Галинський Борис Веніамінович

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Галинський Борис Веніамінович
Народився 1909
Одеса, Херсонська губернія, Російська імперія
Помер 19 липня 1975(1975-07-19)
Одеса, Українська РСР, СРСР
Країна  СРСР
Діяльність журналіст, футболіст
Нагороди
орден Вітчизняної війни II ступеня орден Червоної Зірки

Борис Веніамінович Галинський (1909, Одеса, Російська імперія — 19 липня 1975, Одеса, СРСР) — радянський спортивний журналіст, письменник, історик спорту і громадський діяч.

Біографія[ред. | ред. код]

Борис Веніамінович Галинський народився в 1909 році в Одесі.

У 1930 році пов'язав свою долю з Комуністичною партією СРСР, яка посилала його на різні посади: він завідував відділом народної освіти в глибинному (Чаплинському) районі, очолював Одеський міський комітет з фізкультури і спорту, керував відділом пропаганди і агітації в Одеському міськкомі партії, заміщав редактора Одеської обласної газети «Більшовицький прапор».

Напередодні німецько-радянської війни за партійним набором пішов на службу у Військово-Морський Флот, якому віддав майже двадцять років життя. Вийшов у відставку в 1956 році в званні капітана другого рангу.

Політробітника Бориса Веніаміновича Галинського добре знали на Балтиці і Каспії, він нагороджений Орденом Вітчизняної війни другого ступеня, двома Орденами Червоної Зірки і дев'ятьма медалями.

Вийшовши у відставку, Галинський з головою поринув у громадську роботу. З 1958-го по 1960 рр. він, колишній капітан одеського футбольного клубу «Динамо», працював старшим тренером і начальником «Чорноморця».

Борис Веніамінович читав лекції, працював на керівних посадах в міській та обласній федерації футболу, але головною справою його життя була спортивна журналістика. Він публікувався у центральних та республіканських виданнях, охоче відгукувався на пропозиції місцевих газет, радіо і телебачення.

У 1969 році в одеському видавництві «Маяк» вийшла його книга «Чорноморці» про становлення і спортивний шлях команди «Чорноморець», яка отримала високу оцінку в центральній пресі.

З осені 1975 року традиційний турнір на приз закриття футбольного сезону в Одесі стали проводити в пам'ять про Бориса Галинського. Переможцями і першими володарями призу стали футболісти «Чорноморця».

Книги[ред. | ред. код]

Посилання[ред. | ред. код]