Джонатан Ларсон

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Джонатан Ларсон
англ. Jonathan Larson
Народився 4 лютого 1960(1960-02-04)[1][2][…]
Вайт-Плейнс, Нью-Йорк, США
Помер 25 січня 1996(1996-01-25)[1][2][…] (35 років)
Нью-Йорк, Нью-Йорк, США[4]
·дисекція аорти[5]
Країна  США
Діяльність композитор, письменник, актор, сценарист, лібретист, драматург
Галузь мюзикл
Alma mater Університет Аделфі, Бродвей і White Plains High Schoold
Знання мов англійська
Жанр театр
Magnum opus Rent (мюзикл), Tick, Tick... Boom!d і Superbiad
Нагороди
IMDb ID 1170227

Джонатан Девід Ларсон (англ. Jonathan David Larson, 4 лютого 1960 — 25 січня 1996) — американський композитор, пісняр і драматург, який у своїй творчості досліджував соціальні проблеми мультикультуралізму, залежностей та гомофобії. Типові приклади використання ним цих тем можна знайти в його мюзиклах Rent і Tick, Tick… Boom! Отримав три посмертні премії «Тоні» та посмертну Пулітцерівську премію за драму за рок-мюзикл Rent.

Ранні роки[ред. | ред. код]

Ларсон народився у сім'ї Нанетт (уроджена Нотаріус) і Аллана Ларсона в Вайт-Плейнс (штат Нью-Йорк) 4 лютого 1960 року. Родина була єврейською:[6][7][8] його дід, який народився в Росії, змінив родинне прізвище із Лазарсон на Ларсон[9]. З раннього дитинства Ларсон знайомився зі сценічним мистецтвом, особливо з музикою та театром, коли грав на трубі та тубі, співав у шкільному хорі та брав уроки гри на фортепіано. Ранні музичні впливи на нього мали улюблені рок-музиканти, такі як Елтон Джон, The Beatles, The Doors, The Who і Біллі Джоел, а також композитори-класики музичного театру, особливо Стівен Сондгайм[en]. Ларсон також займався акторською майстерністю в середній школі, виконуючи головні ролі в різних драматичних і музичних постановках у старшій школі Вайт-Плейнс[en][10]. У нього є сестра Джулі.

Ларсон закінчив школу у 1978 році. Навчався в Університеті Аделфі в Гарден-Сіті, Нью-Йорк, отримавши чотирирічну стипендію на акторську спеціальність, а також виступав у численних виставах і музичному театрі. Під час навчання в коледжі він почав писати музику, спочатку для невеликих студентських постановок кабаре, а пізніше — партитуру до мюзиклу Libro de Buen Amor[en], написаного керівником відділу Жаком Бурдіком. Бердік був наставником Ларсона під час навчання в коледжі. Після отримання ступеня бакалавра образотворчого мистецтва Ларсон брав участь у літній театральній програмі у The Barn Theatre в Огасті, штат Мічиган, як піаніст, завдяки чому отримав картку члена акторської профспілки Actors' Equity Association[en].

Далі Ларсон переїхав у Нью-Йорк, у лофт без опалення на п'ятому поверсі будівлі на розі Гринвіч-стріт і Спрінг-стріт в Нижньому Мангеттені, де жив разом з Ґреґом Білзом, журналістом Newsweek і братом актриси Дженніфер Білз. Дев'ять з половиною років Ларсон працював офіціантом у ресторані Moondance Diner[en] по вихідних і працював над написанням мюзиклів упродовж тижня. У закусочній Ларсон познайомився з Джессі Л. Мартіном, який був його стажером, а пізніше виконував роль Тома Коллінза в оригінальному акторському складі мюзиклу Ларсона Rent. Ларсон та його сусіди по кімнаті жили в суворих умовах, маючи мало грошей чи майна.

Кар'єра[ред. | ред. код]

Перш ніж створити і написати мюзикл Rent, свій найпопулярніший твір, Ларсон писав різноманітні ранні театральні п'єси з різним ступенем успіху та постановки.

Серед його ранніх творчих робіт — Sacrimmoralinority, його перший мюзикл, який він написав у співавторстві з Девідом Гленном Армстронгом, поки вони були студентами Університету Аделфі. Це брехтіанське музичне кабаре було вперше поставлене в університеті взимку 1981 року. Після того, як Ларсон і Армстронг закінчили навчання в 1982 році, вони перейменували його в Saved! — An Immoral Musical on the Moral Majority. Він відбув чотиритижневий демонстраційний показ у Rusty's Storefront Blitz, невеликому театрі на 42-й вулиці на Мангеттені, і за нього обоє авторів отримали нагороду від Американського товариства композиторів, авторів і видавців[en] (ASCAP).

Superbia[ред. | ред. код]

У 1983—1990 роках Ларсон писав Superbia, що спочатку мало бути футуристичним рок-переказом «1984» Джорджа Орвелла, хоча спадкоємці Орвелла відмовили йому в дозволі на адаптацію самого роману. Superbia отримала нагороду Richard Rodgers Production Award і грант Richard Rodgers Development[10]. Однак, незважаючи на виконання в оф-бродвейському театрі Playwrights Horizons[en] і рок-концертну версію, створену близькою подругою і продюсером Ларсона Вікторією Лікок у Village Gate[en] у вересні 1989 року, Superbia так і не стала повноцінною постановкою[11].

Tick, Tick… Boom![ред. | ред. код]

Його наступною роботою, закінченою в 1991 році, став автобіографічний «рок-монолог» під назвою 30/90, який пізніше був перейменований на Boho Days і, нарешті, на Tick, Tick… Boom![en]. Цей твір, написаний для лише Ларсона з фортепіано та рок-групою, ґрунтувався на його почуттях відторгнення, викликаному розчаруванням після Superbia. Спектакль поставили в оф-бродвейському театрі Village Gate у Гринвіч-Вілледж, а потім у театрі Second Stage Theater[en] у Верхньому Вест-Сайді. Продюсеркою обох цих постановок виступила Вікторія Лікок. Продюсер Джеффрі Селлер побачив читання Boho Days і виявив зацікавленість у постановці мюзиклів Ларсона. Після смерті Ларсона драматург Девід Оберн та аранжувальник і музичний керівник Стівен Оремус переробили твір на сценічний мюзикл. Прем'єра сценічної версії відбулася на оф-Бродвеї в 2001 році і з тих пір виконується на Вест-Енді. Екранізація мюзиклу від режисера Лін-Мануеля Міранди з Ендрю Гарфілдом у ролі Ларсона вийшла на Netflix 12 листопада 2021 року.

Смерть[ред. | ред. код]

Ларсон помер удома рано вранці 25 січня 1996 року, в день першого оглядового виконання мюзиклу Rent на оф-Бродвеї. Він переніс диссекцію аорти, яка, як вважають, була викликана недіагностованим синдромом Марфана[12][13]. Упродовж кількох днів до смерті він страждав від сильного болю в грудях, запаморочення та задишки, але лікарі Медичного центру Кабріні та лікарні Сент-Вінсента не змогли виявити ознак розшарування аорти навіть після проведення рентгенограми грудної клітки та електрокардіограми, тож вони неправильно діагностували це як грип чи стрес[12]. Медичні розслідувачі штату Нью-Йорк прийшли до висновку, що якби розшарування аорти було правильно діагностоване та проліковане за допомогою хірургічного втручання, Ларсон міг би вижити[14].

Нагороди та номінації[ред. | ред. код]

Рік Нагорода Категорія Робота Результат
1996 Пулітцерівська премія Драма Rent Перемога
Премія Тоні Найкраща книга мюзиклу Перемога
Найкращий мюзикл Перемога
Найкраща оригінальна музика Перемога
Drama Desk Award[en] Видатна книга мюзиклу Перемога
Видатна музика Перемога
Видатна лірика Перемога
Нью-Йоркський гурток драматичних критиків[en] Найкращий мюзикл Перемога
2002 Drama Desk Award Видатна книга мюзиклу Tick, Tick… Boom! Номінація
Видатна музика Номінація
Видатна лірика Номінація

Примітки[ред. | ред. код]

  1. а б в Deutsche Nationalbibliothek Record #121559211 // Gemeinsame Normdatei — 2012—2016.
  2. а б в SNAC — 2010.
  3. а б в Internet Broadway Database — 2000.
  4. Freebase Data DumpsGoogle.
  5. https://www.nytimes.com/1996/12/13/nyregion/on-the-eve-of-a-new-life-an-untimely-death.html
  6. Automatisering, Roffel. Jonathan Larson: Biography. Classic Cat. Архів оригіналу за 6 березня 2019. Процитовано 4 березня 2019.
  7. Jonathan Larson Biography. Film Reference. 2008. Архів оригіналу за 4 травня 2008. Процитовано 25 листопада 2008.
  8. Nanette T. Larson Obituary (1927 - 2019) the Journal News. Архів оригіналу за 31 липня 2021. Процитовано 15 січня 2022.
  9. Jews in News: Alana Haim, Sean Penn and Andrew Garfield | Tampa JCCS and Federation. Архів оригіналу за 1 грудня 2021. Процитовано 15 січня 2022.
  10. а б Gussow, Mel (26 січня 1996). Jonathan Larson, 35, Composer of Rock Opera and Musicals. The New York Times. Процитовано 17 липня 2008.
  11. 'Tick, Tick Boom' Ending, Explained - Did Superbia See the Light of Day?. 19 листопада 2021. Архів оригіналу за 9 січня 2022. Процитовано 15 січня 2022.
  12. а б Van Gelder, Lawrence (13 грудня 1996). On the Eve of a New Life, an Untimely Death. The New York Times. Процитовано 17 липня 2008.
  13. Kirk, Fiona J. (26 липня 2011). Syndrome survival: New drugs offer promise for often-fatal Marfan tissue disorder. The Daily. Архів оригіналу за 17 травня 2020. Процитовано 24 листопада 2011.
  14. Nicholson, Joe; Kornblut, Anne (13 грудня 1996). State Faults Hosps for 'Rent' Tragedy. New York Daily News. Архів оригіналу за 5 червня 2013. Процитовано 17 липня 2008.

Посилання[ред. | ред. код]