Димят

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку

Дімят — один з найпоширеніших винних і десертних сортів винограду в Болгарії, що займає близько десятої частини від загальної площі виноградників Болгарії.

Культивують переважно вздовж Чорноморського узбережжя, а найсприятливішими умовами для вирощування вважаються Коларовоградська місцевість, Варни та Преславські околиці. За межами Болгарії цей сорт вирощують біля міста Смедереве в Сербії, що за 50 кілометрів від Белграду.

Біологічні особливості сорту та врожайність[ред. | ред. код]

Виноградні грона сорту «Дімят» мають конічну форму, розмір — від середнього до великого. Ягоди великі, овальної форми, не м'ясисті, солодкі з кислинкою та слабким ванільним ароматом. Шкурка міцна, середньої товщини, від жовто-зеленого забарвлення до перламутрового кольору (за сприятливих умов вирощування). В середньому розміри ягоди 19,4 х 16,9 міліметрів, вага — від 3,1 до 3,56 грамів. Різновидом цього сорту є «Червем димят» — виноград червоного кольору.

Достигає Дімят у другій половині вересня та характеризується постійно високою врожайністю. На одній лозі зазвичай формується два грона, вагою 211—255 грамів (максимальна 670 грамів), що дозволяє збирати з одного гектару виноградника 10-20 тонн сировини.

В залежності від напрямку використання вирощеного винограду вибирають місцевість для його вирощування.

Виноград для виробництва вина висаджують на легких вологонепроникних ґрунтах, що дозволяє ягоді краще достигнути та підвищити її цукристість. Якщо ж ягоди використовуються для особистого вживання, то виноградники потрібно насаджувати на плодючих ґрунтах з гарним зволоженням, для отримання соковитих, великих та смачних ягід, але зменшує його транспортабельність та період зберігання.

Димят використовують для приготування білих вин та виробництва коньячного спирту, а також експортують до інших країн.

Використані джерела[ред. | ред. код]

  1. Винні сорти винограду з білими ягодами (рос.) [Архівовано 31 травня 2016 у Wayback Machine.]
  2. Болгарські вина