні, Унінг ?
Номерний знак BS
Офіційна мова німецька
Населення
 - повне 178 120 (31 липня 2021)
Етнікон італ. basilesi
Площа
 - повна 23.85 км²
Висота
 - максимальна 369 м
 - мінімальна 244 м
Часовий пояс UTC+1 і UTC+2
Губернатор Beat Jansd[2]
Вебсайт bs.ch
Код BFS 2701

Мапа
Вікісховище має мультимедійні дані
за темою: Базель

Ба́зель (нім. Basel, фр. Bâle, італ. Basilea) — місто на північному заході Швейцарії, столиця німецькомовного напівкантону Базель-Штадт[3].

Населення — 170,1 тис. осіб (2012 рік), третє за величиною місто країни. У межах агломерації проживає 830 тис. осіб (2004 рік)[4]. Розташований на берегах річки Рейн, у долині між горами Юри і Шварцвальда.

Базель вважається культурною столицею Швейцарії. Маючи майже 40 музеїв по всьому кантону та широкий спектр культурних заходів, Базель відомий у всьому світі своїми численними мистецькими та культурними закладами, що робить місто одним із найбільших культурних центрів Європи по відношенню до його розміру та населення.[5]

Центр хімічної і фармацевтичної промисловості (фарби, вітаміни, агрохімія, харчові продукти, генетичні продукти). Штаб-квартири компаній Novartis, Hoffmann-La Roche та Coop, а також міжнародних банківських організацій, одна зі штаб-квартир банку UBS. Найстаріший університет Швейцарії.

Рейн ділить місто і його історичний центр на дві частини: Великий Базель на лівому березі та Малий Базель на правому. У Великому Базелі над Рейном підноситься романо-готичний собор з червоного пісковику, на Ринковій площі пізньоготична ратуша.[6]

Історія[ред. | ред. код]

Базельський університет, заснований у 1460 році, є найстарішим у Швейцарії

Місто виникло на місці римської фортеці Basilea, збудованої для захисту давньоримської колонії Аугуста-Рауріка (наразі Аугст) у 15 році до Р. Х. 740 року Базель став резиденцією єпископа. У 1226 був відкритий перший міст через Рейн. У 1356 велику частину міста було зруйновано під час землетрусу.

12 листопада 1459 року буллою Папи Римського Пія II в Базелі було засновано найперший у Швейцарії університет. У 1501 місто увійшло до складу Швейцарської Конфедерації. У 1622 було засновано університетську бібліотеку; нині вона найбільша у Швейцарії. Університет вважається одним із місць народження європейського гуманізму, серед іншого завдяки інтелектуальній спадщині Еразма фон Роттердама, який працював тут.[4][5] У XIX столітті, поряд з істориком мистецтва Якобом Буркхардтом, одним із найвідоміших людей, які викладали в університеті, був філософ і поет Фрідріх Ніцше (професор грецької мови та літератури). Нині десять лауреатів Нобелівської премії та два президенти Швейцарії навчалися або викладали в університеті.

У 1661 році в місті було засновано найстаріший публічний художній музей у світі. Зараз колекція музею є найбільшою та найважливішою колекцією мистецтва в Швейцарії.

У 1897 році в Базелі відбувся перший у світі сіоністський конгрес під головуванням Теодора Герцля. Загалом до заснування держави Ізраїль у 1948 році конгрес відбувався десять разів, більше, ніж у будь-якому іншому місті світу.

Однією з найважливіших подій в історії Базеля був Надзвичайний міжнародний мирний конгрес соціалістів у листопаді 1912 р.

У 1930-х роках Банк міжнародних розрахунків (BIS), банк центральних банків, знаходився в Базелі.[7]

Географія[ред. | ред. код]

Місто розташоване на відстані[8] близько 70 км на північ від Берна. Базель має площу[9] 23,9 км², з яких на 86,5% дозволяється будівництво (житлове та будівництво доріг), 3,9% використовуються в сільськогосподарських цілях, 3,6% зайнято лісами, 6% не є продуктивними (річки, льодовики або гори).

Демографія[ред. | ред. код]

2019 року в місті мешкало 173 232 особи[9] (+6,1% порівняно з 2010 роком), іноземців було 38%. Густота населення становила 7263 осіб/км². За віковим діапазоном населення розподілялося таким чином: 16,9% — особи молодші 20 років, 64,1% — особи у віці 20—64 років, 19% — особи у віці 65 років та старші. Було 87344 помешкань (у середньому 1,9 особи в помешканні). Із загальної кількості 185 432 працюючих 27 було зайнятих в первинному секторі, 34 946 — в обробній промисловості, 150 459 — в галузі послуг.

Транспорт[ред. | ред. код]

Вокзал Базель SBB

Базель — важливий транспортний вузол європейського значення і головний портовий перевантажувальний центр Швейцарії. У місті розташований єдиний порт Швейцарії (на Рейні), через який країна пов'язана з морським портом Роттердама. Неподалік від Базеля, на території Франції, розташований міжнародний Євроаеропорт Базель-Мюлуз-Фрайбург (BSL/MLH/LFSB), один з небагатьох у світі, спільно керований двома країнами (Францією і Швейцарією). У Базелі є два великих залізничних вокзали, Базель SBB і Базель-Бадішер-Бангоф, при цьому частина вокзалу Basel SBB перебуває під юрисдикцією Франції і називається Bâle SNCF, а весь вокзал Базель-Бадішер-Бангоф належить Німеччині і німецьким залізницям, хоч він і розташований на території Швейцарії. З нього вирушають поїзди ICE (Intercity-Express) у Фрайбург, Карлсруе, Мангайм і далі на північ (аеропорт Франкфурта-Кельн-Дюссельдорф, а також до Гамбурга та Берліна).

Річковий порт, на території Франції міжнародний аеропорт спільного використання.

Громадський транспорт[ред. | ред. код]

Громадський транспорт міста складають автобуси й трамваї (див. Базельський трамвай). У місті діють дві організації-оператори громадського транспорту, BVB і BLT. Трамваї і автобуси зеленого кольору перебувають у віданні BVB. Автобуси та трамваї жовтого кольору перебувають у віданні BLT і з'єднують райони в сусідній половині кантону Базельланд Центральний Базель. Трамваї розраховані на живлення від повітряних ліній, а автобусний парк складається з автобусів на звичайному паливі, але більшість приміських автобусів на природному газі. Також у Базель заходять автобусні маршрути довколишніх французьких і німецьких міст.

Музеї[ред. | ред. код]

Освіта[ред. | ред. код]

Відомі уродженці[ред. | ред. код]

Галерея[ред. | ред. код]

Див. також[ред. | ред. код]

Примітки[ред. | ред. код]

  1. archINFORM — 1994.
  2. https://www.regierungsrat.bs.ch/mitglieder/jans.html
  3. Amtliches Gemeindeverzeichnis der Schweiz. Bundesamt für Statistik. 01.05.2022. Процитовано 10 листопада 2022. (нім.)
  4. Trinationales Stadtgebiet, ein vielfältiger Raum. // eurodistrictbasel.eu. Архів оригіналу за 5 серпня 2012. Процитовано 2012-7-23.  {{cite web}}: Cite має пустий невідомий параметр: |datepublished= (довідка)
  5. Cultural Capital of Switzerland. www.bs.ch (англ.). Процитовано 27 вересня 2022. 
  6. cie, G. Massiot &. Cathedral Interior, likely Basel Minster, Basel, Switzerland. curate.nd.edu. Процитовано 27 вересня 2022. 
  7. Bank for International Settlements | Britannica. www.britannica.com (англ.). Процитовано 27 вересня 2022. 
  8. Фізичні відстані розраховані за координатами муніципалітетів
  9. а б Regionalporträts 2021: Kennzahlen aller Gemeinden. Bundesamt für Statistik. 26.03.2021. Процитовано 10 листопада 2022. (нім.)

Література[ред. | ред. код]

Посилання[ред. | ред. код]