Курбедінов Еміль Махсудович

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Еміль Курбедінов
крим. Emil Kurbedinov
Народився 15 серпня 1981(1981-08-15) (42 роки)
Саук-Дере[ru], Кримський район, Краснодарський край
Громадянство Російська Федерація/Україна
Національність кримський татарин
Місце проживання Сімферополь
Діяльність координатор юридичного напряму «Кримської солідарності»
Відомий завдяки адвокат, правозахисник
Alma mater Кубанський державний університет
Членство Кримська солідарністьd
Нагороди Міжнародна правозахисна премія Front Line Defenders[en] (2017)

Курбеді́нов Емі́ль Махсу́дович (нар.15 серпня 1981(19810815)) — український і російський правозахисник, один із провідних кримських адвокатів, які спеціалізуються на політичних справах, захисник багатьох політв'язнів, лауреат Міжнародної правозахисної премії Front Line Defenders[en] (2017).

Біографія[ред. | ред. код]

Еміль Курбедінов народився в невеликому селищі Саук-Дере[ru] в Кримському районі Краснодарського краю, куди повернулись з місць заслання кримських татар в Узбекистані його батьки Махсуд та Еміне Курбедінови. Пізніше родина перебралася до Новоросійська.

З 1988 до 1998 року навчався в новоросійському багатопрофільному ліцеї № 19, де після 9-го класу був зарахований в клас міліції при ліцеї. Там захопився історією, суспільствознавством, правознавством, читав багато літератури з цих дисциплін. Після закінчення ліцею юний Еміль переосмислив свої плани на майбутнє і вирішив стати юристом. Здобувши середню освіту вступив на юридичний факультет Кубанського державного університету в Краснодарі. Там же він пішов на військову кафедру, і закінчив виш у 2003 році із дипломом юриста за фахом «юриспруденція» і офіцерським званням. Здобувши вищу освіту, Еміль повернувся до Новоросійська.

З 2003 року був прийнятий стажером, а з 2005-го став членом Краснодарської крайової колегії адвокатів. У 2006 році призначений державним митним інспектором правового відділу Новоросійської митниці. Бачачи, що кримськотатарський народ перебирається на батьківщину, в 2007 році він переїхав до Криму. Спочатку перебрався з Новоросійська у Керч до батьків матері, а згодом, проживши два роки у дідуся та бабусі, до Сімферополя, куди згодом переїхала вся його сім'я.

Курбедінов нострифікував свій російський диплом у Києві, і отримав статус адвоката. Згодом відкрив власний офіс і почав адвокатську практику — надавав всі види послуг, а також співпрацював з кримськотатарськими правозахисниками, з якими познайомився відразу після переїзду в Крим. З часом, приблизно з 2011—2013 років, Курбедінов став частіше представляти інтереси кримських мусульман, в тому числі і тих, кого пов'язували з ісламською партією «Хізб ут-Тахрір».

Після окупації Криму Росією в 2014 році в Криму почало діяти законодавство Російської Федерації, і щоб продовжувати тут практику, Курбедінов отримав статус російського адвоката — став одним із небагатьох адвокатів в Криму, які захищають в російській системі правосуддя українських бранців Кремля. Пізніше він разом з парою колег Едемом Семедляєвим і Джемілем Темішевим заснували громадський рух «Кримська солідарність», юридичний напрям якого очолив Курбедінов.

Найбільш відомі справи Еміля Курбедінова — захист заступника голови Меджлісу кримськотатарського народу Ільмі Умерова, журналіста, автора «Радіо Свобода» Миколи Семени, фігурантів справи «Хізб ут-Тахрір» та «кримських диверсантів», полонених українських моряків.

В умовах, коли українські, міжнародні та навіть суто російські правозахисні організації були вимушені згорнути свою роботу в окупованому Криму, поодинокі адвокати, такі як Еміль Курбедінов, виконують не тільки адвокатську роботу, але й громадсько-правозахисну. Еміль — один із головних ньюзмейкерів у кримському сегменті українських засобів масової інформації. Через активну правозахисну діяльність ФСБ переслідує самого адвоката, звинувачуючи його в «екстремізмі». Курбедінова й Семедляєва регуляроно затримують на адмінкордоні з Кримом після того, як вони повертаються з міжнародних поїздок. Двічі, 26 січня 2017 року і 6 грудня 2018 року його піддавали адміністративним арештам, а в січні 2019-го — намагались позбавити адвокатської ліцензії.

У 2017 році Еміль Курбедінов став лауреатом премії для правозахисників в небезпеці міжнародної правозахисної організації Front Line Defenders[en].

Одружений. Має двох дітей.

Див. також[ред. | ред. код]

Джерела[ред. | ред. код]

Посилання[ред. | ред. код]