Літерний поїзд

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку

Літерний поїзд — умовна назва поїздів високої важливості[1], що перевозять цінні вантажі або вельми іменитих персон (найчастіше — перших осіб держави). Спочатку літерними називалися поїзди, в позначенні яких використовувався не цифровий номер, а літера, на знак їх особливого, спеціального призначення. Пізніше ця назва закріпилася за всіма поїздами високої важливості.

При русі по залізничній магістралі літерний поїзд має найвищий пріоритет: рух інших поїздів (номерних) завжди підлаштовується під графік руху літерного. Крім того, на станціях і роз'їздах літерні поїзди обслуговуються в першу чергу.

Часто у складі літерного поїзда присутні спеціальні вагони (вагони-салони, броньовані вагони та інші). В абсолютній більшості випадків спеціальними службами забезпечується охорона літерного поїзда на всьому шляху його проходження.

Примітки[ред. | ред. код]

  1. Архівована копія. Архів оригіналу за 11 лютого 2019. Процитовано 8 березня 2019.{{cite web}}: Обслуговування CS1: Сторінки з текстом «archived copy» як значення параметру title (посилання)