Пастак Абрам Ісаакович

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Пастак Абрам Ісаакович
Народився 1861 або 1862
Сімферополь, Російська імперія
Помер березень 1932
Ташкент, Узбецька РСР, СРСР
Країна  Російська імперія
 СРСР
Діяльність садівник, агроном
Alma mater Петровська сільськогосподарська академія (1888)
Галузь агрономія і садівництво
Заклад Національний університет Узбекистану
Науковий ступінь кандидат університету
Діти Q112661369?
Нагороди
Орден Лева і Сонця 3 ступеня

Абраам Ісакович Пастак (нар. 1861 або 1862, Сімферополь, Таврійська губернія, Російська імперіяпом. березень 1932, Ташкент, Узбецька РСР) — російський і радянський підприємець-садівник і благодійник.

Життєпис[ред. | ред. код]

Народився 1861 року (за іншими даними — 1862 року) в багатій караїмській родині. Його батько — почесний громадянин Ісаак Йосипович Пастак, був великим землевласником у Сімферополі; в їхньому господарстві, яке займало 80 гектарів, були сади, виноградники, городи, розплідник. Після смерті батька маєток перейшов у спадок Абраму Ісааковичу.

Після служби в армії, в 1888 році Абрам Пастак закінчив Петровсько-Разумовську землеробську й лісову академію в Москві (нині Петровська сільськогосподарська академія), отримавши диплом магістра сільського господарства та лісівництва. Після цього він працював у власному розпліднику, неодноразово бував за кордоном, зокрема у Франції разом зі своїм братом Шаббетаєм знайомився з досвідом зарубіжних садівників. Оскільки розвиток садівництва в Таврійській губернії вимагав залучення кваліфікованих фахівців, А. І. Пастак виступав за створення на базі маєтку «Салгирка» школи садівництва й помологічної станції. У 1890 році написав листа до Сімферопольського відділення Імператорського російського товариства садівництва з пропозицією відкрити школу в його маєтку й безоплатно передати для цього власні вільні приміщення з можливістю її учням брати участь роботах у розпліднику й саду». У 1895 році «Школа садівництва, городництва й виноградарства» Міністерства землеробства Росії була офіційно відкрита в маєтку «Салгирка», який став також базою для цього навчального закладу. У 1897 році почався прийом садових робітників, найкращі з яких відправлялися стажуватися за кордон. Пізніше Абрам Ісаакович заснував в Балаклаві на паях з севастопольським промисловцем й купцем Йосипом Семеновичем Кефелі фабрику, призначену для консервування готової продукції[1].

Успіхи Абрама Ісаковича Пастак в помологічно-селекційній роботі були оцінені золотими медалями на садово-плодівницьких виставках в Нижньому Новгороді, Москві і Санкт-Петербурзі, а також у Парижі й Турині. У 1908 році Імператорська російське товариство садівництва святкувало своє 50-річчя, і в Санкт-Петербурзі організували Всеросійську ювілейну промислову виставкк садівництва, плодівництва та городництва, після закінчення якої деяким учасникам, серед яких був й А. І. Пастак, вручені медалі. У 1906 році удостоєний подяки від Таврійського губернського земського зібрання за ініціативу в справі облаштування приватних садівничих шкіл, а в 1908 році на виставці плодівництва в Геленджику йому вручили почесний диплом[1].

Також Абрам Пастак займався підприємницькою й громадською діяльністю. У 1902 році обраний в утворену членами «Сімферопольського відділення Імператорського Російського товариства садівництва» комісію з опрацювання питань, пов'язаних з потребами сільськогосподарської промисловості. У 1912 році разом іншими кримськими землевласниками включений в список осіб, які мали право брати участь у з'їзді землевласників з виборів до Державної Думи (Пастак володів 1 360 десятинами землі при селі Сарайли-Кият, нині село Мирне Сімферопольського району Криму). Абрам Ісаакович став ініціатором створення першого в Криму Сільськогосподарського товариства взаємного кредиту й банку взаємного кредиту, директором якого був з 1911 по 1920 рік; один з організаторів Кримської фруктової й винної біржі, створеної за сприяння Санкт-Петербурзької фруктової, винної, чайною та рибної біржі. Брав участь в роботі Сімферопольського повітового земського зібрання, разом з іншими видними діячами земства, входив до складу різних його комісій. Продукція господарства Пастака, користувалася попитом в Росії та за її межами, експортувалася до Франції, США, Туркестану. Абраму Ісаакович вдалося організувати поставки кримських фруктів до двору перського валіахди (спадкоємець престолу) Мохаммеда-Алі, за що 1904 року удостоєний ордена Лева й Сонця 3-го ступеня[1].

На терені благодійності Абрам Ісаакович Пастак брав участь в будівництві в Сімферополі будівлі караїмської кенаси, зробивши значне пожертвування. Від нього також надходили пожертвування на користь Сімферопольського благодійного товариства й Сімферопольського товариства «Дитяча допомога». Обирався й входив до складу опікунської ради Сімферопольської чоловічої казенної гімназії.

Жовтневий переворот і наступна за нею Громадянська війна завдали непоправної шкоди господарству А. І. Пастака: його сім'я втратила майже все, а сам він декілька разів заарештовувався й знаходився у в'язниці. Після завершення Громадянської війни Абрам Ісаакович працював рознощиком «караїмських пиріжків», які пекли його дружина й домробітниця. На початку 1920-их років відкрив курси, де передавав слухачам досвід своєї практичної роботи. Однак і на новому терені трудової діяльності Пастак як і раніше залишався для влади одним з «колишніх». У 1925 році репресований та висланий до Ташкенту, куди поїхав разом з дружиною. Тут він вивчив узбецьку мову, влаштувався на роботу агрономом і читав лекції з сільського господарства й садівництва в Ташкентському університеті (нині Національний університет Узбекистану), займався геліотехнікою[1]. Також відкрив бухгалтерські курси при Окрпрофосві (Відділ окружної професійної освіти).

Помер у березні 1932 року, похований у Ташкенті.

У музеї історії радгоспу імені Ф. Я. Дзержинського, розташованого в селі Мирне Сімферопольського району, є музейна експозиція «Абрам Пастак — гідний син караїмського народу», присвячена науковій та господарської діяльності Абрама Пастака, а також історії та культурі караїмського народу.

Сім'я[ред. | ред. код]

Зовнішні зображення
Фотографії Софії Пастак
Фотографія з дружиною та Софією

Абрам Ісаакаович був одружений на Берухі (Вірі) Самуїловні Крим (1870-1944) — рідній сестрі Соломона Самійловича Криму — прем'єр-міністра Кримського крайового уряду в 1919 році, члена Державної Ради й депутата Державної Думи Російської імперії першого та четвертого скликань від Таврійської губернії.

У подружжя Пастак було сім дітей — троє синів:

  • Ісаак (1894—1965), поручик Добровольчої армії, вчений-хімік, винахідник, кавалер Ордену Почесного легіону
  • Себастьян (Шаббетай, 1896—1985)
  • Ілля (?—1930-ті роки)

та чотири дочки:

  • Євгенія (Естер, 1897—1953)
  • Софія (1898—1942), завідувачка Контрольно-наглядової дослідницької станції на Сакської озері[2]
  • Анна (1900—1942), дружина диригента Арона Брискіна
  • Єлизавета (1906—1993).

Онук (син Анни Пастак) — Анатолій Аркадійович Бріскін (1923-2005), радянський і російський диригент, педагог, піаніст.

Правнук — Валерій Левович Сигалевич (нар. 1950), піаніст, син Ірини Аркадіївни Брискін (дочка Анни Пастак, вчитель по фортепіано А. С. Караманова)[3].

Література[ред. | ред. код]

  • Д. А. Прохоров. «История караимской общины Крыма в персоналиях: ученый, садовод и благотворитель А.И. Пастак» (Материалы по археологии, истории и этнографии Таврии. Вып. XVIII; Симферополь, 2013).

Примітки[ред. | ред. код]

  1. а б в г ПАСТАК Абрам Исаакович [Архівовано 2019-07-08 у Wayback Machine.] (рос.)
  2. Хранительница сакского озера Софья Абрамовна Пастак [Архівовано 2021-06-22 у Wayback Machine.] (рос.)
  3. Аркадий Румянцев (20 квітня 2020). Пастак Абрам Исаакович. Сайт о Мирновском сельском поселении. Архів оригіналу за 2 червня 2021. Процитовано 25 червня 2020.

Посилання[ред. | ред. код]