Aloe bargalensis

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку

Aloe bargalensis
Біологічна класифікація редагувати
Царство: Рослини (Plantae)
Клада: Судинні рослини (Tracheophyta)
Клада: Покритонасінні (Angiosperms)
Клада: Однодольні (Monocotyledon)
Порядок: Холодкоцвіті (Asparagales)
Родина: Асфоделові (Asphodelaceae)
Підродина: Asphodeloideae
Рід: Алое (Aloe)
Вид:
A. bargalensis
Біноміальна назва
Aloe bargalensis

Aloe bargalensis (укр. Алое баргалензис, алое баргальське)[1 1]  — сукулентна багаторічна рослина, що належить до роду алое родини ксантореєвих. Видова назва походить від району Баргал (англ. Bargal) в Сомалі, де були знайдені ці рослини.[2 1]

Опис[ред. | ред. код]

Багаторічна трав'яниста рослина, сукулент, геофіт. Рослини одиночні або з невеликою кількістю відростків. Стебло соковите, дуже коротке або відсутнє, в цьому випадку листки зібрані в розетку. Листків до 20 штук, вони 30-60 см завдовжки, 6-20 см завширшки, вузьколанцетні, дещо вигнуті, темно-сизо-зелені, з помітними білими смугами з обох сторін, з жорсткими шипами по краях 1-2 мм завдовжки.

Суцвіття до 150 см заввишки, одиночні або розгалужені на 1-2 гілки, кожна з яких являє собою вузькоциліндричні, нещільні китиці 30-40 см завдовжки. Приквітки завдовжки до 15 мм, завширшки до 5 мм. Довжина квітконіжок сягає 5-7 мм. Квітки червонуваті з жовтим зевом, відвисаючі; оцвітина вузька, 30 мм завдовжки, 5 мм в поперечнику. Пиляки виходять на 3 мм. Зав'язь 5 мм завдовжки та 1,5 мм завширшки.

Екологія та поширення[ред. | ред. код]

Рослина світло- та теплолюбна, посухостійка. Зростає поодиноко, зрідка утворює невеликі скупчення. Часто входить до складу рослинних угруповань разом із Boswellia freereana, Acacia ankokib та різноманітними аденіумами.

Aloe bargalensis зростає в напівпустельних районах Північно-Східного Сомалі. В оригінальному описі повідомляється, що ареал розташований в районі Баргал на березі Індійського океану навколо мису Гвардафуй до Дурбо на березі Аденської затоки, а також східніше, серед пагорбів Кел Мадов (поблизу Галгало).[2 2] Зростає на схилах і плато, на малих висотах до 1 100 м над рівнем моря або навіть неподалік від узбережжя, на вапняках. Відомо 5 субпопуляцій, розташованих на площі 14 000 км².

Охоронний статус[ред. | ред. код]

Aloe bargalensis занесено до Червоного списку Міжнародного союзу охорони природи зі статусом «вид, близький до загрозливого стану». Місця зростання Aloe bargalensis розташовані в дуже віддалених і мало заселених областях. Однак, там мешкає кочовий народ, чия худоба може становити загрозу для виду (витоптування і деградація середовища існування), але не відомо напевно, що це відбувається. Зміна клімату може також стати загрозою для цього виду в майбутньому.

Незважаючи на це, в Сомалі наразі немає охоронюваних територій. До охоронних заходів можна віднести лише вирощування цієї рослини в кількох ботанічних садах.[2 3][2 4][2 5]

Див. також[ред. | ред. код]

Примітки[ред. | ред. код]

  1. Українська назва є транскрибуванням та/або перекладом латинської назви авторами статті і в авторитетних україномовних джерелах не знайдена.

Література[ред. | ред. код]

Джерела[ред. | ред. код]

  1. [Estrela Figueiredo and Gideon F. Smith. What's in a name: epithets in Aloe L. (Asphodelaceae) and what to call the next new species (англ.). Архів оригіналу за 4 березня 2016. Процитовано 3 травня 2022. Estrela Figueiredo and Gideon F. Smith. What's in a name: epithets in Aloe L. (Asphodelaceae) and what to call the next new species (англ.)]
  2. Lavranos, J.J. Original description of Aloe bargalensis. 45, (1973). (англ.)
  3. Aloe bargalensis на сайті Королівських ботанічних садів у К'ю (англ.)
  4. [Aloe bargalensis в базі даних африканських рослин «African Plant Database» [[Ботанічний сад Женеви|Ботанічного саду Женеви]] (англ.), (фр.). Архів оригіналу за 19 серпня 2014. Процитовано 15 серпня 2014. Aloe bargalensis в базі даних африканських рослин «African Plant Database» Ботанічного саду Женеви (англ.), (фр.)]
  5. [[https://web.archive.org/web/20140202105817/http://www.huntington.org/botanicaldiv/isi2011/isi/2011-16.html Архівовано 2 лютого 2014 у Wayback Machine.] Aloe bargalensis на сайті Гантінгтонського ботанічного саду] (англ.)

Посилання[ред. | ред. код]