Рябок пустельний

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Рябок пустельний

Самець та самиця
Самець та самиця
Біологічна класифікація
Домен: Еукаріоти (Eukaryota)
Царство: Тварини (Animalia)
Тип: Хордові (Chordata)
Клас: Птахи (Aves)
Ряд: Рябкоподібні (Pteroclidiformes)
Родина: Рябкові (Pteroclidae)
Рід: Рябок (Pterocles)
Вид: Рябок пустельний
Pterocles exustus
(Temminck, 1825)
Посилання
Вікісховище: Pterocles exustus
Віківиди: Pterocles exustus
ITIS: 177050
МСОП: 22692990
NCBI: 1278208

Рябок пустельний[2] (Pterocles exustus) — вид птахів родини рябкових (Pteroclidae).

Поширення[ред. | ред. код]

Вид поширений в Африці та Азії. В Африці його ареал займає тонку смугу південніше Сахари від Мавританії та Сенегалу через Малі, Нігер, Чад, Судан до Кенії і Танзанії. В Азії вид поширений на Аравійському півострові, на півдні Ірану, в Пакистані та Індії. Траплявся в долині Нілу в центральній частині Єгипту, але востаннє його там спостерігали у 1979 році. Живе у кам'янистих напівпустелях та степах. Уникає піщаних пустель.

Опис[ред. | ред. код]

Птах середнього розміру, завдовжки 31—33 см. Розмах крил — 48—51 см. Вага тіла — 140—240 г. В забарвленні наявний статевий диморфізм. Самці вохряного кольору, голова світліша. Тонка чорна лінія відокремлює верхню частину грудей від темно-коричневого живота. Лопатки і центральна частина спини позначені світло-жовтими плямами з чорною облямівкою. Низ крил темно-коричневий. У самиць спина, крила, хвіст та груди вкриті чорним та білими смужками.

Спосіб життя[ред. | ред. код]

Живе на відкритих ділянках з кам'янистими ґрунтами, напівпосушливих ділянках на краях пустель, рівнинах без дерев. Поза сезоном розмноження трапляється численними зграями. Живиться насінням та ягодами, рідше травами, листям, бруньками, цвітом. Основу раціону складає насіння бобових. Ковтає пісок та дрібні камінці, щоб покращити травлення.

Сезон розсноження залежить від регіону і приурочений до сезону дощів. Утворює моногамну пару. Паруванню передує залицяння самця. Гніздо — неглибока ямка в ґрунті між травами або під кущем, вистелена шматочками висушеної рослинності. У гнізді два-три яйця. Обидві статі по черзі висиджують кладку (самець насиджує вночі, самиця вдень). Інкубація триває 20-23 дні. Пташенята з батьками залишають гніздо через кілька годин після вилуплення. Молодь сама живиться, але батьки постачають їх водою, іноді пролітаючи до 30 км до найближчої водойми. Приблизно за місяць пташенята оперяються і можуть літати.

Примітки[ред. | ред. код]

  1. BirdLife International (2016). Pterocles exustus: інформація на сайті МСОП (версія 2020.1) (англ.) 11 травня 2020
  2. Фесенко Г. В. Вітчизняна номенклатура птахів світу. — Кривий Ріг : ДІОНАТ, 2018. — 580 с. — ISBN 978-617-7553-34-1.

Посилання[ред. | ред. код]