Загороднюк В'ячеслав Васильович

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
В'ячеслав Загороднюк
Загальна інформація
Громадянство  Україна
Народження 11 серпня 1972(1972-08-11) (51 рік)
Одеса
Зріст 170 см
Вага 59 кг
Alma mater Південноукраїнський національний педагогічний університет імені Костянтина Ушинського
Спорт
Країна СРСРУкраїна
Вид спорту фігурне катання
Дисципліна чоловіче одиночне катання
Спортивне звання
Заслужений майстер спорту України
Заслужений майстер спорту України
Тренери Галина Змієвська, Валентин Ніколаєв
Завершення виступів 1998
Участь і здобутки
Тренує Віталій Данильченко, Ярослав Паніот
CMNS: Загороднюк В'ячеслав Васильович у Вікісховищі
Нагороди
Чемпіонати світу
Чемпіонат світу з фігурного катання
Бронза 1994 Чіба одиночне фігурне катання
Чемпіонат Європи
Золото 1996 Софія одиночне фігурне катання
Срібло 1994 Копенгаген одиночне фігурне катання
Бронза 1990 Ленінград одиночне фігурне катання
Бронза 1991 Софія одиночне фігурне катання
Бронза 1995 Дортмунд одиночне фігурне катання
Бронза 1997 Париж одиночне фігурне катання
Чемпіонат світу серед юніорів
Золото 1989 Сараєво одиночне фігурне катання
Срібло 1988 Брісбен одиночне фігурне катання

В'ячеслав Васильович Загороднюк (11 серпня 1972, Одеса) — радянський та український фігурист, який виступав у чоловічому одиночному розряді. Чемпіон Європи 1996 року, бронзовий призер чемпіонату світу, чемпіон світу серед юніорів. По завершенні виступів — тренер з фігурного катання.

Біографія[ред. | ред. код]

В'ячеслав Загороднюк народився 11 серпня 1972 року в Одесі. У 1994 році закінчив факультет фізичного виховання Південноукраїнського державного педагогічного університету імені К. Д. Ушинського.

Спортивна кар'єра[ред. | ред. код]

Фігурним катанням почав займатися у рідному місті. Спочатку тренером Загороднюка був Валентин Ніколаєв, пізніше він тренувався у Галини Змієвської.[1] Першим серйозним успіхом В'ячеслава Загороднюка стало друге місце на чемпіонаті світу серед юніорів у 1988 році в Брісбені, а наступного року Загороднюк переміг на юніорському чемпіонаті світу в Сараєво. У цьому ж році він уперше взяв участь у чемпіонаті Європи, де зайняв 6 місце, а також переміг на Кубку СРСР. Наступного року В'ячеслав Загороднюк переміг на Гран-Прі Парижа, став бронзовим призером чемпіонату Європи, та вперше взяв участь у чемпіонаті світу, де зайняв 8 місце. У 1991 році Загороднюк стає срібним призером чемпіонату СРСР та знову бронзовим призером чемпіонату Європи, проте на чемпіонаті світу виступає відносно невдало, зайнявши лише 22 місце. У 1992 році В'ячеслав Загороднюк уперше виступив на Олімпійських іграх, зайнявши на іграх в Альбервілі 8 місце. У цьому році Загороднюк зайняв лише 4 місце на чемпіонаті Європи та 10 місце на чемпіонаті світу. У 1994 році фігурист зайняв 2 місце на чемпіонаті Європи та 3 місце на чемпіонаті світу, проте участі в Олімпіаді цього року не брав. У 1995—1998 роках В'ячеслав Загороднюк чотири рази поспіль ставав чемпіоном України.

У 1995 році Загороднюк знову став бронзовим призером чемпіонату Європи та зайняв 6 місце на чемпіонаті світу. Проте вже наступного року український фігурист досягає свого найбільшого успіху — стає чемпіоном Європи, на чемпіонаті світу знову посідає 6 місце. Наступного року В'ячеслав Загороднюк досягає свого останнього великого успіху на міжнародній арені — 3 місце на чемпіонаті Європи. У 1998 році Загороднюк вдруге бере участь в Олімпійських іграх, на яких посідає 10 місце. й по закінченні сезону завершує спортивні виступи.

Після закінчення спортивної кар'єри[ред. | ред. код]

Після закінчення виступів В'ячеслав Загороднюк разом зі своїм тренером Валентином Ніколаєвим перебрались на постійне проживання до США.[2] У США Загороднюк спочатку жив у місті Ричмонд у Вірджинії, пізніше жив у Каліфорнії. Майже відразу Загороднюк розпочав тренерську кар'єру, тренував неодноразового чемпіона України Віталія Данильченка[3], а також Ярослава Паніота та Алісу Киреєву.[4] У США також виступав у різноманітних шоу на телебаченні, займався бізнесом. У 2006 році організував у Києві льодове шоу «Магія на льоду», в якому взяли участь низка відомих фігуристів з різних країн.[5] Наступного року Загороднюк відкрив у Києві власну ковзанку та школу для занять фігурним катанням, проте вони функціонували недовго, і колишній фігурист повернувся до США. Після повернення до США В'ячеслав Загороднюк живе у місті Ірвайн у Каліфорнії.[6]

Особисте життя[ред. | ред. код]

Одружений. Дружина — Ольга Мудрак, професійна фігуристка, виступала в спортивних танцях на льоду. У подружжя є двоє дітей.

Література[ред. | ред. код]

Посилання[ред. | ред. код]

Примітки[ред. | ред. код]

  1. Валентин Николаев: «Пришёл час Загороднюка» [Архівовано 5 березня 2016 у Wayback Machine.] (рос.)
  2. Баюл помогла Николаеву купить дом в США (рос.)
  3. Vitali DANILCHENKO [Архівовано 17 жовтня 2019 у Wayback Machine.] (англ.)
  4. Alisa KIREEVA [Архівовано 17 жовтня 2019 у Wayback Machine.] (англ.)
  5. Звезды фигурного катания выступили в шоу Загороднюка (рос.)
  6. 2015 - 2016 Coach/Instructor Compliance (PDF). U.S. Figure Skating. 11 квітня 2016. с. 348. Архів (PDF) оригіналу за 12 квітня 2016.