Кошарі

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Кошарі
Кошарі приготоване в ресторані
Тип основна страва
Походження Єгипет Єгипет
Необхідні компоненти Рис, макарони, томатний соус, овочеві олії, цибуля городня, кмин,
Зазвичай використовувані компоненти нут, гострі соуси, часниковий соус, оцет, короткі спагеті

Кошарі, також звана кушарі, кошері (масрі كشرى‎, koʃæɾi ) — єгипетська національна страва, яка готується з рису, макаронів та сочевиці, що змішуються разом, а потім приправляють томатно-оцетовим соусом. Іноді в страву додаються короткі шматочки спагеті, нут і обсмажена до хрусткої скоринки ріпчаста цибуля. За бажанням у страву додаються часниковий сік або соус, а також гострі види соусів.

Історія та опис[ред. | ред. код]

Страва виникла в середині XIX століття, за часів мультикультуралізму в Єгипті, який був на той час частиною Османської імперії, а потім колонією Великої Британії. У той час економіка країни швидко зростала, також росли продажі, заробітна плата в країні, спостерігалося стійке зростання попиту. Все це вказує на те, що населення країни різко збільшувалася, внаслідок чого з'явилася така страва, якою можна було швидко насититися.

Згідно з іншою версією, страва зобов'язана своєю появою змішанню індійської та італійської традиційних кухонь, що нещодавно трапилося, знову-таки, завдяки мультикультуралізму в Єгипті того часу. Спочатку єгипетські солдати, а відтак і цивільне населення швидко полюбили нову страву, яка стала національною[1].Спочатку кошарі продавалася тільки на ринках і вулицях продавцями, які возили їжу на візках, та лише в більш пізній час страва отримала своє місце в меню ресторанів.

У наш час страва дуже поширена в Єгипті й суміжних з ним державах. Переважно вважається стравою простолюдинів, робітників та селянства. При цьому, існують як ресторани, що спеціалізуються на готуванні виключно цієї страви (аналог радянських пельменних і чебуречних), так і ресторани загальної кухні Єгипту[2]. Оскільки страва не містить будь-яких тваринних жирів, може вважатися веганською, при тому, що під час смаження використовується олія.

Інші страви з рису[ред. | ред. код]

Примітки[ред. | ред. код]

  1. الكشري-تاريخ-وصناعة -164831776. Html الكشري ... تاريخ وصناعة at Yahoo[недоступне посилання] (англ.)
  2. Kushari recipe. Whats4eats.com. Архів оригіналу за 28 січня 2013. Процитовано 17 лютого 2013.