Вікіпедія:Гумор/Василь Гупало

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку

Гупало Василь - персонаж українського епосу, супергерой, що захищає інтереси простих людей.

Гупало Василь зустрічається в казках, сказаннях різних народів різних часів. Цей персонаж, як відомо, може перебувати в двох фазах. Якщо в першій він – звичайна людина, яка часто займається творчою діяльністю, то в режимі супергероя Василь постає велетнем, який власноруч розправляється з легіонами ворогів. Обидві фази відрізняються, окрім фізичних розмірів, ще й очима, в першій вони звичайні, в другій – великі та сяючі, наче прожектори. Вочевидь, в другій фазі очі водночас є джерелом світла, яке необхідне для бою та виконують функції залякування ворогів. Деякі дослідники називають другу фазу режимом «турбо».

Згідно з епосом, Гупало Василь закінчує свою місію, повертаючись до звичайного творчого життя та передає естафету наступному Василю. Отже, можна стверджувати, що Гупало Василь є супергероєм, що існує поза часом.

Перші згадки[ред. код]

Першу згадку про Гупало Василя знайдено в селі Майданецьке (Тальнівський район Черкаської області), на розкопках в урочищі Гребенюків Яр. 3600—3100 до н.е., ранній етап Трипільської культури.

Географія[ред. код]

Окрім України згадки про Василя можна знайти в Аргентині, Бразилії, Канаді, Австралії і скрізь на планеті, в місцях, де є чорнозем. Як приклад – в Аргентині він відомий як El Asesinas De Chupacabras. За тамтешніми свідоцтвами, Гупало Василь вбив чупакабру, що нападала на мешканців містечка Сан-Сальвадор-де-Жужуй, підманивши її на сало.


Версії походження прізвища[ред. код]

thumb|300px|right|

  1. Прізвище Гупало відноситься до другої групи українських прізвищ – в якій суфікси вказують на професію чи характерну дію людини: -ій (Палій) -ай (Тягай) -ло (Гупало) -йло (Міняйло) -ун (Тихун) -ан (Мовчан) -ик, -ник (Пасічник) -ар (Кобзар).
  2. Гопал /санскр. Ґопала/ - одне з імен Крішни восьмого втілення сонячного бога Вішну. Ґопала (в буквальному перекладі з санскриту «пастух корів») — одна з форм Крішни в індуїзмі, Крішна як дитина-пастушок, зачаровує дівчаток-пастушок ґопі і приваблює звуком своєї сопілки Бансурі самого Купідона. У слов'ян відомий під ім'ям Купала. Ім’я Гопала досить рясно відбите у запорозьких козаків - Гупало, Гупал, Гупалов, Гупаленко.


Правила життя[ред. код]

З казок відомо про три правила життя Василя:

  1. Злу має стати зле.
  2. Добру має бути добре.
  3. Все одно добро закохає зло.


Сьогодення[ред. код]

  1. 1 квітня 2015 року в містечку Білланн (Данія) всесвітньо відома компанія LEGO Group презентує нову серію іграшок «Супергерої світу». Першими трьома фігурками будуть Фет-Фрумос, Дата Туташхія та Гупало Василь.
  2. Український музичний гурт Танок на майдані Конґо записав для альбому «Дзеркало» пісню «Гупало Василь». На початку літа очікується прем'єра однойменного кліпу.