Єн Макдермід

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Єн Макдермід
англ. Ian McDiarmid
Ім'я при народженні Єн Макдермід
Народився 11 серпня 1944(19440811)
Карноусті, Шотландія
Громадянство  Велика Британія
Релігія атеїст[d]
Діяльність актор
Alma mater Університет Сент-Ендрюса і Королівська консерваторія Шотландіїd
Роки діяльності 1968 — тепер. час
Провідні ролі Палпатін
IMDb ID 1519
Нагороди та премії

CMNS: [[commons:Category:Ian McDiarmid|Єн Макдермід
англ. Ian McDiarmid]]
у Вікісховищі

Єн Макдермід (англ. Ian McDiarmid; нар. 11 серпня 1944(19440811), Карноусті, Шотландія, Велика Британія) — шотландський театральний актор і режисер, також з'являвся в кіно і на телебаченні. Популярність здобув роллю імператора Палпатіна в усіх трьох трилогіях «Зоряні війни».

Телебачення і радіо[ред. | ред. код]

Першою роллю Макдерміда на телебаченні була роль Міккі Гамільтона, кілера, який схибленого на помсті, через смерть дружини та дитини, в телесеріалі « Професіонали» на телеканалі Granada Television. Також зіграв роль детектива Порфирія Петровича в телеекранізації 2002 року каналом BBC адаптації « Злочину і кари» Федора Достоєвського. Зіграв роль психопата Хьюго Девро в одному з епізодів телесеріалу « Інспектор Морс». У 2003 році Макдермід зіграв роль Едварда Хайда в телесерії BBC « Останній король».

У 2005 році він зіграв роль Сатани в радіопостановці каналом BBC Four поеми « Втрачений рай», яка складалася з 41 частин, і була пізніше повторена на BBC Radio 7. Зіграв роль письменника і творця справи поліцейських Генрі Філдінга в історичній драмі «City of Vice», і роль Деніса Тетчера в кінофільмі « Маргарет».

У 2009 році зіграв в ролі Ле Клерка, шефа розвідки, в радіопостановці BBC Radio книги «Війна в Задзеркаллі» Джона Ле Карре.

Зоряні війни[ред. | ред. код]

Макдермід в ролі сенатора Палпатін а в фільмі «Зоряні війни. Епізод I: Прихована загроза» Хоча Макдермід вважає себе в першу чергу театральним актором, він також із задоволенням працює в кіно. Після незначної ролі у фільмі « Вбивця дракона», Джордж Лукас запросив Макдермід знятися у фільмі «Зоряні війни. Епізод VI: Повернення джедая» в ролі імператора Палпатина, головного лиходія. Через 16 років після появи в «Поверненні джедая», Макдермід знову зіграв роль Палпатіна в трилогії-приквелі саги, але представлену в двох іпостасях. Граючи Дарта Сідіуса, альтер его канцлера, він відтворив свою диявольську інтерпретацію Палпатіна з Повернення джедая. Другий іпостассю став чарівний персонаж публічного образу Палпатіна. Хоча раніше Макдермід отримав мало уваги за дану роль через те, що в ній він був маловпізнаваними, він все ж знайшов широку увагу і визнання критиків за більш значну роль в приквелі. Своє повернення до ролі, через довгий час, Макдермід пов'язує з можливістю зіграти персонажа куди більш молодим, ніж раніше.

У перевиданні фільму «Зоряні війни. Епізод V: Імперія завдає удару у відповідь »коротка сцена між Дартом Вейдером і імператором Палпатіном була оновлена, щоб імператор в цій сцені постав із зовнішністю Макдермід. У ранній версії фільму Імператор був озвучений Клайвом Ревілл, а зіграний Елейн Бейкер, заміненої на Марджорі Ітон в фінальному монтажі.

Через чотирнадцять років в 2019 році Макдермід повернувся до ролі Палпатина у фільмі «Зоряні війни: Скайуокер. Схід », дев'ятому і останньому епізоді Саги Скайуокерів

Крім кінематографічного світу саги, Макдермід також працював з розширеною всесвіту «Зоряних воєн», озвучивши Палпатина в відеогрі LEGO Star Wars: The Video Game і її сіквелі LEGO Star Wars II: The Original Trilogy, і в ігрових версіях фільмів « Імперія завдає удару у відповідь »і«  Повернення джедая »: Super Star Wars: The Empire Strikes Back, Super Star Wars: Return of the Jedi, і нарешті, в Star Wars Battlefront: Elite Squadron . Також надав свій архівований голос для фан-фільму Contract of Evil .

Театр[ред. | ред. код]

Макдермід знаменитий своєю роботою в британському театрі, отримавши широке визнання і як актор і як режисер. Він грав в таких п'єсах Шекспір а як «Гамлет» (1972), « Буря» (1974, 2000), «Багато галасу даремно  »(1976),«  Венеціанський купець »(1984), і« Король Лір »(2005). Будучи в Театрі Алмейда, режисирував постановки «Venice Preserv'd» (1986) і « Іполит» (1991).

Також зіграв роль Іванова в п'єсі «Every Good Boy Deserves Favour» Тома Стоппарда, в театрі «Русалка» в 1978 році.

З 1990 до 2001 року Макдермід і Джонатан Кент працювали художніми керівниками театру Алмейда, розташованому в Іслінгтон е, Лондон. У 1998 році вони разом отримали спеціальну нагороду газети Evening Standard за театральні досягнення року. Їх робота була відзначена низкою вельми успішних вистав за участю таких акторів, як Кевін Спейсі і Рейф Файнс.

Раннє життя[ред. | ред. код]

Макдермід народився в Карнусті, Шотландія. Вперше він познайомився з театром в п'ять років, коли він взяв його на спектакль «Тонни Морган» в театрі в місті Данді. У 2004 році Іан сказав: «Це у своєму роді зачарувало мене, але також і налякало. Всі ці вогні, весь цей грим. Я сказав собі «Я не знаю що це, але я хочу цього». Однак, побоюючись несхвалення від свого батька, Макдермід надійшов в Сент-Ендрюського університет, де вивчився на магістра психології. Пізніше він вирішив зайнятися кар'єрою в театрі, надійшов в Королівську шотландську академію музики і драми в Глазго. У 1968 році Іан отримав золоту медаль - перше з багатьох зізнань за його роботу в театрі. Макдермід сказав, що став її одержувачем «за виконання всієї нудної роботи, яку ти повинен робити молодим, щоб тягнути своє існування».

Посилання[ред. | ред. код]