Карл Гьопфлінґен фон Берґендорф

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Карл Гьопфлінґен фон Берґендорф
Karl Höpfingen ritter von Bergendorf
Народився бл. 1793
Кенінггрец
Помер після 1859
Громадянство Австрійська імперія Австрійська імперія
Національність німець
Діяльність політика
Посада Бургомистр Львова
Термін 1848—1859 роки
Попередник Міхал Ґноїнський
Наступник Франц Крьобль
Нагороди
Кавалер лицарського хреста ордена Франца Йосифа
Кавалер лицарського хреста ордена Франца Йосифа

Карл Гьопфлінґен фон Берґендорф (нім. Karl Höpfingen ritter von Bergendorf) (1793 — після 1859) — державний діяч Австрійської імперії, бурмистр Львова (1848-1859).

Життєпис[ред. | ред. код]

Походив з німецької шляхетської родини, що мала маєтностні на півності Богемії. Народився ймовірно у Кенінггреці близько 1793 року. Про молоді роки нічого невідомо. Вперше письмово згадується 1837 року, коли стає чиновником в адміністративному апараті Королівства Галичини та Володимирії.

У 1848 році призначається бурмистром Львова замість Еміля Жерара фон Фестенбурґа, що подав у відставку після початку масових виступів у Львові навесні 1848 (Весна народів). Можливо тоді ж або раніше стає губернським радником. Першим завданням взяти під контроль ситуацію у Львові а також допомога російським військам, що рухалися на придушення повстання в Угорщині. За свої вправні дії стає командором російського ордена Святого Станіслава. В подальшому отримав лицарський хрест Ордена Франца Йосифа.

Був членом правління Галицької ощадкої каси.

1849 року Карл Гьопфлінґен-Бергендорф вирішив, що в місті мають працювати спеціалісти-пожежники, адже до того часу гасили вогонь міщани. У лютому 1851 року було вирішено набирати до корпусу вогнеборців — інспектора, двох керівників помп, чотирьох командирів підрозділів, 40 пожежників і ще 20 чоловіків зі сторожі міста.

1851 року підтримав звернення до імператора Франца-Йосифа щодо зведення у місті будинку військових інвалідів (роботи почалися 1855 року і тривали до 1863 року).

Намагався сприяти розвитку культури в Львові, особливо музики якою захоплювався. 14 лютого 1852 року в залі нарад львівського маґістрату під головуванням Карла Гьопфлінгена-Бергендорфа відбулися збори музичної громадськості — зацікавлених музикантів-аматорів і професійних митців (загалом 44 осіб), де вирішено було відновити діяльність Галицького музичного товариства, утворити консерваторію. 1853 року стає адміністративним директором Товариство Поширення Музичного Мистецтва в Галичині. Тоді ж відкрито консерваторію при Товаристві.

За свої справи Карл Гьопфлінґен фон Берґендорф стає почесним громадянином Львова. Його керування завершилася 1859 року. Подальша доля невідома.

Джерела[ред. | ред. код]