Венеційський спрітц

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Коктейль Spritz veneziano

Спрітц або Венеційський спрітц (вен. Spriz або Spriss; італ. Spritz veneziano; нім. Spritzer — «сплеск» / «ігристе») — італійський коктейль австрійського походження на основі ігристого вина просекко, італійського аперитиву Апероль і содової води. Класифікується як газований коктейль. Належить до офіційних напоїв Міжнародної асоціації барменів (IBA), категорія «Напої нової ери» (англ. New Era Drinks)[1].

Історія[ред. | ред. код]

Спрітц народився у 1800-х роках у королівстві Ломбардія і Венеція яке у той час було частиною Австрійської імперії. Австрійські солдати, купці, дипломати та службовці імперії Ґабсбургів у Венето швидко звикли пити місцеве вино, але вони не були призвичаїні до міцності венеційських вин, вміст алкоголю у яких був значно вищим, ніж вони звикли. Австрійці почали просити місцевих господарів вприснути у вино пару крапель води (spritzen, німецькою мовою), щоб зробити вино легшими. Первісній оригінальний спрітц складався із ігристого білого вина або червоного вина, розведеного джерельною водою.

Італійський аперитив Апероль було створено у Падуї в 1919 році братами Барб'єрі. Оригінальний рецепт з часом залишався незмінним, але лише в 1950-х роках Aperol Spritz став популярною альтернативою звичайній венеційській суміші білого вина та газованої води.

Спосіб приготування[ред. | ред. код]

Склад коктейлю «Spritz veneziono»[2][3]:

Примітки[ред. | ред. код]

  1. Сайт Міжнародної асоціації барменів. коктейлі Напої нової ери (англ.). iba-world.com. Архів оригіналу за 28 жовтня 2015. Процитовано 1 червня 2017 року.
  2. Коктейль Spritz veneziono на сайті Барменської асоціації Росії. barclass.ru (рос.). Архів оригіналу за 16 квітня 2017. Процитовано 1 червня 2017 року.
  3. Spritz veneziono. Сайт Міжнародної асоціації барменів (англ.). iba-world.com. Архів оригіналу за 13 травня 2017. Процитовано 1 червня 2017 року.

Посилання[ред. | ред. код]