Кефесія

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Кефесія
Виноград (Vitis)
Виноград «Кефесія»
Колір шкіри ягоди Чорний
Вид Vitis vinifera - Proles orientalis sub-proles caspica Negr.; Vitis Vinifera Linné subsp. Sattiva (De Candolle) Hegi
Також називається Кефе Ізюм, Докторський чорний, Cefe Izum, Cefecia, Cefesia, Cerljenak, Kefe Izum, Kefesia, Kefesiya, Kefessia, Keffesiou, Kosavinia
Походження Крим, область Феодосія (Україна Україна)
Інститут плідника Масандри «Морське», АТ «Сонячна Долина»
Стать квіток жіночий
Номер VIVC 6093
Карта Криму

Кефесія - автохтонний (аборигенний) високоврожайний сорт винограду пізнього періоду дозрівання, що використовується для виробництва червоних вин.[1] На міжнародному рівні сорт має VIVC номер 6093 (Vitis International Variety Catalog).[2]

Назва сорту походить з історичної кримськотатарської назви ФеодосіїКефе, де культивувався цей сорт.

За механічним складом грона Кефесія належить до винних сортів. Культивується в теруарах Південного берега Криму виноробною філією Масандри «Морське» в Капсихорській долині, АТ «Сонячна Долина» в Сонячній Долині, терруарі Баккал Су західно-передгірної частини Криму, а також околицях Феодосії.

Ампелографічна сортова характеристика[ред. | ред. код]

Виноградна лоза Кефесія з насінням і квітами Олександра Олександровича Іванова (винороб) (1870–1946)

Характеристики[ред. | ред. код]

Кефесія посухостійка й морозостійка порівняна з сортом Сапераві. На базі Кефесії та аборигенного (автохтонного) сорту «Іфігенія» Інститутом виноградарства та виноробства «Магарач» виведено морозостійкий сорт «Кефесія Магарач». Кефесія налеить до сортів пізнього періоду дозрівання.

Вегетаційний період[ред. | ред. код]

Південного берега Криму тривалість вегетаційного періоду від початку розпускання бруньок до листопада становить 208-213 днів. Ягоди починають дозрівати у другій декаді серпня, а повна зрілість настає у другій та третій декаді вересня.

Цукристість в кінці вегетації[ред. | ред. код]

На той час цукристість ягід сягає 17,7—22,5 %, кислотність 5,4—6 %. Середня довжина однорічних пагонів дорівнює 1,7 м.

Тип квітки і характеристики листя[ред. | ред. код]

Тип квітки функціонально жіночий, 5-6 тичинок. Відмінними особливостями Кефесії є листя з краями, що слабо відгинаються донизу, неглибоко розрізні або майже цілісні; зверху злегка сітчасто-зморшкуваті або майже гладкі, знизу усіяні щетинками. Черешкова виїмка переважно закрита з глибоким наляганням нижніх лопатей, без просвіту або з вузьким еліптичним просвітом. Зубці на кінцях лопат невеликі, широко-трикутні, з гострими вершинами. Крайові зубчики трикутно-пилоподібні, гострі, іноді зі слабко опуклими сторонами.

Характеристика ягоди[ред. | ред. код]

Темно-сині (чорні) ягоди з 2-4 великими кісточками мають шкірку середньої товщини й покриті густим восковим нальотом. У гронах утворюються у більшій чи меншій кількості також дрібні безнасінні ягоди. М'якота тане. Смак звичайний, прісновато-солодкий з невеликою терпкістю. Пензлик після відривання ягоди майже безбарвна. Урожайність Кефесії дещо невисока, і становить близько 22 центнерів з гектара, що з функціонально жіночими квітками цього сорту винограду. Однак при змішаних посадках з іншими сортами (наприклад, Бастардо Магарачський), необхідних для перехресного запилення, врожайність значно збільшується. При проведенні такого додаткового запилення маса грона Кефесії становить понад 200 грамів, за показниками будови грона перевищує Каберне-Совіньйон в 1,9 раза, Крона і Джеват-Кара - в 1,3 раза. Зміст м'якоті та соку в ягодах грона варіюється в межах 83,8-85,5% [6]. Після зняття з куща при достатній температурі повітря ягоди схильні до зав'ялювання та перетворення на родзинки, у зв'язку з чим Кефесія підходить для виробництва родзинкового вина.[3]

Виноробство[ред. | ред. код]

Чорний доктор старовинний 2003 (Україна Україна)
Черный полковник (Україна Україна)

Наприкінці XIX століття Кефесію виділено для виробництва солодких вин, тоді як сухі вина з цього сорту винограду почали робити порівняно пізно (наприклад, Массандра виробляє Кефесію з 2015 року). Як правило, Кефесія використовують в сумішах разом з Екім Кара у лікерних винах «Чорний доктор», «Чорний полковник»), i у сухих «Меганом» , «Пті Вердо» (Сонячна долина), асамбляжах AV Cuvée Піно Нуар/Кефесія/Мерло (Alma Valley), Бастардо-Кефесія (Автохтонне вино Криму від Валерія Захар'їна). З Кефесії також виробляються сухі моносортові вина («Кефесія», Массандра; «Кефесія», Автохтонне вино Криму від Валерія Захар'їна).

Органолептичні властивості[ред. | ред. код]

  • Фруктові тони: вишня, чорна смородина, чорнослив, шовковиця;
  • Квіткові тони: фіалка, шипшина, аспарагус;
  • Тони спецій: імбир, зелений болгарський перець та запашний перець;
  • Тони, що з'являються після витримки у бочці: ваніль, дим та сигарний г'юмідор.

Після значної аерації моносортового вина додаються легкі відтінки кори, шкіри, моху.

Примітки[ред. | ред. код]

  1. Чорний лікар (Кефесія). саджанці, живці столових та технічних сортів винограду (укр.). 30 липня 2022. Процитовано 1 вересня 2023.
  2. Vitis International Variety Catalogue VIVC. Julius Kühn-Institut (англ.). 2024. Процитовано 14 березня 2024.
  3. Цілющий виноград "Чорний доктор" (Кефасия)-кращий винний сорт винограду | Сад і город. line24.com.ua. Процитовано 1 вересня 2023.