Івашкевич Григорій Мефодійович

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Григорій Мефодійович Івашкевич
Народження 11 березня 1919(1919-03-11)
Володимирівка
Смерть 29 грудня 1991(1991-12-29) (72 роки)
Сочі
Поховання Сочі
Національність українець
Країна СРСР СРСР
Приналежність Прапор Радянської армії Радянська армія
Вид збройних сил сухопутні війська
Рід військ піхота
Роки служби 1939—1946
Партія КПРС
Звання сержант
Війни / битви радянсько-фінська війна
німецько-радянська війна
радянсько-японська війна
Нагороди
Герой Радянського Союзу
Орден ЛенінаОрден Жовтневої РеволюціїОрден Вітчизняної війни I ступеня
Медаль «За доблесну працю (За військову доблесть)»
Медаль «За доблесну працю (За військову доблесть)»
Медаль «За перемогу над Німеччиною у Великій Вітчизняній війні 1941—1945 рр.»Медаль «20 років перемоги у ВВВ»Медаль «30 років перемоги у ВВВ»Медаль «40 років перемоги у ВВВ»
Медаль «За перемогу над Японією»
Медаль «50 років Збройних Сил СРСР»
Медаль «50 років Збройних Сил СРСР»
Медаль «60 років Збройних Сил СРСР»
Медаль «60 років Збройних Сил СРСР»
Медаль «70 років Збройних Сил СРСР»
Медаль «70 років Збройних Сил СРСР»

Григо́рій Мефо́дійович Івашке́вич (11 березня 1919 — 29 грудня 1991) — радянський військовик, учасник Другої світової війни, рядовий[1]. Герой Радянського Союзу (1945).

Почесний громадянин міста Майкоп (Республіка Адигея).

Життєпис[ред. | ред. код]

Народився в селі Володимирівка (нині — селище міського типу Волноваського району Донецької області) у родині робітника. Здобув неповну середню освіту. Працював учнем пекаря у місті Чистякове.

До лав РСЧА призваний Чистяковським РВК Сталінської області у 1939 році. Учасник радянсько-фінської війни 1939—1940 років. Учасник німецько-радянської війни з 1941 року.

Особливо стрілець 1376-го стрілецького полку 417-ї стрілецької дивізії 63-го стрілецького корпусу 51-ї армії 4-го Українського фронту рядовий Г. М. Івашкевич відзначився у боях з визволення Криму. 11 квітня 1944 року при прориві оборони супротивника він першим зі своїм відділенням увірвався на залізничну станцію Чирік. У боях на підступах до Севастополя в ніч на 1 травня 1944 року у складі групи з чотирьох червоноармійців пішов у розвідку. Рухаючись на чолі групи, зробив проходи у мінному та дротовому загородженнях і першим досягнув ворожих траншей на схилі Сапун-гори. Розвідники взяли у полон 2 ворожих солдатів, але були виявлені супротивников. У ході перестрілки полонені були знищені, а бійці групи Г. М. Івашкевича поранені. Зібравши поранених, зброю і набої у зручному окопі, рядовий Г. М. Івашкевич зайняв оборону і протягом дня відбивав контратаки супротивника. Будучи тричі пораненим, не тільки не полишив поле бою, але й здійснив вилазку до ворожих укріплень, де гранатами знищив бліндаж, у якому знаходилось 6 ворожих солдатів.

Учасник радянсько-японської війни.

Після демобілізації у 1946 році сержант Г. М. Івашкевич мешкав у Майкопі (Адигея), працював на взуттєвій фабриці, неодноразово обирався депутатом міської ради. Член КПРС з 1963 року. Згодом переїхав до міста Сочі Краснодарського краю, де працював теслею у санаторії «Сочі».

Нагороди[ред. | ред. код]

Указом Президії Верховної Ради СРСР від 24 березня 1945 року «за зразкове виконання бойових завдань командування на фронті боротьби з німецькими загарбниками та виявлені при цьому відвагу і героїзм» рядовому Івашкевичу Григорію Мефодійовичу присвоєне звання Героя Радянського Союзу з врученням ордена Леніна і медалі «Золота Зірка» (№ 6615).

Примітки[ред. | ред. код]

  1. Військове звання вказане на момент представлення до звання Героя Радянського Союзу.

Посилання[ред. | ред. код]

  • Івашкевич Григорій Мефодійович. // Сайт «Герои страны» (рос.).