Коваль Володимир Дмитрович

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Коваль Володимир Дмитрович
Народився 1885
Помер 21 березня 1927(1927-03-21)[1]
Виногради[1]
Діяльність агроном, інженер-агроном
Галузь сільське господарство[2], агрономія[2] і політична діяльність[2]
Знання мов українська[2]

Коваль Володимир Дмитрович (1885, Волинська губернія — 1927, Прага, Чехія) — громадський і політичний діяч, інженер-агроном, член Селянської спілки та Трудової партії. Один із засновників Української Центральної Ради, її скарбник.

З життєпису[ред. | ред. код]

У 1912 р., після закінчення агрономічного факультету Київського політехнічного інституту, працював інженером сільськогосподарських машин у Бюро сільськогосподарської техніки в м. Санкт-Петербург.

У 1915 р. повернувся в Україну, працював у кооперації як фахівець з сільськогосподарської механізації. Викладав у київських політехнічному і комерційному інститутах, був їх професором.

Організатор сільськогосподарської кооперації, очолював Центральний український сільськогосподарський кооперативний союз. У 1917 р. − один з ініціаторів створення Українського техніко-агрономічного товариства «Праця». Один із засновників Української Центральної Ради  − перший її скарбник  − 19 березня 1917 р. його обрали головою фінансової комісії Президії Центральної Ради, і до зміни Генерального секретаріату 15 червня 1917 р. він очолював цей головний фінансовий підрозділ вищого представницького органу революційної демократії України. Член Української трудової партії. У 19181921 рр. працював в Українському союзбанку, Київському кооперативному інституті.

З 1921 р. − на еміграції в Німеччині, був там ректором сільськогосподарського технікуму, згодом переїхав у Францію. З 1924 р. жив у Чехо-Словаччині.

Написав і видав ряд праць у галузі механізації сільського господарства, зокрема працю «Аграрна історія України».

У 1927 році помер і похований у Празі.

Примітки[ред. | ред. код]

Джерела[ред. | ред. код]