Рафігастер сірий

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Рафігастер сірий
Rhaphigaster nebulosa
Rhaphigaster nebulosa
Біологічна класифікація
Царство: Тварини (Animalia)
Тип: Членистоногі (Arthropoda)
Клас: Комахи (Insecta)
Ряд: Напівтвердокрилі (Hemiptera)
Підряд: Клопи (Heteroptera)
Родина: Щитники (Pentatomidae)
Рід: Рафігастер (Rhaphigaster)
Вид: Рафігастер сірий
Rhaphigaster nebulosa
(Poda, 1761)
Посилання
Вікісховище: Rhaphigaster nebulosa
NCBI: 51622

Рафігастер сірий (Rhaphigaster nebulosa) — вид смердючих клопів родини Щитники (Pentatomidae). Це єдиний вид роду Рафігастер.

Опис[ред. | ред. код]

Рафігастер сірий може досягати довжини 14–16 міліметрів. Ці великі щитники безволосі та мають брудно-жовтувато-сірий або коричневий колір із нерівномірно розподіленими ямками на верхній частині тіла. Перетинка передніх крил часто вкраплена темно-коричневим кольором. Бічний край черевця має чорно-жовті плями. Нижня сторона тіла світла і має темні плями. На його нижній стороні між стегнами (на 1-му стерніті) розташована довга шпора. Цей вид схожий на Dolycoris baccarum, але у нього відсутні волоски[1].

Середовище існування[ред. | ред. код]

Цей вид поширений у всьому Палеарктичному регіоні, частіше в південній, ніж у північній частині Центральної Європи (Австрія, Хорватія, Франція, Німеччина, Греція, Угорщина, Італія, Люксембург, Сербія, Словенія, Іспанія, Швейцарія, Туреччина, Велика Британія).

Рафігастери сірі віддають перевагу теплим листяним лісам, паркам і садам[2].

Біологія[ред. | ред. код]

Це багатоїдні клопи, які харчуються рослинними соками широкого спектра широколистяних деревних рослин, таких як глід, слива, ліщина, горобина і в'яз, але вони також можуть харчуватися різними видами рослин, напри ожина і плющ. Іноді вони висмоктують рідину з тіл мертвих комах.

Пізньої весни самка приклеює близько 40 яєць на різні частини рослин. Молодняк, який вилуплюється, відрізняється кольором від дорослого і не вміє літати. Для захисту від хижаків у молодих клопів на спині є смердючі залози, а у дорослих вони знаходяться на нижній стороні грудної клітки. У разі загрози виділяється секреція із сильним запахом. Вони погано літають, їхній політ видає гучне дзижчання.

Цей вид проявляє добову, теплолюбну активність. Як і більшість щитників, він дає лише одне покоління на рік. Любить зимувати на стінах, оброслих плющем. У пошуках підходящого зимівника він часто потрапляє в будинки[2][3].

Галерея[ред. | ред. код]

Примітки[ред. | ред. код]

  1. (Pentatomidae) Rhaphigaster nebulosa. www.britishbugs.org.uk. Процитовано 26 травня 2023.
  2. а б SM, Suso (1 квітня 2019). Rhaphigaster nebulosa (Poda, 1761). Flora de Galicia (ісп.). Процитовано 26 травня 2023.
  3. Bantock, T.M., Notton, D. G. & Barclay, M. V. L. 2011. Rhaphigaster nebulosa (Pentatomidae: Pentatomini) arrives in Britain. Het News (ser. 2) 17/18(Spring/Autumn 2011): 5