Коли Ніцше плакав (фільм)

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Коли Ніцше плакав
англ. When Nietzsche Wept
Жанр драматичний фільм і екранізація роману[d]
Режисер Pinchas Perryd[1]
Сценарист Ірвін Ялом
На основі Коли Ніцше плакав
У головних
ролях
Арманд Ассанте[2], Бен Кросс[2][3], Кетрін Винник[2], Michal Yannaid[2] і Jamie Elmand[2]
Оператор Georgi Nikolowd
Композитор Sharon Farberd
Дистриб'ютор First Look Studiosd і Netflix
Тривалість 105 хв.
Мова англійська
Країна  Болгарія
 США
IMDb ID 0760188

«Коли Ніцше плакав» (англ. When Nietzsche Wept) — кінофільм 2007 року, знятий режисером Пінхасом Перрі[4] на основі однойменного роману Ірвіна Ялома.

Сюжет[ред. | ред. код]

До відомого віденському лікаря Йозефа Броєра приходить екзальтована росіянка Лу Саломе, яка просить доктора допомогти її другові Фрідріху Ніцше. Зачарований дівчиною, Бреєр погоджується. Проте спочатку лікар і філософ не можуть установити контакту — Ніцше погоджується на допомогу тільки після того, як розбиває головою люстерко. Сам Броєр також страждає від психологічних, моральних проблем, пов'язаних із конфліктом між потягом до красивих пацієнток і зобов'язаннями перед дружиною.

Тоді лікар пропонує філософу угоду — Броєр лікує Ніцше від «мігрені», а той натомість надає доктору можливість розповідати про свої проблеми. Цією ідеєю Йозеф ділиться зі своїм молодим другом Зигмундом Фрейдом.

Під впливом Ніцше Броєр вирішує набути справжньої свободи — піти від дружини і з'єднатися зі своєю колишньою пацієнткою Бертою. Однак з'ясовується, що Берта вже захопилася іншим лікарем. Йозеф збриває бороду, влаштовується офіціантом у кафе, де його випадково зустрічає Фрейд. Броєр біжить від нього, падає у воду і — прокидається. Виявляється, що Фрейд загіпнотизував свого друга, що допомогло останньому розв'язати власні внутрішні конфлікти. Броєр знову зустрічається з Ніцше, і вони обговорюють своїх жінок. З'ясовується, що проблеми філософа так і залишилися, і Ніцше вирішує йти своїм шляхом. Лікар і філософ розстаються друзями. Історія стосунків Йозефа і Берти потім була описана у спільній книзі Броєра і Фрейда, з якої і почався психоаналіз.

У ролях[ред. | ред. код]

Музика[ред. | ред. код]

У фільмі звучить класична музика — Йоганна Штрауса молодшого («На прекрасному блакитному Дунаї»), Джоаккіно Россіні (музика із опер «Сорока-злодійка» і «Севільський цирульник»), Людвіга ван Бетховена («Симфонія № 3»), Петра Чайковського (сюїта з «Лебединого озера»), Йоганнеса Брамса («Блаженні засмучені, бо вони будуть утішені» з «Німецького реквієму»), Ріхарда Вагнера («Політ валькірій» із опери «Валькірія»), Жоржа Бізе («Хабанера» із опери «Кармен»).

Виробництво[ред. | ред. код]

Знімання фільму відбувалося в болгарському місті Русе.

Примітки[ред. | ред. код]