Піриметамін/сульфадоксин

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Піриметамін/сульфадоксин
Combination of
Піриметамін Антипротозойні препарати
Сульфадоксин Сульфаніламідний препарат
Ідентифікатори
Номер CAS 37338-39-9
Код ATC P01BD51
PubChem ?
Терапевтичні застереження
Кат. вагітності

C(AU) C(США)

Лег. статус

Prescription Only (S4) (AU) POM (UK) -only (US)

Шляхи введення Перорально, в/м'язово
Сульфадоксин
Піриметамін

Піриметамін/Сульфадоксин (Fansidar) — комбінований антипротозойний препарат, до складу якого входить антипротозойний препарат піриметамін та сульфаніламідний препарат сульфадоксин тривалої дії, що застосовується перорально та парентерально.

Фармакологічні властивості[ред. | ред. код]

Піриметамін/сульфадоксин — комбінований антипротозойний препарат, до складу якого входять антипротозойний препарат піриметамін та сульфаніламідний препарат сульфадоксин. Механізм дії обумовлений подвійним блокуючим впливом на метаболізм бактерій та найпростіших. Сульфадоксин блокує включення в метаболізм бактерій параамінобензойної кислоти і порушує синтез фолієвої кислоти, піриметамін порушує синтез фолієвої кислоти шляхом блокування ферменту дифолатредуктази. Поєднання двох антибактеріальних компонентів створює бактерицидну дію на мікроорганізми. До препарату чутливими є токсоплазми, малярійний плазмодій та пневмоцисти. Клінічне значення активності препарату до інших збудників незначне.

Фармакодинаміка[ред. | ред. код]

Обидві складові препарату повільно всмоктуються в шлунково-кишковому тракті, максимальна концентрація в крові досягається протягом близько 4 годин (2—8 год.).[1] Біодоступність піриметаміну/сульфадоксину становить 95—100%. Препарат створює високі концентрації в більшості тканин і рідин організму. Препарат добре проходить через гематоенцефалічний бар'єр, проходить через плацентарний бар'єр та виділяється в грудне молоко. Обидві складові препарату метаболізуються в печінці з утворенням неактивних метаболітів. Виводяться обидві складові препарату нирками. Період напіввиведення піриметаміну становить 96 годин, а сульфадоксину — 184 години, при нирковій недостатності відбувається кумуляція обох складових препарату в організмі.

Показання до застосування[ред. | ред. код]

Піриметамін/сульфадоксин застосовують для лікування токсоплазмозу, хлорохінорезистентної малярії, лікування і профілактики пневмоцистної пневмонії.

Побічна дія[ред. | ред. код]

При застосуванні піриметаміну/сульфадоксину можливі наступні побічні ефекти[1]:

Протипокази[ред. | ред. код]

Піриметамін/сульфадоксин протипоказаний при підвищеній чутливості до піриметаміну, сульфаніламідних препаратів та інших похідних сульфонів, важкій печінковій та нирковій недостатності, захворюваннях крові, дітям віком до 2-х місяців. З обережністю препарат застосовується при вагітності та годуванні грудьми.

Форми випуску[ред. | ред. код]

Піриметамін/сульфадоксин випускаються у вигляді таблеток по 0,5 г сульфадоксину та 0,025 г піриметаміну та в ампулах по 2,5 мл, що містить 0,5 г сульфадоксину та 0,025 г піриметаміну.[2]

Примітки[ред. | ред. код]

  1. а б Фансидар - инструкция по применению(рос.)
  2. Фансидар.[недоступне посилання з липня 2019] (рос.)

Джерела[ред. | ред. код]