Оксигастра помаранчево-плямиста

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Оксигастра помаранчево-плямиста

Біологічна класифікація
Домен: Еукаріоти (Eukaryota)
Царство: Тварини (Animalia)
Тип: Членистоногі (Arthropoda)
Клас: Комахи (Insecta)
Ряд: Бабки (Odonata)
Родина: Кордуліїди (Corduliidae)
Підродина: Gomphomacromiinae
Рід: Оксигастра (Oxygastra)
Selys, 1870
Вид: Оксигастра помаранчево-плямиста
Oxygastra curtisii
(Dale, 1834)
Посилання
Вікісховище: Oxygastra curtisii
Віківиди: Oxygastra curtisii
EOL: 1002004
МСОП: 15777
NCBI: 126258

Оксигастра помаранчево-плямиста[2] (Oxygastra curtisii) — вид бабок з родини кордуліїд (Corduliidae).[3]

Поширення[ред. | ред. код]

Вид поширений на південному заході Європи (Португалія, Іспанія, Франція, Бельгія, Італія, південь Швейцарії (кантон Тічино)). Раніше траплявся, але вимер в Німеччині, Люксембурзі, Нідерландах та Великій Британії. Цей вид дуже рідкісний у Північній Африці, де у минулому траплявся в лише Марокко в трьох місцевостях, у двох з яких вимер.

Чисельність[ред. | ред. код]

У Європі цей вид дуже рідкісний у Бельгії та Швейцарії та нечастий у більшій частині Італії, північно-східній та східній Франції, досить поширений або поширений у південно-західній половині та середземноморському районі Франції. Він розкиданий з досить низькою щільністю по всьому Піренейському півострові, але набагато більше присутній на заході та на півдні, проте ознак занепаду загальної немає. Цей вид добре розселився також у Каталонії. Він регіонально вимер у Сполученому Королівстві (востаннє зареєстрований у 1957 році), Нідерландах (1982) і нещодавно зник з кордону Німеччини та Люксембургу (2018). Зміна клімату, скорочення води (використання для домогосподарств і сільського господарства) та структурна зміна потоків можуть призвести до повільного локального вимирання в майбутньому, причому деякі популяції в частинах Піренейського півострова та Італії особливо піддаються ризику.

Опис[ред. | ред. код]

Бабка середнього розміру, близько 53 мм завдовжки. У неї яскраво-зелені очі і бронзово-зелене тіло з жовтими плямами вздовж верхньої частини черевця. Останній сегмент живота (S10) має помітну жовту позначку на дорсальній поверхні.[4]

Примітки[ред. | ред. код]

  1. Boudot, J.-P. (2020) Oxygastra curtisii: інформація на сайті МСОП (версія 2021.2) (англ.) 4 грудня 2021
  2. О. О. Кагало та Б. Г. Проць. ОСЕЛИЩНА КОНЦЕПЦІЯ ЗБЕРЕЖЕННЯ БІОРІЗНОМАНІТТЯ: БАЗОВІ ДОКУМЕНТИ ЄВРОПЕЙСЬКОГО СОЮЗУ [Архівовано 21 січня 2022 у Wayback Machine.]: — Львів, 2012. — С. 56
  3. Martin Schorr; Martin Lindeboom; Dennis Paulson. World Odonata List. University of Puget Sound. Архів оригіналу за 27 вересня 2012. Процитовано 11 серпня 2010.
  4. Oxygastra curtisii. British Dragonfly Society. Архів оригіналу за 9 червня 2011. Процитовано 28 травня 2011.