Користувач:Pase89/Ukrface

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку

UKRFACE
Логотип
Логотип
Тип соціальна мережа
Реєстрація вільна
Мови українська, російська, Кримськотатарська на стадії перекладу
Власник Сервер Пашиєв
Автор Сервер Пашиєв
Започатковано 18 березня 2010 (14 років)
Стан в безперервному процесі роботи
Адреса офісу Київ
Мова програмування PHP, Node.js,

UKRFACE — проект української соціальної мережі на стадії розвитку, який розроблявся для об'єднання і замість заблокованих на території України соціальних мереж «ВКонтакте» та «Однокласники»[1].

Історія[ред. | ред. код]

До створення «UKRFACE» як соціальної мережі з моменту відкриття доменного імені ukrface.com.ua сайт мав спрямованість як ігрова соціальна мережа. Після подій 2014 доменне ім'я ukrface.com.ua стало розвиватися як Українська соціальна мережа UKRFACE. Після відкриття мережі з'являлися користувачі, які готові були допомогти в просуванні сайту та його наповненні. Серед них Орест Окопний, Ігор Пархоменко, Дар’я Саченко, Яна Іванова, Світлана Юрченко та інші - які і є командою UKRFACE.[2][3]

Функціональність[ред. | ред. код]

«UKRFACE» представлений трьома мовами: українська, російська та кримськотатарська (єдина з соціальних мереж, яка має переклад інтерфейсу на живу кримськотатарську мову[4][5]).

Користувачам «UKRFACE» доступний характерний для багатьох соціальних мереж набір можливостей: створення профілю з інформацією про себе, управління налаштуваннями доступу, взаємодія з іншими користувачами приватно (через особисті повідомлення) і публічно (за допомогою записів на «стіні», а також через механізм груп), відстеження через стрічку новин активність друзів, співтовариств, а також загальні новини з усього ресурсу «UKRFACE». Надає можливість переглядати відвідувачів своєї сторінки.

Крім можливості писати повідомлення, користувач може залишати коментарі під вже опублікованим контентом. До своїх повідомлень можна «вкладати» фотографії, звукозаписи і відеозаписи, документи та опитування.

Сайт представлений у версії для користувачів ПК та користувачів мобільних пристроїв, а також у вигляді андроїд додатка на Google play.

Короткий огляд функціональності ресурсу описує Моренко О. О. (вчитель математики та інформатики, ЗСШ 31 м. Дніпро):

Вашу сторінку в цій соціальній мережі не помітно зовні для гостей. При такому запиті висвітлюється повідомлення: “Для перегляду цієї сторінки Ви маєте увійти на сайт.”  В цілому непогана мережа розрахована для максимально приємного і легкого переходу з контакту. Не всі сторінки ще заповнені. Внутрішня валюта – карбованці. Присутній рейтинг на сторінці. Є вкладка гості. Контентом для завантаження може слугувати  фотографії у форматі JPG, PNG та GIF; аудіо можна завантажувати з комп’ютера або за зовнішнім посиланням у форматі MP3. Про авторські права є застереження. Відеоролик завантажити на пряму в укрфейс не можливо. Тільки за допомогою посилання з: Vkontakte, YouTube, Vimeo.Com Для спілкування з друзями в повідомленнях можна обрати співрозмовника з лівої колонки й розпочати з ним бесіду в онлайн режимі, без оновлення сторінки. Ми як можемо допомагаємо просувати ukrface– національний ресурс, що є альтернативним до вКонтакті.[6]

Критика[ред. | ред. код]

Відома журналістка Нюра Н. Берг у своїй статті "Чому українці рвуться з істинно українських мереж назад в "русский мир""[7] описувала труднощі в роботі UKRFACE, помітивши у своєму тексті рейтинг ресурсу UKRFACE в інтернет просторі Україні:

Другий день наполегливо намагаюся зареєструватися в українській соціальній мережі Ukrface — одній з п'яти топових, якщо вірити місцевим ЗМІ. Після державної заборони на доступ до російських ресурсів українці позбулися головних майданчиків для реалізації свого соціального темпераменту.[8]

Багато користувачів ресурсу UKRFACE також помічали збої в роботі сайту, пов'язуючи це з великим напливом охочих, на період з 20 травня 2017 року по 5 червня 2017 року UKRFACE[9] посів 1 місце за відвідуваністю в розділі Знайомства і спілкування по Україні, згідно з показниками статистики liveinternet[10].

Примітки[ред. | ред. код]

  1. UkrFace, Ц. і укр WEua.info – чим українці замінять Вконтакте і Однокласники. {{cite web}}: Cite має пустий невідомий параметр: |1= (довідка)
  2. Вкотре про українські соціалки. www.uamodna.com. Процитовано 28 грудня 2017.
  3. UkrFace соціальна мережа. Українопедія (укр.). Процитовано 28 грудня 2017.
  4. Українські соціальні мережі: 5 українських аналогів російських соцсетей. Joinfo Новини. 17 травня 2017. Процитовано 28 грудня 2017.
  5. Топ-10 соціальних мереж, які можуть замінити "ВКонтакте". tyzhden.ua/accessdate=2017-12-28.
  6. Технології організації взаємного спілкування. {{cite web}}: Cite має пустий невідомий параметр: |1= (довідка)
  7. Чому українці рвуться з істинно українських мереж назад в "русский мир". РИА Новости (рос.). 20170522T1921+0300Z. Процитовано 28 грудня 2017.
  8. https://ria.ru/analytics/20170522/1494833036.html
  9. Список українських соціальних мереж. Вікіпедія (укр.). 21 лютого 2018. Процитовано 29 квітня 2018.
  10. LiveInternet: Рейтинг сайтів (ua) . www.liveinternet.ua. Процитовано 28 грудня 2017.

Посилання[ред. | ред. код]

Категорія:Українські соціальні мережі Категорія:Підприємства Києва Категорія:Онлайнові соціальні мережі Категорія:Соціальні медіа Категорія:Українські сайти