Рейкошліфувальний вагон

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Рейковий шліфувальний поїзд РШП-48

Рейкомшліфувальний вагон - вид рухомого складу залізниць, призначений для виправлення поверхневих вад і хвилеподібних нерівностей на поверхні головок рейок, укладених в дорогу, шляхом шліфування їх абразивними колами (камінням).

Загальна характеристика[ред. | ред. код]

РШП-48К в процесі шліфовки
Шліфувальні головки на РШП-48

Входить до складу поїзда, що переміщається локомотивом і має причіпну цистерну для води. Під рейковошліфувальний вагон зазвичай переобладнують вантажний вагон, два ходові візки якого одночасно є шліфувальними. Третій шліфувальний візок, розташований між крайніми і пов'язаний з ними тягами, для більшої стійкості частково довантажений кузовом через пружинний пристрій. Привід шліфувального каміння в транспортувальне або робоче положення - пневматичний або гідравлічний. Для змочування шліфувального каміння під час роботи до них з цистерни надходить вода. Є рейкошліфувальні вагони на базі пасажирського вагона, у якого три шліфувальні візки розміщені між ходовими.

Сучасні РШП при обробці головок рейок у дорозі можуть виконувати такі завдання:

  1. вирівнювати поверхню головки рейок уздовж шляху, усуваючи (або суттєво зменшуючи) хвилястість;
  2. змінювати геометричний обрис перерізу головки рейки, видаляючи поверхневі дефекти, а також утворюючи задану форму головки рейки, що забезпечує найкращі умови його взаємодії з колесами рухомого складу.

Кожна секція РШП, як правило, складається з п'яти вагонів:

  • вагон з тяго-енергетичною установкою (ТЕУ), що включає тяговий двигун та дизель-генератори;
  • три шліфувальні вагони, під кожним з яких встановлені два шліфувальні візки. Один з них – побутовий (купе, кухня), інший – для зберігання абразивів; ще один вагон - майстерня, де є допоміжна дизельна установка для внутрішніх потреб потяга;
  • п'ятий — головний вагон, де розташований пульт управління, а під рамою встановлено два вимірювальні візки, що дозволяють оцінювати стан рейок до та після шліфування.

Кожен рейкошліфувальний візок містить чотири шліфувальні головки на кожну рейкову нитку.

Технічні характеристики[ред. | ред. код]

  • Шліфування рейок здійснюється за швидкості руху потяга до 60 кілометрів на годину.
  • Зусилля натискання шліфувального каміння на рейки — до 150 кН.
  • Для зняття з рейок шару завтовшки 1 міліметр необхідно 30-50 проходів поїзда.

Література[ред. | ред. код]

  • Рельсошлифовальный вагон // Железнодорожный транспорт: энциклопедия / гл. ред. Н. С. Конарев. — М.: Большая российская энциклопедия, 1994. — С. 369. — ISBN 5-85270-115-7.