Скелі Мьон Клінт

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Скелі Мьон Клінт
Краєвид скель Мьон Клінт
Краєвид скель Мьон Клінт
Краєвид скель Мьон Клінт

54°57′51″ пн. ш. 12°33′08″ сх. д. / 54.96417° пн. ш. 12.55222° сх. д. / 54.96417; 12.55222
Країна  Данія
Регіон Вордінгборг
Розташування неподалік від міста Стеге
Тип крейда та вапняк
матеріал крейда
Висота 128 м над р. м.
Вік 70 млн років
Скелі Мьон Клінт. Карта розташування: Данія
Скелі Мьон Клінт
Скелі Мьон Клінт
Скелі Мьон Клінт (Данія)
Мапа
CMNS: Скелі Мьон Клінт у Вікісховищі

Скелі Мьон Клінт — прибережний та найвищий масив крейдяних скель Данії («Білі скелі» або «Клінт Мьону»). Він тягнеться на 6 км у довжину та виник 70 млн років тому і був колись дном моря. Порода складається переважно з решток вапняних раковин мікроскопічних водоростей, що населяли первісне море. Найвища точка, відома як Дроннінгестолен (Dronningestolen в перекладі із дан. — «Королівський престол»), досягає висоти 128 метрів над рівнем моря.

Географія[ред. | ред. код]

Скелі Мьон Клінт знаходяться на південному сході Данії на острові Мьон, що в Балтійському морі. Площа крейдяних скель складає 8 км².

Історія формування[ред. | ред. код]

Крейдяні скелі Мьон Клінт утворювалися під час останніх зледенінь у Європі, коли відбувався рух льодовикового щита, який просувався із Скандинавського півострову на захід сучасного Балтійського моря. Льодовик руйнував і деформував крейдяні відклади, що накопичились на дні моря зминав їх у складки. В кінці вюрмського льодовикового періоду льодовик відступив і таким чином сформував скелі Мьон Клінт на сході острова Мьон.

Геологічна будова[ред. | ред. код]

Скелі острову Мьон складені в основному із вапняку, що сформувався із планктонних організмів кокколітофоридів, що проживали в древніх морях крейдяного періоду мезозою (ранній маастрихтський ярус) та початку кайнозою (неоген). Їх вік вказує, що гірські породи скель Мьон Клінт утворились 70 млн.років тому. А відклади планктонних мікроорганізмів вказують, що сучасні крейдяні скелі в давнину були дном моря, яке входило до складу новоутвореної північної частини Атлантичного океану.

Крейдяні породи досить пухкі, мають пористість близько 50 %. Крейда містить багаті і, як правило, добре збережені скам'янілості та відбитки тогочасної фауни.

Подібні геологічні утворення спостерігаються і на інших островах Данії — Ханкліт, Сильструп, Морс та Фюр, а також у сусідній Німеччині на острові Рюген.

Наслідки зсуву «Талер» 2007 року
Ландшафт скель Мьон Клінт на фоні Балтійського моря

Геоморфологія[ред. | ред. код]

Крейдяні скелі знаходяться на узбережжі Балтійського моря і піддаються сильному впливу руйнівної сили морських хвиль (абразії), ерозії та процесу утворення карсту. Цей вплив є визначальним чинником геоморфологічних змін і призводить до руйнування скель Мьон Клінт. Найвідомішим випадком руйнування скель був той, що відбувся в 2007 році. В цей час відбувся зсув «Талер» («Store Taler»), який сформував півострів довжиною 300 м.

Ландшафт[ред. | ред. код]

Регіон скель Мьон Клінт знаходиться в районі широколистяних лісів, де переважною породою дерев є бук. На довколишніх територіях зростає рідкісна орхідея — зозулинець пурпуровий. Із тваринного світу можна зустріти метелика — синявку оріона. Зустрічаються гребінчасті тритони. Часто в даному районі спостерігали появу соколу-сапсана — найшвидшого птаха на планеті, який розвиває швидкість до 350 км/год. На узбережжі проживають баклани.

Туризм[ред. | ред. код]

Щороку унікальну геологічну пам'ятку відвідує 250 тис. осіб.

Туристів приваблюють ключові об'єкти Мьон Клінт:

  • Ліселундський замок, який знаходиться в північній частині скель, являє собою привабливу комбінацію невеликих будинків, ставків та газонів, побудованих Антуаном де ла Кальметтом для своєї дружини Елізабет наприкінці 18 століття.
  • GeoCenter Мьон Клінт — геологічний музей, що знаходиться неподалік від вершин однойменних крейдяних скель. Музей пояснює геологію крейдяних скель і має виставки із скам'янілостей, які були знайдені в даних крейдяних породах.

Мьон Клінт у живописі[ред. | ред. код]

Мальовничі пейзажі навколо скель надихнули багатьох данських живописців. Зокрема, таких як Пітер Крістіан Сковогард та Крістоффер Вільгельм Екерсберг, вони були одними із найвизначніших живописців «Данського золотого періоду» першої половини ХІХ століття.

Див. також[ред. | ред. код]

Джерела[ред. | ред. код]