Not It

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Серія «Сімпсонів»
«Не Воно»
англ. Not It
Постер до серії
Постер до серії
Постер до серії
Сезон № 34
Серія № 733
Перший показ 23 жовтня 2022
Сценарій Сезар Мезаріегос
Режисер(и) Стівен Дін Мур
Виконавчий продюсер Метт Селман і
Ел Джін
Співвиконавчий продюсер Браян Келлі
Код виробника UABF17
Хронологія
Попередня Наступна
The King of Nice Treehouse of Horror XXXIII
Сезон 34
Список серій

«Not It» (укр. «Не Воно») — п'ята серія тридцять четвертого сезону мультсеріалу «Сімпсони», прем'єра якої відбулась 23 жовтня 2022 року у США на телеканалі «Fox».

Сюжет[ред. | ред. код]

27 років тому у Кінґфілді малий Барні Гамбл грається з паперовим корабликом у канаві в дощовий день. Коли човен потрапляє в каналізацію, Барні намагається витягнути його, але знаходить клоуна Красто. Красто тягне Барні в каналізацію і вбиває хлопчика…

Через деякий час Гомер розклеює плакати про зниклого Барні ― не першу зниклу дитину в Кінґфілді. На нього нападають місцеві хулігани. Гомер бачить у кущах Красто, який спостерігає за знущаннями. Гомер стрибає вниз з пагорба, а хулігани слідом. Коли вони підходять до річки на дні, група дітей приходить на допомогу Гомеру та відганяє хуліганів, а Мардж б'є одного з них в обличчя бейсбольним м'ячем. Банда (малі Мо, Джефф Альбертсон, Карл і Мардж) представляється як «банда невдах» і веде Гомера до свого клубу. Біля клубу малий Джефф Альбертсон попереджає Гомера триматися подалі від Мардж, оскільки вона ― його.

Гомер розповідає іншим дітям, що бачив Красто. Потім банда розповідає свої історії про те, як вони також бачили Красто. Вони вирішують, що мають зупинити клоуна, тому йдуть до архіву клоунів Кінґфілда, щоб провести дослідження та знайти, звідки взявся клоун-вбивця. Під час пошуків Гомер пише вірш про кохання для Мардж. Мардж і Гомер з'ясовують, що Красто мав кілька шоу протягом багатьох років, і в жодному з них він не був смішним. Згодом Красто почав вбивати дітей у Кінґфілді кожні 27 років.

Коли Мардж і Гомер показують кліп із шоу Красто, той виходить із телевізора і намагається вбити Джеффа. Гомер вбиває Крусто садовими ножицями, а Мардж вимикає телевізор, тимчасово перемагаючи Красто. Банда озброюється, щоб піти на «14 канал», щоб перемогти клоуна-вбивцю. Тим часом Джефф знаходить любовний вірш Гомера.

На «14 каналі» Невдахи атакують Красто, але безрезультативно. Коли Красто починає вихвалятися, що він непереможний, він послизнувся на кульках травмується. Усі діти сміються з цього, що дивує Красто, оскільки це вперше, коли діти справді сміялися з нього. Красто продовжує завдавати собі шкоди для сміху, доки Мардж не дає йому з'їсти вишневих бомбочок. Клоун їсть їх, вибухає, і сповзає у каналізацію. Пізніше банда укладає угоду повернутися, якщо Красто знову з'явиться. Мардж починає зустрічатися з Джеффом після того, як він заявляє, що це він написав для неї любовного вірша…

27 років потому нових хуліганів Кінґфілда вбиває Красто. Коли ця історія лунає в новинах, Гомер, місцевий бармен, розуміє, що Красто повернувся до міста. Він пам'ятає про угоду і закликає колишніх Невдах повернутися, щоб знову перемогти Красто. Виявляється, що Мардж і продавець коміксів Джефф одружились, у них також двоє дітей, Берт і Ліззі. Джефф відмовився йти і закликав дружину забути про дитячі #и. Однак, Мардж іде сама.

У таверні Гомера Невдахи возз'єднується і намагається розробити план перемогти Красто раз і назавжди. Несподівано з'являється Джефф з дітьми, щоб повернути Мардж додому. Мардж каже дітям чекати в машині, поки вона з батьком сперечається. Однак, всім на телефони Красто повідомляє про викрадення Берта і Ліззі. Всі Невдахи вирішують повернутися на «14 канал», щоб врятувати дітей і перемогти клоуна.

Зустрівшись і клоуном знову дорослі говорять, що подолали свої дитячі страхи. Однак Красто відкриває, що у дорослих є щось смачніше за страхи, ― тривоги. Однією з них для Джеффа є правда про вірш 27 років тому.

Тим часом Берт і Ліззі усвідомлюють, що клоун стає сильнішим від сміху його дітей-привидів від таблички «Сміх». Гомер дає Мардж камінь, щоб кинути в знак, але Красто намагається її з'їсти її раніше. Продавець коміксів стрибає на шляху, і його сильно кусає Красто, але Мардж таки вдається кинути камінь і знищити табличку. Усі діти відправляються на небеса, а клоун втрачає всю свою силу і гине. Мардж дивиться на свого вмираючого чоловіка і каже йому, що навіть після самопожертви не може пробачити йому брехню протягом усіх років, які вони прожили разом, що робить Гомера щасливим. Згодом всі Невдахи їдуть вулицею на велосипедах, а Гомер розмірковує про дорослішання.

У фінальній сцені на своєму НЛО Канг і Кодос розуміють, що їхній план світового панування за участі Красто провалився. Вони переглядають інші книги Стівена Кінга, які можна використати і обирають «Томмінокерів»

Виробництво[ред. | ред. код]

За словами сценариста серії Сезара Мезаріегоса, через те назва роману «Воно» коротка, для команди була надскладно вигадати назву серії, яка б обігрувала її[1].

Спочатку, коли діти вперше ішли до «14 канал» у коридорі мав вискочити хуліган Чалмерс. Мезаріегос говорив: «Його мав вбити Красто прийнявши форми мучителів, які зробили Ґері хуліганом: підлої черниці із сиротинця, злого вітчима, або ж горили, що втекла із зоопарку і вбила його батьків. Однак, на жаль, не було часу»[2].

Коли на Красто падав унітаз маі звучати звук справжнього зливання, але Метт Ґрюйнінґ відмовив від цього[3].

У вирізаній сцені мав брати участь сам Стівен Кінг. Він би озвучив моторошного трунаря, якого дорослий Гомер зустрів би на кладовищі Кінґфілда. Однак, автор відмовився[4].

Таверну, в якій мав працювати Гомер, спершу хотіли назвати «таверною Го» (англ. «Ho'e Tavern»). Однак, за словами сценариста, це звучало б дивно, тож заклад назвали «Таверна Д'оу»[5].

За словами Мазаріегоса, Метта Селмана здивувало, що за більш, ніж 30 років, Сімпсони жодного разу не мінялися особистостями[6].

У фінальній сцені, коли банда їде велосипедами і думає, що все гаразд «камера віддалилася б і було видно, що ІМЛА розповсюджується містом, КЕРРІ виривається зі школи, авто КРІСТІНУ тощо. Однак, це було б великим навантаженням на зап'ястки аніматорів»[7].

З 29 вересня до 9 жовтня 2022 року проходив конкурс, який дозволяв глядачам у США надіслати моторошний фан-арт Красті. Роботи 20 переможців були представлені у фінальних титрах епізоду[8][9].

Культурні відсилання та цікаві факти[ред. | ред. код]

Ставлення критиків і глядачів[ред. | ред. код]

Під час прем'єри серію переглянули 3,63 млн осіб, з рейтингом 1.1, що зробило її найпопулярнішим шоу на каналі «Fox» тієї ночі[15].

Тоні Сокол з «Den of Geek» дав серії чотири з п'яти зірок, сказавши, що серія «часом досить страшна, і кожен кадр несе в собі як гострі відчуття, так і розливи… Пародія найкраще працює через деталі, а деякі репліки є індивідуально істеричними»[16].

Метью Свінґовскі із сайту «Bubbleblabber» оцінив серію на 7,5/10, сказавши:

Це не була особливо кумедна серія, але це була сильна та захоплююча історія, піднесена добре написаним пародійним сценарієм. Було також дуже цікаво спостерігати за альтернативними життями цих знайомих персонажів, але стиль життя Гомера, «незайманий невдаха», був яскравим… Епізоду, можливо, не вистачало постійного потоку сміху, але все одно аудиторія повинна почуватися захопленою[17].

Згідно з голосуванням на сайті The NoHomers Club більшість фанатів оцінили серію на 4/5 із середньою оцінкою 3,89/5[18].

Примітки[ред. | ред. код]

  1. Cesar Mazariegos [@CesarWeGetIt] (24 жовтня 2022). “IT” is such a short title that it was super hard for us to think of a better spoof title than “ #NotIt ”. Then, after the color, we saw @TheSimpsons Comics version from 2017 was called “IT HAPPENS” and were kicking ourselves for not seeing that one. Hats off to Bongo Comics crew https://pic.twitter.com/DNlqO5ZIzIhttps://pic.twitter.com/DNlqO5ZIzI (Твіт) (англ.). Процитовано 29 жовтня 2022 — через Твіттер.
  2. Cesar Mazariegos [@CesarWeGetIt] (24 жовтня 2022). Originally Chalmers was gonna jump out here, then get killed by Krusto who'd take on the forms of the tormenters who made HIM a bully. ie, a Mean Nun at the orphanage, Evil Adopted Step Dad, The Escaped Zoo Gorilla that killed his parents. But alas, no time. #NotIt @TheSimpsons (Твіт) (англ.). Процитовано 29 жовтня 2022 — через Твіттер.
  3. Cesar Mazariegos [@CesarWeGetIt] (24 жовтня 2022). We had a gratuitous comedic FLUSH sound on the toilet fall all through production, but @TheSimpsons creator Matt Groening was the voice of reason and had us take out the unearned flush in the final mix. #NotIt https://pic.twitter.com/i0spiQ84CG (Твіт) (англ.). Процитовано 29 жовтня 2022 — через Твіттер.
  4. Matt Selman [@mattselman] (24 жовтня 2022). The deleted @TheSimpsons scene we wrote for Stephen King as a spooky gravedigger (he passed) https://pic.twitter.com/6Avu3tgglghttps://pic.twitter.com/6Avu3tgglghttps://pic.twitter.com/6Avu3tgglg (Твіт) (англ.). Процитовано 29 жовтня 2022 — через Твіттер.
  5. Cesar Mazariegos [@CesarWeGetIt] (24 жовтня 2022). Oh Snap! @TheSimpsons has now entered an alternate timeline. We were thinking of calling the bar HOE’S TAVERN, but it sounds a little weird to say, “If you need me, I’ll be at Hoe’s”. #NotIt https://pic.twitter.com/fGmK1msaWm (Твіт) (англ.). Процитовано 29 жовтня 2022 — через Твіттер.
  6. Cesar Mazariegos [@CesarWeGetIt] (24 жовтня 2022). What kind of topsy turvy world is this?! Bart, a Brainy Feminist Jazz Tubist? Lisa, a Skateboarding Prankster? When we pitched this, @mattselman was kind of surprised that in 30some years @TheSimpsons had never switched their personalities. Fun bit to pitch for and design #NotIt (Твіт) (англ.). Процитовано 29 жовтня 2022 — через Твіттер.
  7. Cesar Mazariegos [@CesarWeGetIt] (24 жовтня 2022). We were gonna end with our @TheSimpsons Kingfield characters thinking everything was gonna be okay, then we widen out to see THE MIST spreading into town, CARRIE bursting out of a school, CHRISTINE the car, etc. But it woulda been a great strain on the animators wrists #NotIt https://pic.twitter.com/DYCnzZZbJ6 (Твіт) (англ.). Процитовано 29 жовтня 2022 — через Твіттер.
  8. Milligan, Mercedes (29 вересня 2022). 'The Simpsons' Invites Fans to Create Their Kreepiest Krusty for 'Treehouse of Horror'. Animation Magazine (англ.). Процитовано 29 жовтня 2022.
  9. The Simpsons [@TheSimpsons] (24 жовтня 2022). Simpsons fans, your entries into our fan art contest were terrifyingly good! Congratulations to: (Твіт) (англ.). Процитовано 29 жовтня 2022 — через Твіттер.
  10. Snierson, Dan. 'The Simpsons' to do TWO Treehouse of Horror episodes this Halloween. EW.com (англ.). Процитовано 29 жовтня 2022.
  11. Matt Selman [@mattselman] (24 жовтня 2022). Teenage Mr Largo has a metal logo version of "Souza" @TheSimpsons https://pic.twitter.com/gJzMyYJcwY (Твіт) (англ.). Процитовано 29 жовтня 2022 — через Твіттер.
  12. Jake Schaefer [@jschaefermusic] (24 жовтня 2022). Simpsons fans, your entries into our fan art contest were terrifyingly good! Congratulations to: (Твіт) (англ.). Процитовано 29 жовтня 2022 — через Твіттер.
  13. Cesar Mazariegos [@CesarWeGetIt] (24 жовтня 2022). “Please don’t tell anyone how I live.” vibes (Твіт) (англ.). Процитовано 29 жовтня 2022 — через Твіттер.
  14. Matt Selman [@mattselman] (24 жовтня 2022). The wall art of sad, alternative future Homer @TheSimpsons (his boat painting is sinking) https://t.co/djP59UUGkr (Твіт) (англ.). Архів оригіналу за 29 жовтня 2022. Процитовано 25 вереcня 2023 — через Твіттер.
  15. SHOWBUZZDAILY’s Sunday 10.23.2022 Top 150 Cable Originals & Network Finals UPDATED | Showbuzz Daily. showbuzzdaily.com. Процитовано 29 жовтня 2022.
  16. Sokol, Tony (24 жовтня 2022). The Simpsons Clowns Around with Stephen King in “Not It”. Den of Geek (англ.). Процитовано 29 жовтня 2022.
  17. Swigonski, Matthew (24 жовтня 2022). Review: The Simpsons "Not It". Bubbleblabber (англ.). Процитовано 23 грудня 2022.
  18. Rate & Review: "Not It" (UABF17). The No Homers Club (англ.). 23 жовтня 2022. Процитовано 28 червня 2023.

Посилання[ред. | ред. код]