Шейла Брофловські

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Персонаж South Park
Шейла Брофловські
Стать жіноча
Колір волосся червоний
Вік 44
Професія постійний протестуючий
Релігія Юдаїзм
Перша згадка Смерть
Озвучення Мона Маршал

Шейла Брофловські (англ. Sheila Broflovski) — персонаж мультиплікаційного серіалу «Південний парк», мати одного з головних героїв серіалу — Кайла Брофловськи і прийомна мати канадського малюка Айка, дружина Джеральда Брофловські.

Опис персонажа[ред. | ред. код]

Народилася і виросла в Нью-Джерсі (епізод 1409). Шейла — голова шкільного батьківського комітету. Стурбована проблемами виховання дітей, причому не стільки сімейним аспектом, як впливом школи і телебачення. Методи Шейли зазвичай вельми екстремальні: вона то влаштовує мітинги і марші, в тому числі змушуючи людей робити показові самогубства проти телебачення (епізод «Смерть»), в спробах захистити дітей від туалетного гумору Терренса і Філліпа організовує партію «Матері Проти Канади» (англ. Mothers Against Canada) і розв'язує криваву американо-канадську війну (фільм «Саут-Парк: великий, довгий і необрізаний»). У спробах довести дітям, що в хворобі їх шкільної медсестри — «міслексія зрощених близнюків» — немає нічого смішного, Шейла організовує в Південному парку Тиждень зрощених близнюків, що спричиняє купу негативних емоцій самій медсестрі (епізод «Жінка з прирослим ембріоном»).

Шейла домогосподарка і не працює. Єдиний виняток — період американо-канадської війни, коли вона стає міністром нападу при уряді Білла Клінтона.

Шейла Брофловськи — повна і не дуже приваблива жінка, затята фанатка Барбари Стрейзанд (епізод 112 — «Мехастрейзанд»). Її характерний вигук «What? What? What?» (укр. «Що? Що? Що?») У відповідь на щось несподіване; нагадує куряче кудкудакання.

Стосунки в сім'ї[ред. | ред. код]

Джеральд[ред. | ред. код]

У родині Шейла займає домінуюче становище. Вона в хороших подружніх стосунках зі своїм чоловіком (Джеральдом) і навіть порівняно спокійно сприймає його дикі ідеї — стати схожим на дельфіна (епізод 901) або виїхати з міста (епізод 1002). При цьому, коли Шеф продавав себе всім жінкам міста за гроші (епізод 214), Шейла погодилася переспати з ним за згодою Джеральда і потім ділилася з чоловіком враженнями. Однак, в цілому, мир і спокій між подружжям Брофловські — зовсім не результат взаєморозуміння і любові. Здебільшого, порядок і відсутність сварок є заслугою Джеральда, людини спокійної і врівноваженої. Протягом усього серіалу Шейла серйозно свариться зі своїм чоловіком в епізоді «Переконливі буфери» коли її чоловік починає «чізити», чим не займався вже багато років.

Кайл[ред. | ред. код]

Шейла добре ставиться до свого сина — Кайла, хоча і віддає перевагу названому канадцеві Айку. У серіалі вона неодноразово називає Кайла «Бубочкою» і намагається вберегти його від усіх можливих і неможливих небезпек. Однак, іноді вона усвідомлено пригнічує сина, позбавляючи його свободи вибору. Так, наприклад в епізоді «Історія про мерзене приставання» Шейла не хоче відпускати Кайла на концерт «Ревучих Кицьок» і дає Кайлу завдання — побудувати демократію на Кубі — пообіцявши, що відпустить сина з друзями, якщо він зможе з цим впоратися. Але, коли Кайлу вдається це зробити, Шейла все одно не відпускає його. Коли в сім'ю Брофловськи приїжджає двоюрідний брат Кайла — Кайл Шварц, Шейла демонстративно називає сина «Кайл два» і анітрохи не звертає уваги на його проблеми і неприємності, аж поки гість не поїхав. Також відомо, що Шейла в захваті від зовнішності свого сина і називає його в епізоді «Список» «хлопчиком, красивим і прекрасним з усякого погляду».

Айк[ред. | ред. код]

Попри те, що насправді хлопчик — некошерний канадець, Айк — улюблений член сім'ї. Очевидно, що Шейла ставиться до нього з більшою ніжністю і любов'ю ніж до Кайла. Здебільшого, коли Айк потрапляє в неприємності, вона докладає всіх можливих зусиль, щоб врятувати свого названого сина. Однак, в серіалі можна помітити непослідовну поведінку Шейли в ставленні до Айка. Наприклад, у серії «Про минулу ніч», коли Айк робить спробу самогубства через те, що його кандидат програв президентські вибори, Кайлу і Стену доводиться самотужки везти його в лікарню, бо Шейла (втім, як і всіх інших американців) охопив «поствиборчий ажіотаж». Також, починаючи американо-канадську війну, Шейла анітрохи не дбає про Айка, який змушений був ховатися весь цей час на горищі.

Коли Кайл грає з Айком у «пнем малюка» і він відлітає в вікно, Шейла лає Айка і називає його «Поганим хлопцем» за те що він розбиває вікно.

Крім того, знакове таке: коли Шейла вирішила, що її названий син помер, вона організувала католицький похорон, попри те, що завжди була противницею християнства (епізод 204).

Суспільне і політичне життя[ред. | ред. код]

Шейла — один з найбільш політично активних жителів містечка. Багато разів в серіалі вона фігурує, як лідер майже всіх рухів, мітингів і протестів. Наприклад, в епізоді «Смерть» вона організовує акцію протесту проти телевізійної компанії, яка транслює шоу Теренса і Філіпа. А в повнометражному фільмі «великий, довгий і необрізаний» стає главою антиканадского руху. Шейла — досить запальна і егоїстична особистість, вона завжди впевнена у власній правоті і справедливості власних дій. Періодично її одержимість встановленням політичної або суспільної справедливості змушує поводитись непослідовно. У серії «Жінка з прирослим ембріоном» вона, бажаючи показати, що в людській потворності немає нічого смішного, влаштовує парад на честь шкільної медсестри, потворність якої — міслексія зрощених близнюків.

В епізоді «Містер Хенкі, різдвяна какашка» видно радикальне ставлення Шейли до святкування Різдва, а також до християнства взагалі. Під час репетиції шкільного спектаклю вона зажадала від містера Гарісона, щоб він виключив з декорацій постановки все, що може образити юдеїв. Наслідками її дій стало те, що багато жителів так само вирішили наслідувати її приклад і забрали все, що могло б хоч кого-небудь образити.

Суспільній активності Шейли присвячена пісня Картмана «Мамка Кайла — сука».

Попри численні випадки діяльності і впливу Шейли на життя Південного Парку, її політичні погляди залишаються неясними, бо вона їх постійно змінює, як і напрямки своєї діяльності, так і методи здійснення бажаного.

Посилання[ред. | ред. код]