Фіано

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Фіано
Пляшка вина з винограду фіано

Фіано («італ. Fiano») — італійський технічний сорт білого винограду.

Географія сорту[ред. | ред. код]

Місцем походження сорту вважаються східні схили гір в районі Авелліно (Італія). Вирощується в південних областях Італії, переважно у Кампанії, також на Сицилії та в Апулії. Невеликі площі виноградників є в Австралії[1] та Аргентині.

Історія[ред. | ред. код]

Скоріш за все сорт вирощується у Південній Італії ще з часів давніх греків. Перша письмова згадка датується ХІІІ сторіччям. У ХІХ сторіччі фіано дуже постраждав від епідемії філоксери, майже всі виноградники були знищені. Відродження сорту почалось у 70 — 80 роки ХХ сторіччя.

Характеристики сорту[ред. | ред. код]

Листя середні, круглі, слабкорозсічені, трьох- або п'ятилопатеві, знизу вкриті густим опушенням. Квітка двостатеві. Грона невеликі або середні, конічні, з одним добре розвиненим крилом, середньої щільності. Ягоди середні, овальні, золотисто-жовті. Врожайність середня. Сорт винограду вразливий до оїдіуму, відносно стійкий до сірої гнилі[2]. Сорт може накопичувати значну кількість цукрів, від цієї властивості походить місцева назва винограду «італ. Vitis apiana» — «улюблений виноград бджіл».

Характеристики вина[ред. | ред. код]

З фіано зазвичай виробляють сухі вина, але можуть вироблятись також десертні вина з в'яленого винограду. Виноматеріал витримують зазвичай у чанах з нержавіючої сталі. Сухі вина мають жовтий колір, гарну структуру, виражену кислотність та мінеральну складову, в ароматі відчуваються ноти квітів, горіхів та білих фруктів. Гарно поєднуються зі стравами з риби, білого м'яса та м'якими сирами[3]. Вина з фіано мають гарний потенціал для витримки.

На якість вина дуже впливає теруар, де вирощується виноград, найякісніший виноматеріал отримують з виноградників, які розташовані на вулканічних ґрунтах[4]. У виноробній зоні італ. Fiano di Avellino DOCG з фіано виробляють вино найвищої категорії якості.

Примітки[ред. | ред. код]