Австрохейрус

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку

Austrocheirus
Період існування: сеноман
~96.2 млн р. т.
Біологічна класифікація редагувати
Царство: Тварини (Animalia)
Тип: Хордові (Chordata)
Клада: Динозаври (Dinosauria)
Ряд: Ящеротазові (Saurischia)
Підряд: Тероподи (Theropoda)
Рід: Австрохейрус (Austrocheirus)
Ezcurra et al., 2010
Вид:
Austrocheirus (A. isasii)
Біноміальна назва
Austrocheirus isasii
Ezcurra et al., 2010

Австрохейрус (лат. Austrocheirus; букв. «Південні руки») — рід хижих ящеротазових динозаврів з надродини Abelisauroidea, що жили в пізньому крейдяному періоді (близько 71-65 млн років тому) на території нинішньої Південної Америки. Представлений єдиним видом — Austrocheirus isasii. Описаний в 2010 р. під керівництвом M.D. Ezcurra, F. Agnolin і F. Novas[1].

Етимологія[ред. | ред. код]

Назва Austrocheirus isasii утворено від латинського «australis» — південний і грецького «cheirus» — що означає кисті. Видову назву дано на честь Марсело Пабло Ісас, який підготував велику частину скам'янілостей.

Історія вивчення[ред. | ред. код]

Скам'янілості було знайдено в 2002 р. в формації Парі Айк (Pari Aike) в південно-західній частині Патагонії, Аргентина, яка належить до часу Маастріхту. Були знайдені скам'янілості однієї особини, рештки якої складалися з кісток гомілки, кистей лап.

Класифікація[ред. | ред. код]

Кладистичний аналіз M.D. Ezcurra і його колег в 2010 р. показав, що австрохейрус займає базальне положення в родині Abelisauroidea.

Примітки[ред. | ред. код]

  1. Ezcurra, M.D., Agnolin, F.L., Novas F.E. An abelisauroid dinosaur with a non-atrophied manus from the Late Cretaceous Pari Aike Formation of southern Patagonia // Zootaxa. — 2010. — 2450. — Р. 1-25


Ресурси Інтернету[ред. | ред. код]