Соборний провулок (Харків)

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Соборний провулок
Харків
Соборний провулок у 2021 році
Соборний провулок у 2021 році
Соборний провулок у 2021 році
Район Шевченківський район
Колишні назви
Шляпний, Радянський
Загальні відомості
Протяжність 100 метрів
Транспорт
Найближчі станції метро «Майдан Конституції» та «Історичний музей»
Будівлі, пам'ятки, інфраструктура
Забудова багатоповерхова
Комерція магазини, офіси
Зовнішні посилання
У проєкті OpenStreetMap r2450257
Мапа
Мапа

Соборний провулок — невеликий провулок в центрі Харкова[1]. Провулок знаходиться у Шевченківському районі і сполучає вулицю Квітки-Основ'яненка та площу Конституції.

Історія створення[ред. | ред. код]

Провулок з'явився на початку 18 століття і являв собою проїзд від центру Харківської фортеці до Московської вежі. Звідти по сучасному проспекту Героїв Харкова вела дорога на Москву.

У другій половині XVIII століття замість дерев'яної башти були побудовані кам'яні ворота. На території біля воріт були збудовані навіси та невеликі торгові лавки, в яких продавали залізо, свічки, продовольство та інші товари. Провулок називався Капелюшним, бо на його території майстерень виробляли головні убори.

У дев'ятнадцятому столітті провулок забудували житловими будівлями. У двадцятому столітті крім житлових будинків у провулку знаходилися магазини нот і живопису, а також ательє. У 1973 році він отримав назву провулок Радянський, тому що на розі провулка, площі (тоді — площі Радянської України) знаходилася будівля Харківської міської Ради депутатів трудящих.

У 2016 році після прийняття Закону про декомунізацію було перейменовано на Соборний провулок[2].

Примітки[ред. | ред. код]

  1. Н. Т. Дьяченко. Улицы и площади Харькова (Из истории города). — 2-е, испр. и доп.. — Харьков: Прапор, 1966. — 280 с. — 30 000 экз.(рос.)
  2. Переименование улиц в Харькове. Узнай новые названия харьковских улиц (список) - В городе. kh.vgorode.ua. Процитовано 2018-8-7.