Європейський маршрут E73

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Європейський маршрут E73
European route E73
Загальні дані
Країна Угорщина Угорщина
Хорватія Хорватія
Боснія і Герцеговина Боснія і Герцеговина
Мережа європейський автомобільний маршрут
Номер E73
Довжина 710 км
початок Угорщина Будапешт
кінець Хорватія Плоче
Міста Осієк
Сараєво
Мостар
OpenStreetMap r38373  ·R

CMNS: Європейський маршрут E73 у Вікісховищі


Європейський маршрут E73 — європейський автомобільний маршрут від Будапешту, Угорщина, до Плоче, Хорватія, загальною довжиною 710 км. Траса з'єднує центральну частину континенту з Адріатичним морем. Ця траса також називається «Коридор Vc», гілка п'ятого Міжнародного транспортного коридору.

Траса зараз активно поліпшується у всіх трьох країнах. Коридор включає в себе не тільки трасу, але і залізничний транспорт, а також важливі аеропорти. Найдовша частина траси проходить по Боснії та Герцеговині і вважається одним з важливих інструментів розвитку країни. Дорога також дозволяє доїхати з південної частини Хорватії в східну без проблем.

Маршрут[ред. | ред. код]

Угорщина[ред. | ред. код]

E73 бере свій початок в Будапешті і йде на південь по трасі M6 до кордону з Хорватією.

Шосе проходить через наступні міста:

На квітень 2010 відрізок в 179 км між M0 (кільцевою дорогою Будапешту) і Боєм є сучасною автомагістраллю.

Хорватія[ред. | ред. код]

Хорватська частина E73 поділена на дві частини: північну і південну. Хорватська частина траси становить 112 км або всього 18% всієї довжини маршруту.

Північна частина[ред. | ред. код]

Північна частина E73 в Хорватії називається автомагістраль А5. Довжина відрізка становить 88 км.

У східній Хорватії E73/A5 проходить через такі міста:

Траса буде платною, залежно від класу автомобіля, в тому числі і деякі важливі об'єкти, як наприклад мости через Драву і Саву і залізничний переїзд на північ від Среданчі. Найважливішим з'їздом є з'їзд у Среданчі, де А5 перетинається з А3, що є частиною десятого Міжнародного транспортного коридору. Траса буде складатися з п'яти відрізків:

Відрізок Довжина Примітка
Угорський кордон — Белі Манастір 5 км Буде побудована після закінчення будівництва траси в Угорщині.
Белі Манастір — Осієк 25 км Будується
Осієк — Джаково 32 км Завершений і платний.
Джаково — Среданчі 23 км Завершений і платний.
Среданчі — Кордон з Боснією і Герцеговиною 4 км Буде побудована після закінчення будівництва траси в Боснії і Герцеговині

Південна частина[ред. | ред. код]

Південна частина йде по трасі А10. Вона буде платною на відрізку від Малі-Пролога до з'їзду на Плоче. Проходить через такі міста:

Автомагістраль вже розпланована і є можливість її побудувати, проте вона буде побудована тільки після повного відкриття траси А1, оскільки до цього будівництво марно. Плоче, хорватський морський порт, що використовується в основному Боснією і Герцеговиною, розташований на південному закінченні траси. Після закінчення будівництва, А10 буде довжиною всього 4,6 км. В результаті це буде одна з найкоротших трас Хорватії.

Боснія і Герцеговина[ред. | ред. код]

Мапа траси E73 в Боснії і Герцеговині

До 2009 року був побудований тільки один відрізок траси в Боснії і Герцеговині, між Сараєво і Какань. Плата планується в розмірі приблизно 1.50 марок.

Шосе проходить через такі міста:

Значення[ред. | ред. код]

Для Боснії і Герцеговини ця траса є надзвичайно важливою і цей проект має найвищий пріоритет. Будівництво вже йде, проте активний початок дасть поштовх економічному і соціальному активності і дозволить Боснії і Герцеговині приєднатися до транспортної системи Європи, а також до європейської економіки.

Будівництво шосе загальною довжиною 340 км дозволить поліпшити сполучення з сусідніми країнами, підвищить конкурентоспроможність економіки країни і приверне іноземні інвестиції.

Відрізки[ред. | ред. код]

Траса поділена на відрізки:

Посилання[ред. | ред. код]