Детто Маріано

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Детто Маріано
Detto Mariano

Детто Маріано у 1971 році
Основна інформація
Повне ім'я італ. Mariano Detto
Дата народження 27 липня 1937(1937-07-27)
Місце народження Монте-Урано, Італія
Дата смерті 25 березня 2020(2020-03-25) (82 роки)
Місце смерті Мілан, Італія
Причина смерті коронавірусна хвороба 2019 (COVID-19)[1]
Роки активності 1958—2020
Громадянство Італія Італія
Національність італієць
Професія композитор,
аранжувальник, пісняр,
піаніст, музичний продюсер,
видавець
Інструменти піаніно
Мова італійська
Жанр поп-музика
Псевдоніми Detto Mariano
Колективи I Ribelli
Лейбл Clan Celentano, Fantasy, Dischi Ricordi, CBS
dettomariano.it
CMNS: Файли у Вікісховищі

Детто Маріано (італ. Detto Mariano; справжнє ім'я Маріано Детто; 27 липня 1937, Монте-Урано — 25 березня 2020, Мілан, Італія) — італійський композитор, аранжувальник, пісняр, піаніст, музичний продюсер і видавець.

Співпрацював з низкою артистів, найвідомішими з яких є Адріано Челентано, Аль Бано, гурт «I Camaleonti», Маріо дель Монако, Міна і Лучіо Баттісті, ставши одним з найвідоміших італійських аранжувальників. Деякі пісні, з аранжуванням Детто Маріано, увійшли в історію італійської поп-музики. Він також написав музику для багатьох успішних пісень і саундтреків.

Біографія[ред. | ред. код]

Початок[ред. | ред. код]

Мати майбутнього композитора Детто Маріано, яка народилася в травні 1915 року, під час Першої світової війни, отримала ім'я «Гверра» (іт. «Guerra»), що в перекладі з італійської означає «Війна». Пізніше ім'я було змінено на «Гера» (незважаючи на те, що всі родичі звали її Еддою) Анібальді; її батько, Мікеле, був органістом-любителем, він же і викладав Маріано з дитинства перші уроки музики. В переддень Різдва 1943 року, у віці шести років, під час нічної меси, Маріано вперше зіграв у храмі церковну музику.

У 1946 році сім'я переїхала по роботі в Турин, де жила на горищі на вулиці Карло Альберто, 41. У столиці П'ємонту Маріано допомагав своєму батькові в роботі шевцем, продаючи разом з матір'ю взуття на місцевих ринках.

Після декількох років перерви у музичних вправах, Маріано випадково у 14 років вперше зіграв на піаніно під час шкільної поїздки (раніше він завжди грав на фісгармонії). З цього моменту, переконавши батька взяти напрокат піаніно, він знову почав грати; окрім цього, він не нехтував і навчанням, здобувши вищу освіту в області бухгалтерського обліку.

У 1958 році Маріано вперше увійшов у світ поп-музики: його фактично як піаніста найняв туринський співак Руді Ансельмо. Саме разом з Ансельмо, текстярем, і ліриком Ріккардо Беллато Маріано почав писати свої перші пісні.

У 1960 році Маріано був змушений перервати свою музичну діяльність у зв'язку з призовом на військову службу, яку він провів у казармах 7-ї артилерійської частини Турина.

Адріано Челентано і Клан[ред. | ред. код]

Під час військової служби Маріано зустрів новобранця Адріано Челентано, який на той час був відомим співаком, після цього у нього з ним зав'язалися дружні стосунки. Челентано запропонував йому приєднатися клавішником до гурту-супроводу його виступів «I Ribelli», з цієї причини після закінчення військової служби Маріано переїхав в Мілан. Потім він працювати піаністом і аранжувальником гурту під час живих виступів Челентано (на концертах він відтворював аранжування, написані Еціо Леоні і Джуліо Лібано для лейблу «Jolly», де записувався Челентано).

Коли співак та пісняр Челентано вирішив створити власний лейбл запису музики «Клан Челентано» («Clan Celentano»), Детто Маріано зробив на той час сміливий крок, ставши офіційним аранжувальником лейблу: першим його твором на цій посаді стала пісня «Sei rimasta sola», яка мала великий успіх.

Потім Маріано почав аранжувати записи, зроблені іншими артистами студії «Клан», серед яких Рікі Джанко, Дон Бакі, гурт «La ragazza del Clan», Джино Сантерколе тощо; також він працював для супутніх з «Кланом» лейблами, таких як «Ciao! Ragazzi» і «Fantasy», створюючи аранжування до перших записів таких артистів, як Іко Черутті, Аль Бано, Гвідоне і Піладе.

З квітня 1962 року по грудень 1967 року Маріано був аранжувальником всіх записів артистів «Клану»; він також організував живі виступи артистів на різних музичних заходах того часу, наприклад: на фестивалі в Сан-Ремо, дискотеці «Un disco per l'estate», «Фестивальбарі», Міжнародній виставці естрадної музики у Венеції.

У той же час Маріано продовжує свою діяльність як композитор, а іноді і як автор текстів пісень; він також займався створенням саундтреків (першою з яких стала однойменна платівка, що містила музику до фільму «Якийсь дивний тип» 1963 року, де головну роль виконав Челентано).

Співпраця з Доном Бакі[ред. | ред. код]

Між 1961-м і 1973-м роками в результаті тісної співпраці між Доном Бакі (він же Альдо Капоні) і Детто Маріано з'явилися такі пісні, як «L'immensità», «Canzone», «Casa Bianca», «Un sorriso» і багато інших. У 1990 році Дон Бакі подав на Маріано в суд, вимагаючи повного авторства пісень. 11 березня 2009 року Верховний касаційний суд остаточно відхилив позов Дона Бакі, вважаючи його повністю необґрунтованим.

Після Клану, наступна кар'єра композитора й аранжувальника[ред. | ред. код]

У 1968 році через сильні розбіжності у відносинах між Доном Бакі і Адріано Челентано, Маріано залишає «Клан» і починає працювати з артистами, пов'язаними з іншими лейблами звукозапису, такими як «EMI», «CBS», «Dischi Ricordi» й іншими. Саме цього часу, на лейблі «Numero Uno» розпочалася його співпраця з піснярем Лучіо Баттісті. Маріано створив аранжування майже до всіх пісень Баттісті, серед яких: "Mi ritorni in mente, «Acqua azzurra, acqua chiara», «Fiori rosa, fiori di pesco».

Завдяки лейблу «Dischi Ricordi», у Маріано з'явилася можливість працювати з такими виконавцями, як Боббі Соло («Gypsy» і «Siesta»), Мільва («Un sorriso») і «Equipe 84» («Tutta mia la città»); поза цим лейблом він співпрацював з гуртом «Chameleons» (записав пісні «L'ora dell'amore», «Applausi» і альбом «Vita d'uomo»). Після переходу Маріано в лейбл «Voce del Padrone» («EMI»), він не лише працював з Аль Бано (записав пісню «Nel sole»), але й став свідком шлюбу цього співака з Роміною Павер. На цьому ж лейблі він також працював з дуже молодим співаком Едоардо Беннаті для синглу «Marylou» / «La fine del mondo», який вийшов на платівці у 45 обертів.

Сімдесяті роки: повернення в Клан[ред. | ред. код]

У вересні 1971 року, через чотири роки, Маріано відновив відносини з «Кланом Челентано»: з цього моменту він на постійній основі працює у цій студії.

До цього періоду відноситься така знаменита пісня Челентано «Prisencolinensinainciusol». Пісні, аранжування до якої створив Маріано, вдалося потрапити в чарти США (де вона посіла 70 сходинку).

Ці роки перебування Маріано у студії були дуже творчо насиченними для нього: він складав саундтреки, реалізувавши, серед іншого, такий проект Челентано, як «Юппі-Ду» 1974 року.

Інші справи[ред. | ред. код]

У 1975 році Маріано продюсував LP для відомого тенора Маріо дель Монако, для якого він аранжував пісню «Un amore so grande» і склав пісню «My first angel», яку пізніше заспівав і Клаудіо Вілья.

Після знайомства з Ренато Рашелем, для якого він створив аранжування до пісні «Sì, buonasera» (відразу очолила чарти), Маріано разом з цим співаком та римським артистом Діно Верде брав участь у створенні музичної комедії «У роті НЛО» («In bocca all'ufo»), яка з успіхом пройшла спочатку в Театрі «Сістіна» у Римі, а потім і по всій Італії протягом сезону 1979—1980 років.

Також у 1979 році Маріано почав діяльність як композитор тематичних пісень для мультфільмів, включаючи «Mazinga», «Temple e Tam Tam», «Judo Boy», «Gundam», «Astroganga», «Piccola Lulu», «I bon bon di Lilly». Також він написав два сингли для співачки Крістіни Д'Авени, «Il grande sogno di Maya»/«Rascal — Il mio amico orsetto» і «Le avventure della dolce Katy»/«Lo strano mondo di Minù», які так само стали саундтреками до мультфільмів.

Цього періоду Маріано заснував свій свій власний лейбл під назвою «CLS». Після «CLS Records» він заснував ще один лейбл, «Meeting Music». Перший (розташовувався в Мілані за адресою П'яццетта Паттарі 1/3, а потім — на Віале Саботіно 2) під керівництвом Піно Чанчйозо займався прямим розподілом творів серед оптових продавців, а другим був підпорядкований лейблу «Ricordi» (зі штаб-квартирою на Віа Берше 2 в Мілані), під керівництвом Паскуале Ідзо.

Окрім цього, у вісімдесятих роках Маріано працював над створенням саундтреків до телепередач, включаючи «Drive In» і «Due assi per un turbo».

Вісімдесяті і дев'яності роки: кіно[ред. | ред. код]

Наприкінці сімдесятих років Маріано увійшов у світ кіно, як кінокомпозитор, першою роботою з його саундтреками став фільм «Рататаплан» 1979 року, режисера Мауріціо Нікетті.

У вісімдесятих роках він склав, віддиригував і спродюсував серію саундтреків до таких фільмів, як «Ось рука», «Приборкання норовистого», «Спагеті опівночі» і «Токсична любов».

2000-ні роки[ред. | ред. код]

У 2005 році Маріано виграв перший, другий і третій призи на спеціальному конкурсі «поезій з оригінальною музикою» під назвою «Biennale della Poesia», що проходив у «Палаці кіно» в Венеції, в якому брали участь такі актори, як Арнольдо Фоа, Нандо Гадзоло, Ремо Джіроне й інші.

У 2006 році композитор був нагороджений «Золотим левом за кар'єрні заслуги» разом з Тоні Ренісом, Аль Бано, Едоардо В'янелло та став єдиним музикантом, удостоєним нагороди «Золота гондола», яка до цього моменту надавався тільки співакам.

У липні 2007 року Маріано отримав «Премію за життєві досягнення» на сьомому Гран-прі «Corallo Città di Alghero».

Детто Маріано також був музичним видавцем (створив компанію «Detto Music») і засновником лейблу «Love», який потім був пейменований на «CLS».

9 вересня 2011 року Детто Маріано, також відомий як Альфонсо, став почесним громадянином Поджо-Бустоне, де народився Лучіо Баттісті, під час фіналу присудження «Премії Поджо-Бустоне».[2]

У травні 2013 року Маріано отримав медаль «Beato Angelico per il Rinascimento» під час подвійного концерту, який проходив в церкві Санто-Стефано-аль-Понте у Флоренції. Протягом вечора він представив пісню «Ieri, Oggi Sempre» (написану до ювілею 2000 року), виконавши її з колективом з 8 хорів (близько 300 хористів) та Симфонічним оркестром «Maberliner» з Пістої, заснованого диригентом Ріккардо Чіррі.[3] Також у виконанні пісні взяли участь оперна співачка-сопрано Мартіна Ферраріні і диригент Неєміа Хантер Браун.

Смерть[ред. | ред. код]

Детто Маріано помер в Мілані в ніч на 25 березня 2020 року у віці 82 років після двотижневої госпіталізації в реанімації через COVID-19.[4] Він був похований у сімейному склепі на міланському кладовищі Маджоре.[5]

Дискографія[ред. | ред. код]

Альбоми[ред. | ред. код]

Сингли[ред. | ред. код]

Композитор[ред. | ред. код]

Рік Пісня Виконавець Автор тексту Автор музики
1958 Sono pazzo di te Руді Анселмо Ріккардо Беллато Детто Маріано
1961 Ciao amore Адріано Челентано Ріккардо Беллато Детто Маріано і Адріано Челентано
1961 200 all'ora I Ribelli інструментал Детто Маріано
1961 Enrico VIII I Ribelli інструментал Детто Маріано
1963 Alle nove al bar I Ribelli Могол і Джино Сантерколе Детто Маріано і Джорджо Бенаккіо
1964 Terribilmente Луї Ді Маджо Мікі Дель Прете і Дон Бакі Детто Маріано і Дон Бакі
1965 Quando il sole scenderà Іко Черутті Мікі Дель Прете і Алессандро Коломбіні Детто Маріано
1965 Quanti ragazzi Ізабелла Йанетті Мікі Дель Прете і Дон Бакі Детто Маріано і Адріано Челентано
1965 Ma con chi Solidea Мікі Дель Прете і Лучано Беретта Детто Маріано і Адріано Челентано
1966 La mia ciccia Лоренцо Пілат Лучано Беретта і Мікі Дель Прете Детто Маріано і Лоренцо Пілат
1966 Io punto tutto su di te The Bachelors Лучано Беретта і Мікі Дель Прете Детто Маріано і Адріано Челентано
1967 L'immensità Дон Бакі, Джонні Дореллі і Negramaro (2005) Могол і Дон Бакі Детто Маріано і Дон Бакі
1967 Torno sui miei passi Адріано Челентано Лучано Беретта і Мікі Дель Прете Детто Маріано
1967 Non sono Frank Sinatra Лоренцо Пілат Лучано Беретта і Мікі Дель Прете Детто Маріано і Лоренцо Пілат
1967 Le vitamine Тео Теоколі Мікі Дель Прете і Дон Бакі Детто Маріано і Адріано Челентано
1968 Canzone Дон Бакі, Адріано Челентано і Мільва Дон Бакі Детто Маріано і Дон Бакі
1968 Un minuto e non di più Мілена Канту Ріккардо Праделла Детто Маріано
1969 Cominciava così Equipe 84 Мауріціо Ванделлі Детто Маріано і Мауріціо Ванделлі
1969 Acqua di mare Роміна Павер Віто Паллавічіні Детто Маріано і Аль Бано
1970 Uno qualunque Джуліана Вальчі Оскар Авогадро Детто Маріано
1970 Quel poco che ho Аль Бано Лучано Беретта Детто Маріано і Аль Бано
1971 Due occhi chiari Роміна Павер Роміна Павер Детто Маріано і Роміна Павер
1973 Battista Уголіно Уголіно Детто Маріано і Джузеппе Каппеллетті
1973 Il robot Уголіно Уголіно Детто Маріано і Джузеппе Каппеллетті
1975 Anna Anna La Quinta Faccia Детто Маріано Детто Маріано
1975 Una donna La Quinta Faccia Детто Маріано Детто Маріано
1977 Amarti, volerti, pensarti Клаудія Морі Антоніо Бальдуччі Детто Маріано
1977 Una vita diversa Camaleonti Детто Маріано Тоніно Кріпецці
1979 Il mio primo angelo Маріо Дель Монако Андреа Ло Веккйо Детто Маріано
1979 Ratataplan Раффаелла Карра Детто Маріано Детто Маріано
1979 Figli di Giove Galaxy Group Детто Маріано Детто Маріано
1981 Non te ne andare via Маріо Дель Монако Детто Маріано Детто Маріано
1982 Io senza te non vivo Джузеппе Ді Стефано Андреа Ло Веккйо Детто Маріано

Аранжування[ред. | ред. код]

Рік Виконавець Платівка Лейбл
1964 Мілена Канту Eh!Già/Ogni sera al bar (45) Clan Celentano ACC 24014
1965 Адріано Челентано Non mi dir Clan Celentano ACC 40002
1965 Боббі Соло Il secondo LP di Bobby Solo; brano Te vojo bene assaie Dischi Ricordi MRL 6045
1966 Адріано Челентано La festa Clan Celentano ACC 40006
1966 Боббі Соло Per far piangere un uomo/Luna del lunedì (45) Dischi Ricordi SRL 10433
1966 Адріано Челентано Il ragazzo della via Gluck Clan Celentano ACC 40007
1966 Боббі Соло Non c'è più niente da fare/Serenella (45) Dischi Ricordi SRL 10440
1967 Аль Бано Nel sole La voce del padrone psq 048
1967 Боббі Соло San Francisco/Peek a boo (45) Dischi Ricordi SRL 10467
1968 Боббі Соло Siesta/A presto, ciao... ti amo (45) Dischi Ricordi SRL 10487
1968 Лучіо Баттісті Prigioniero del mondo/Balla Linda (45) Dischi Ricordi SRL 10495
1968 Боббі Соло Una granita di limone/Vaya con Dios (45) Dischi Ricordi SRL 10503
1968 Лучіо Баттісті La mia canzone per Maria/Io vivrò (senza te) (45) Dischi Ricordi SRL 10513
1969 Боббі Соло Zingara/Piccola ragazza triste (45) Dischi Ricordi SRL 10527
1969 Camaleonti Vita d'uomo CBS 52724
1969 Франко Джуїді Dai Benedetto/Amico mio riposati (45) RCA Talent TL 23
1969 Боббі Соло Domenica d'agosto/Una donna che passò (45) Dischi Ricordi SRL 10545
1969 Аль Бано Pensando a te La voce del padrone qelp 8188
1969 Лучіо Баттісті Acqua azzurra, acqua chiara/Dieci ragazze (45) Dischi Ricordi SRL 10538
1969 Едоардо Беннато Marylou/La fine del mondo (45) Numero Uno ZN 50004
1969 Лучіо Баттісті Mi ritorni in mente/7 e 40 (45) Dischi Ricordi SRL 10567
1969 Адріано Челентано Le robe che ha detto Adriano Clan Celentano BF 502
1970 Лучіо Баттісті Emozioni Dischi Ricordi SMRL 6079
1970 Міна Мадзіні Insieme/Viva lei (45 giri) PDU
1972 Адріано Челентано I mali del secolo Clan Celentano BFM 701
1973 Адріано Челентано Nostalrock Clan Celentano CLN 65764
1974 Адріано Челентано Bellissima/Stringimi a te (45) Clan Celentano CLN 2443
1975 Адріано Челентано Yuppi du Clan Celentano CLN 69120
1976 Адріано Челентано Svalutation/La barca (45) Clan Celentano CLN 4375
1978 Ренато Рашель Sì... buonasera!/Un cuore con la K(45) CBS/CGD CBS 6822
1979 Galaxy Group Mazinga Z/Figli di Giove (45) Meeting MMC 102
1979 Tam Tam Temple e Tam Tam/Erba fresca(45) Meeting MMC 103
1979 Billy's Gang Billy il bugiardo(45) Meeting CBS 8214
1980 Пітер Реі Gundam/Bright(45) Meeting MMC 106
1980 Judo Boy Judo Boy/Ken(45) Meeting MMC 107
1980 Galaxy Group Astroganga/Maya (45) Meeting MMC 108
1980 Angelo e il gruppo clown Piccola Lulù/Tubby(45) Meeting MMC 116
1982 Il Piccolo Coro di Lilly I bon bon di Lilly/Toto (45) Meeting/CLS MMC 121
1982 Патріція Таппареллі Io e te(45) G&G Records GG 0031
1982 Джузеппе Ді Стефано Malafemmena (45) CLS MDRL-28166
1985 Крістіна Д'Авена Il grande sogno di Maya Five Record FM 13092
1985 Крістіна Д'Авена Le avventure della dolce Katy Five Record FM 13098

Фільмографія[ред. | ред. код]

Кінокомпозитор[ред. | ред. код]

Актор[ред. | ред. код]

Бібліографія[ред. | ред. код]

  • Autori Vari (a cura di Gino Castaldo), Enciclopedia della canzone italiana, editore Armando Curcio, 1990; alla voce Mariano Detto, di Enzo Giannelli, pagg. 1001—1002
  • Sergio Cotti, Adriano Celentano 1957/2007 — 50 anni da ribelle, Editori Riuniti, 2007

Примітки[ред. | ред. код]

  1. https://www.repubblica.it/spettacoli/musica/2020/03/25/news/e_morto_detto_mariano_ha_composto_canzoni_per_celentano_mina_e_battisti-252266075/
  2. FINALE DEL «PREMIO POGGIO BUSTONE 2011» [Архівовано 1 жовтня 2020 у Wayback Machine.] premiopoggiobustone.com Процитовано 4 червня 2021
  3. Maberliner Symphony Orchestra. Архів оригіналу за 12 agosto 2014. Процитовано 11 agosto 2014. {{cite web}}: Недійсний |deadurl=sì (довідка)
  4. Ivan Zingariello (25 marzo 2020). Addio al maestro Detto Mariano, arrangiatore dei successi di Celentano e Battisti e di colonne sonore. www.spettacolo.eu.
  5. Comune di Milano. app di ricerca defunti "Not 2 4get". {{cite web}}: Пропущений або порожній |url= (довідка)

Посилання[ред. | ред. код]