Сухолиманський білий

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Сухе вино з сорту сухолиманський білий
Марка Укрпошти «Сухолиманський білий» із серії «Виноробство в Україні» (2009)

Сухолиманський білий (англ. Sukholymans'kyi bilyi) — український універсальний сорт білого винограду.

Історія[ред. | ред. код]

Сорт був створений шляхом схрещування сортів шардоне та плавай у національному науковому центрі «Інститут виноградарства і виноробства ім. В. Є. Таїрова». Рік реєстрації нового сорту — 1969[1].

Розповсюдження[ред. | ред. код]

Сорт у промислових масштабах вирощується в Одеській області (близько 3,5 тис. гектарів[2]).

Характеристика сорту[ред. | ред. код]

Коронка і перші два листа молодого пагона з густим опушенням. Молоде листя світло-зелене з лимонно-жовтим відтінком і рожевими плямами, знизу вкриті густим опушением. Лист великий, округлий, трилопатевий, майже цільний, воронкоподібно вигнутий, з загнутими вниз краями, з грубосітчасто-зморшкуватою або дрібнопузирчастою поверхнею. Черешкова виїмка закрита, з вузькоеліптичним просвітом, іноді відкрита. Зубці на кінцях лопатей трикутні, з широкою основою. Опушення нижньої поверхні виноградного листа павутинисто-щетинисте. Квітка двостатева. Гроно середньої величини (довжиною 14-18, шириною 9-10 см), циліндрична або циліндро-конічна, часто з «крилом», досить щільна або средньопухка. Ніжка грона середньої довжини — до 5 см. Середня маса грона 140 г. Ягода середньої величини (діаметром 14-15 мм), кругла, зеленувато-жовта, покрита слабким шаром кутину. Шкірочка тонка, міцна. М'якуш соковитий. Смак гармонійний, з оригінальним сортовим ароматом. Середня маса 100 ягід 160—190 г. В ягоді 2-3 насінини.

Провідні ознаки сорту винограду Сухолиманський білий[ред. | ред. код]

Сильнорослі кущі, грубозморшкувате, воронкоподібне листя. Циліндричні, нерідко з «крилом» грона. Світло-зелені округлі ягоди. Саджанці сильнорослі, з прямостоячими пагонами і майже цілісним листям. Осіннє забарвлення листя жовте.

Вегетаційний період[ред. | ред. код]

Від розпускання бруньок до знімної зрілості ягід винограду проходить 145—150 днів при сумі активних температур 2800—2960 °C. В умовах Одеси дозрівання ягід наступає в кінці другої — на початку третьої декади вересня. Кущі сильнорослі. Однорічні пагони визрівають добре (85 %). Урожайність висока і стійка. Плодоносних пагонів 65-75 %. Середня кількість грон на розвиненому пагоні — 1,2, на плодоносному — 1,5-1,8. Урожайність 105—135 ц/га. Сорт досить нестійкий до хвороб і уражається сірою гниллю, мілдью, оїдіумом. Пошкоджується філоксерою. Сорт належить до порівняно зимостійких, тобто його можна культивувати без укриття кущів на зиму до ізолінії середнього з абсолютних мінімумів температури повітря мінус 19 °C. Він здатний формувати плодоносні пагони з бруньок заміщення, тому при загибелі центральних бруньок від несприятливих умов може дати до 40-45 % нормального врожаю.

Особливості агротехніки[ред. | ред. код]

В основних виноградарських районах Одеської області сорт культивується без укриття на зиму. Формування кущів — низько-штамбове, багато-рукавне, віялоподібне. При обрізанні залишають 35-40 вічок або 30-35 пагонів на кущ в поєднанні з довжиною обрізки плодових стрілок на 8-10 вічок[3].

Технологічна характеристика[ред. | ред. код]

Склад грона,%: сік — 81, гребені, шкірка, щільні частини м'якоті і насіння-19. Цукристість при зборі врожаю 18-19,7 г/100 мл, кислотність 8,5 — 9 г/л.

Характеристика вина[ред. | ред. код]

З сухолиманського білого виготовляють сортові та купажні сухі вина. Також може використовуватись для виробництва виноматеріалів для виробництва ігристих вин. Сортове сухе вино має солом'яний колір, квітковий аромат та свіжий, фруктовий смак.

Примітки[ред. | ред. код]