Парадокс Фільштейна — Горіока

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку

Парадо́кс Фільште́йна — Горіо́ка (англ. Feldstein-Horioka puzzle) — у економіці — особливість розвитку глобального ринку, яка полягає в тому, що безперешкодне функціонування міжнародного ринку капіталів дозволяє внутрішній нормі інвестицій значно відхилятися від норми заощаджень.

Американські дослідники М. Фільштейн і Ч. Харіок виявили високу кореляцію між внутрішніми заощадженнями і внутрішніми інвестиціями, що спростовує твердження про фінансову інтеграцію ринків. Іншими словами, вони дійшли висновку, що ринки прагнуть не до експорту надмірного капіталу, а до споживання надлишку заощаджень на внутрішньому ринку.

Джерела[ред. | ред. код]

  • Globalization for development: trade, finance, aid, migration, and policy / Jan Goldin, Kenneth Reinert. ebooks.ebookmall.com/ebook/211987-ebook.htm
  • Орлова Наталя, Свечкіна Аліна. Особливості розвитку світового фінансового ринку в умовах глобалізації//Схід. № 5(83) 2007.
  • Колтунов В. М., Мальцев К. В. Глобализация экономики (вопросы теории и методологии). — Н. Новгород: Изд-во ВВАГС, 2004.