Апостольська адміністратура для католиків візантійського обряду в Казахстані та Центральній Азії

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Апостольська адміністратура для католиків візантійського обряду в Казахстані та Центральній Азії

Кафедральний греко-католицький Свято-Покровський собор Богородиці в Караганді

Основна інформація
Країна Казахстан Казахстан
Узбекистан Узбекистан
Таджикистан Таджикистан
Киргизстан Киргизстан
Туркменістан Туркменістан
Заснована 1 червня 2019
Кількість парохій 6
Кількість
священнослужителів
8
Катедральний храм Кафедральний Свято-Покровський собор Богородиці в Караганді
Сан правлячого архієрея митрофорний протоієрей
Титул правлячого архієрея апостольський адміністратор
Адреса Ул. Пищевая 1, 100022 Караганда
Сайт www.ugcc-kazakhstan.com
Єпископ
Правлячий архієрей Василь Говера

Апостольська адміністратура для католиків візантійського обряду в Казахстані та Центральній Азії (лат. Administratio Apostolica Cazastaniae et Asiae Centralis pro fidelibus ritus byzantini) — апостольська адміністрація для католиків візантійського обряду в Казахстані і підпорядкована безпосередньо Святому Престолу, заснована 1 червня 2019 року Папою Франциском. Охоплює всю територію Казахстану та Центральної Азії. Осідок адміністратора при Храмі Покрови Божої Матері в Караганді.

Історія[ред. | ред. код]

Існують спорадичні відомості про присутність візантійських католиків у Центральній Азії з XVII століття. Але значне збільшення їх кількості відбулося у XX столітті, особливо після масових депортацій, здійснених радянським режимом у 1930—1940 роки.

За деякими підрахунками, між 1939 та 1953 роками близько 150 000 українських греко-католиків було заслано до Центральної Азії — особливо до Казахстану. Разом з ними близько 150 священників, серед них блаженний Олексій Зарицький, та два єпископи: Олександр Хіра та блаженний Никита Будка.

Після амністії, оголошеної на хвилі політичних змін, що відбулися в 1953 році зі смертю Йосипа Сталіна, присутність греко-католиків на цих землях значно зменшилася, але залишалася постійною. Душпастирська праця здійснювалася таємно, щойно з падінням комунізму в 1991 році греко-католики отримали змогу легалізуваи свою діяльність. Греко-католицькі парафії були створені в Караганді, Павлодарі, Астані, Сатпаєві, Шидерті та в Алмати, а також у кількох інших місцях. За теперішніми підрахунками, в регіоні Центральної Азії налічується приблизно 10 000 віруючих католиків візантійського обряду.

У 1991 році душпастирство вірних католиків візантійського обряду було доручено єпископу Яну Павлу Лензі — апостольському адміністратору в Казахстані та Центральній Азії. У 1996—2002 роках ці повноваження здійснював єпископ Василь Медвіт — василіянин, апостольський візитатор греко-католицьких вірних у Казахстані та Центральній Азії.

1 червня 2019 року Папа Римський Франциск заснував Апостольську адміністратуру з осідком в Караганді, для вірних Католицької церкви візантійського обряду в Казахстані та Центральній Азії, також відомої як Українська греко-католицька церква, що охоплює всю територію Казахстану та країни Центральної Азії.

Тоді ж Папа призначив Апостольського Адміністратора для вірних візантійсько-українського обряду о. мітрата Василя Говеру — душпастиря та делегата Конгрегації Східних Церков для вірних греко-католиків у Казахстані та Центральній Азії.

7 лютого 2023 року декретом Василя Говери було постановлено, що Апостольська адміністратура для католиків візантійського обряду в Казахстані та Центральній Азії з 1 вересня 2023 року переходить на новоюліанський календар вслід за УГКЦ в Україні та Польщі.[1]

Парафії[ред. | ред. код]

  • Астана — греко-католицька парафія св. Йосифа Обручника
  • Екібастуз — греко-католицька парафія Різдва Пресвятої Богородиці
  • Караганда — греко-католицька парафія Покрови Пресвятої Богородиці
  • Павлодар — греко-католицька парафія святих апостолів Петра і Павла
  • Сатпаєв — греко-католицька парафія святого пророка Іллі

Останньою, 9 серпня 2023 року зареєстрована парафія святого Олексія Зарицького у місті Алмати. [2]

24 червня 2022 року отримала реєстрацію керівна структура греко-католиків Казахстану, під назвою: "Республиканское религиозное объединение "Греко-католическая апостольская администратура для католиков византийского обряда в Казахстане". [3]

Див. також[ред. | ред. код]

Примітки[ред. | ред. код]

  1. Парафії УГКЦ у Казахстані та Центральній Азії також житимуть за новим стилем. Українська Греко-Католицька Церква (укр.). Процитовано 22 березня 2023.
  2. https://statsnet.co/companies/kz/186613889
  3. https://statsnet.co/companies/kz/150258704

Посилання[ред. | ред. код]