Йоганн Готтфрід Піфке

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Йохан Готфрід Піфке
Johann Gottfried Piefke
Зображення
Зображення
Основна інформація
Дата народження 9 вересня 1815(1815-09-09)
Місце народження Сквежина, Провінція Позен, Королівство Пруссія
Дата смерті 25 січня 1884(1884-01-25) (68 років)
Місце смерті Франкфурт-на-Одері, Німецька імперія[1][2]
Поховання Франкфурт-на-Одері
Роки активності 1852–1884
Громадянство  Королівство Пруссія
Національність німець
Професії композитор, диригент, гобоїст, military musician
Інструменти гобой
Жанр Військова музика, марші, аранжування класичних творів
Нагороди
Орден дома Гогенцоллернів
Орден дома Гогенцоллернів
Залізний хрест 2-го класу
Залізний хрест 2-го класу
CMNS: Файли у Вікісховищі

Йохан Готфрід Піфке (нім. Johann Gottfried Piefke; 9 вересня 1815, Сквежина — 25 січня 1884, Франкфурт-на-Одері) — прусський композитор творів для військового оркестру.

Біографія[ред. | ред. код]

Народився 9 вересня 1815 року у місті Шверін-на-Варті (нині Сквежина, Польща) в сім'ї органіста Йохана та його жінки Доротеї Піфке.

1 травня 1835 вступив на військову службу як гобоїст до 8-го Лейб-гренадерного полку, з місцем дислокації у Франкфурт-на-Одері. У вересні 1838-го вступив до військового музичного училища в Берліні, серед вчителів Піфке були Отто Грель та Аугуст Вільгельм Бах.

1 червня повернувся до свого підрозділу як штаб-гобоїст. 1852-го був переведений з частиною свого полку до Берліна. 23 червня (за іншими даними 21 травня) отримав звання Королевського музичного директора (нім. Königlicher Musikdirektor)

1860-го повернувся до Франкфурту у зв'язку з мобілізацією. З 1864 учасник Данської війни, зокрема битви при Дюббелі, після котрої скомпонував два марші, котрі згодом увійшли до Королевської колекції — Düppeler Sturmmarsch та Düppel-Schanzen-Sturm-Marsch.

20 березня 1865-го Вільгельм I призначив Піфке начальником оркестру III-го армійського корпусу (зі штабом у Берліні). 1866-го року брав участь у Австро-прусській війні, в битві при Кеніггратці. Після її закінчення керував організацією великого військового параду, за участі оркестрів III, IV, а також частини II армійського корпусу, на честь перемоги прусських військ, в Гензерндорфі. На парад-концерті були присутні усі найвищі посадовці прусської армії, а також члени королівської родини на чолі з Вільгельмом I.

Піфке захворів під час осади Мецу за участі у кампанії Французько-прусської війни та повернувся до Франкфурту. Після повернення до міста займався класичною музикою (аранжував твори Людвіг ван Бетховена, Джакомо Мейєрбера, Карл Марія фон Вебера, Фелікс Мендельсона, Ференца Ліста і Ріхарда Вагнера) та організацією концертів.

Помер Піфке 25 січня 1884-го. Після трьох днів військових почестей його було поховано на Старому Кладовищі Франкфурту. Могила композитора не збереглася, а пам'ятник, встановлений на його честь, було зруйновано в 1945 році.

Нагороди[ред. | ред. код]

Твори[ред. | ред. код]

Афіша концерту Піфке у Франкфурт-на-Одері 1844-го року

Йохан Готфрід Піфке залишив після себе значний музичний спадок: вальси, польки, аранжування класичних творів а також біля 60-ти маршів для військового оркестру найвідоміші з котрих Preußens Gloria (написаний на честь перемоги та Об'єднання Німеччини) і Königgrätzer-Marsch (присвячено перемозі під Кеніггратцем) :

та інші

Література[ред. | ред. код]

  • Schneider, Joachim: «Gottfried von Frankfurt a. O.» in Mitteilungen des historischen Vereins zu Frankfurt (Oder) e.V., 1. Heft 1993, ст. 7-13
  1. Deutsche Nationalbibliothek Record #134484924 // Gemeinsame Normdatei — 2012—2016.
  2. Catalog of the German National Library