В'язане графіті

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
В'язане графіті на дереві, автор — Jafagirls

Вуличне в'язання, партизанське в'язання, в'язане ґрафіті, бомбардування пряжею (англ. yarn bombing, yarnbombing, yarnstorming, guerrilla knitting, graffiti knitting) — явище вуличної культури, що полягає в обв'язуванні елементів міських вулиць. Головною відмінністю від інших видів є використання кольорових ниток та тканин, а не фарби чи крейди.

Перші зразки з'явилися у травні 2004 року в нідерландському місті Ден-Гельдері та 2005 року в Техасі. Для тих робіт було використано непотрібні залишки тканини та незакінчені в'язальні проекти. Відтоді цей вид мистецтва набув значної популярності у світі.

На виконання такого в'язаного ґрафіті може піти багато часу, зате процес його знищення чи усунення, на відміну від звичайного ґрафіті, є доволі швидким. Технічно таке мистецтво є незаконним, проте на практиці його не часто переслідують.

Вагомою відмінністю в'язаних ґрафіті від більшості інших видів публічного мистецтва є фактична відсутність експресивності, соціально-політичного чи рекламного характеру, або вандалізму. Здебільшого його метою є прикрашування громадських місць, які, на думку автора, цього потребують.

Галерея[ред. | ред. код]

Див. також[ред. | ред. код]

Посилання[ред. | ред. код]