Кроатіна

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Кущ кроатіни
Вино з винограду кроатіна

Кроатіна (італ. Croatina) — технічний сорт червоного винограду.

Географія сорту[ред. | ред. код]

Основні площі виноградників зосереджені у регіоні Ломбардія, зокрема у виноробному регіоні Ольтрепо Павезе. Також вирощується у П'ємонті та Емілія-Романья. Невеликі площі є у Венето.

Характеристики сорту[ред. | ред. код]

Суцвіття велике, конічне, «крилате». Квітка грушоподібна, майже куляста, середнього розміру, двостатева. Віночок зеленого кольору. Лист середнього розміру, п'ятикутний, довжина більша ніж ширина. П'ятилопатевий або трилопатевий (поширеність п'ятилопатевих листків більше у клонів з району Новари, трилопатевих листків у клонів з району Павезе). Гроно промислової стиглості велике (20-25 см), конічне, «крилате», середньої компактності або компактне. Квітконіс середньої довжини (близько третини довжини грона), напівздерев'янілий, досить великий, добре помітний. Середньо-короткі квітконіжки. Ягода середнього розміру, сфероїдна або помітно еліпсоїдна. Шкірка вкрита шаром кутину синього кольору, досить товста. Соковита м'якоть, з простим смаком, сік безбарвний. Виноградні кісточки зазвичай по дві на виноград, досить невеликі, зі злегка витягнутим і злегка загостреним «дзьобом». Ягоди без кісточок відсутні[1]. Пізньостиглий сорт, дозріває в кінці першої декади жовтня. Врожайність висока але не стабільна[2].

Характеристики вина[ред. | ред. код]

З кроатіни виробляють сухі вина, як сортові так і купажні. Також виробляються ігристі вина (італ. frizzante). Сортове вино має невисокий вміст танінів, смак та аромат червоних фруктів.

Синоніми[ред. | ред. код]

Кроатіну часто називають «бонарда», оскільки це основний сорт у виноробній зоні італ. Oltrepò Pavese Bonarda DOC. Але такий синонім часто викликає плутанину, оскільки бонарда це зовсім інший сорт винограду, який вирощується у інших виноробних зонах. Кроатіна також має багато інших синонімів італ. Crovattina, Croattina, Croata, Crovattino, Croatino, Crovalino, Crovettina тощо.

Виноробні зони[ред. | ред. код]

Кроатіна використовується у наступних виноробних зонах:

Емілія-Романья
італ. Colli di Parma 25 % — 40 % винограду у купажі
італ. Colli di Scandiano e di Canossa 0 % — 15 %
італ. Colli Piacentini (Gutturnio) 30 % — 45 %
Ломбардія
італ. Oltrepò Pavese 25 % — 65 %
італ. Oltrepò Pavese Bonarda 85 % — 100 %
італ. San Colombano al Lambro 30 % — 45 %
П'ємонт
італ. Colli Tortonesi — зазвичай моносортові вина
італ. Bramaterra 20 % — 30 %
італ. Cisterna d'Asti 80 % — 100 %
італ. Colline Novaresi 0 % — 30 %
італ. Colline Novaresi Croatina 85 % — 100 %
італ. Coste della Sesia rosso може використовуватись 50 %
італ. Coste della Sesia Croatina 85 % — 100 %
Венето
італ. Amarone 0 % — 5 %[3]

Примітки[ред. | ред. код]

  1. Croatina(італ.)
  2. [Кроатина(рос.). Архів оригіналу за 7 лютого 2021. Процитовано 1 лютого 2021. Кроатина(рос.)]
  3. Roberto Giuliani, Amarone: Storia di un grande vino, laVINIum (Italian) , архів оригіналу за 3 березня 2016, процитовано 1 лютого 2021