Хлорхінальдол

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Хлорхінальдол
Систематизована назва за IUPAC
5,7-dichloro-2-methyl-8-quinolinol
Класифікація
ATC-код D08AH02
PubChem 6301
CAS 72-80-0
DrugBank DB13306
Хімічна структура
Формула C10H7Cl2NO 
Мол. маса 228,07 г/моль
Фармакокінетика
Біодоступність ~25%
Метаболізм НД
Період напіввиведення НД
Екскреція НД
Реєстрація лікарського засобу в Україні
Назва, фірма-виробник, країна, номер реєстрації, дата ХЛОРХІНАЛЬДИН,
«Ай-Сі-Ен Польфа Ряшів АТ»,Польща
UA/4888/01/01
23.01/2006-23/01/2011

Хлорхінальдол — синтетичний антибіотик, антипротозойний препарат та протигрибковий препарат, що є похідним 8-оксихіноліну, для місцевого застосування.

Фармакологічні властивості[ред. | ред. код]

Хлорхінальдол — синтетичний антибіотик, антипротозойний препарат та протигрибковий препарат, що є похідним 8-оксихіноліну, широкого спектра дії. Механізм дії препарату полягає у блокуванні кофакторів — металів, що входять до складу деяких ферментів бактерій та грибків. До препарату активні більшість грампозитивних та грамнегативних бактерій: стафілококи, стрептококи, Escherichia coli, Enterobacter spp., сальмонели, клебсієли, шиґели, Pseudomonas spp., єрсинії, Enterococcus spp., Proteus spp., Corynebacterium spp., холерний вібріон; а також грибки родів Candida spp, Aspergillus spp., Penicillium spp. та дерматофіти. Чутливими до хлорхінальдолу є також трихомонади, амеби та лямблії. При прийомі всередину хлохінальдол погано всмоктується, біодоступність препарату складає близько 25 %. Застосовують препарат переважно місцево. Дані за системний метаболізм хлорхінальдолу відсутні.

Показання до застосування[ред. | ред. код]

Хлорхінальдол застосовують при запальних захворюваннях ротової порожнини, стоматиті, грибковому ураженні ротової порожнини, кольпітах та вульвовагінітах грибкової та бактеріальної етіології[1], дисбіозі.

Побічна дія[ред. | ред. код]

При застосуванні хлорхінальдолу рідко спостерігають наступні побічні ефекти: біль у животі, нудота, блювання, діарея, головний біль, периферична нейропатія або мієлопатія, ураження зорового нерва, гарячка, висипання на шкірі, свербіж шкіри[1], контактний дерматит[1], висипання або свербіж у ділянці статевих органів[1].

Протипокази[ред. | ред. код]

Хлорхінальдол протипоказаний при підвищеній чутливості до препарату, вагітності та годуванні грудьми. При системному застосуванні препарат протипоказаний при важких порушеннях функції печінки та нирок, захворюваннях периферичних нервів та захворюваннях зорового нерва.

Форми випуску[ред. | ред. код]

Хлорхінальдол випускається у вигляді таблеток по 0,002 г; вагінальних суппозиторіїв по 0,015 г та 0,5 % мазі у тубах по 30 г.[2]

Примітки[ред. | ред. код]

  1. а б в г ХЛОРХІНАЛЬДОЛ (CHLORQUINALDOLUM) Опис активної речовини
  2. Хлорхінальдол-дарниця - неофіційна база нормативно-директивних документів МОЗ України

Джерела[ред. | ред. код]