Семільйон

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Ягоди семільйон уражені благородною пліснявою

Семільйо́н або семійо́н (фр. Sémillon) — технічний (винний) сорт винограду, використовуваний для виробництва білих вин.

Характеристики сорту[ред. | ред. код]

За морфологічними ознаками належить до еколого-географічної групи західноєвропейських сортів винограду.

Семільйон стійкий до осипання квітів під час цвітіння, володіє високою врожайністю (до 100 ц/га).

Листя середні, з сильно відігнутими донизу краями лопатей, зверху світло-зелені, п'ятилопатеві, а знизу зі слабким опушенням. Квітка двостатева. Ягоди круглі, жовті з нальотом кутину, з дрібними бурими крапками. У ягід тонка шкірка. Виноград середньо-пізнього періоду дозрівання.

Сорт середнього ступеня стійкості до таких захворювань, як мілдью[1], сіра гниль, оїдіум. Істотний недолік сорту — слабка морозостійкість.

Ареал культивування[ред. | ред. код]

Семільйон — основний сорт білого винограду в регіоні Бордо. Вирощується і навколо нього, на берегах річки Дордонь. Окрім Франції культивується у Південній Африці, Австралії, Північній і Південній Америці, Україні. Цей сорт винограду був привезений в Крим в XVIII столітті. Він росте в Алуштинській долині в околицях Чатир-Дагу.

Виноробство[ред. | ред. код]

Семільйон зазвичай використовується для виробництва купажних вин, зазвичай у поєднанні з Совіньйон Блан. Високоякісні сухі вина виробляють з цього сорту у Бордо та у Австралії, у долині Хантер. Австралійські сухі вина завдяки умовам вирощування сорту мають гарний потенціал для витримки[2]. Крім сухих вин у Бордо виробляють своєрідне десертне вино, сотерн — з ягід винограду, уражених благородною пліснявою. Це вишукане ароматне вино, яке має потенціал для витримки протягом десятиріч.

Виноробний комбінат «Масандра» виготовляє вино «Семільйон Алушта», використовуючи виноград, який досяг вмісту цукру 18—22 %. Характеристики вина: спирт — 10—13 %, цукор — 0,2—0,3 г/100 см³, титрована кислотність — 5—7 г/дм³. Колір солом'яний; букет витончений, характерний для винограду даного сорту. Вино витримують півтора року при температурі 14 °С[3][4].

Примітки[ред. | ред. код]

  1. Мілдью — несправжня борошниста роса.
  2. Семильон(рос.)
  3. «Семильон Алушта» на офіційному сайті НВАО «Масандра». Архів оригіналу за 23 вересня 2015. Процитовано 7 вересня 2015.
  4. «Семильйон Алушта» в книзі Макагонова Ю.Ф — «Прекрасні вина Алушти». Архів оригіналу за 21 листопада 2011. Процитовано 7 вересня 2015.

Посилання[ред. | ред. код]