Abelisauroidea

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку

Abelisauroidea
Період існування: середня юрапізня крейда, 179–66 млн р. т.
Скелет Majungasaurus crenatissimus, Університет Стоуні-Брук
Біологічна класифікація редагувати
Царство: Тварини (Animalia)
Тип: Хордові (Chordata)
Клада: Динозаври (Dinosauria)
Ряд: Ящеротазові (Saurischia)
Підряд: Тероподи (Theropoda)
Клада: Цератозаври (Ceratosauria)
Клада: Neoceratosauria
Надродина: Abelisauroidea
Bonaparte & Novas, 1985
Родини
Вікісховище: Abelisauroidea

Abelisauroidea — це різноманітна надродина динозаврів цератозаврів, яка зазвичай розглядається як крейдяна група, хоча найдавніші залишки абелізаврів відомі в середній юрі Аргентини (класифікується як вид Eoabelisaurus mefi) і, можливо, на Мадагаскарі (фрагментарні залишки безіменного виду). Можливі залишки Abelisauridae (ізольована ліва гомілкова кістка, права стегнова кістка та права гомілкова кістка) також були виявлені в пізньоюрських пластах Тендагуру в Танзанії.

Абелізавроїди процвітали в південній півкулі в крейдяний період, але їх походження можна простежити принаймні до середньої юри, коли вони мали більш глобальне поширення (найдавніші відомі залишки абелізавроїдів походять з австралійських і південноамериканських родовищ, датованих приблизно 170 млн. років тому)[1]. До крейдяного періоду абелізавроіди, очевидно, вимерли в Азії та Північній Америці, можливо, через конкуренцію з боку тиранозавроідів. Проте розвинуті абелізавроїди родини Abelisauridae зберігалися на південних континентах до крейдяно-палеогенового вимирання 66 мільйонів років тому[2].

Примітки[ред. | ред. код]

  1. David B. Weishampel; Peter Dodson; Halszka Osmólska (6 листопада 2004). The Dinosauria: Second Edition. University of California Press. с. 109. ISBN 978-0-520-24209-8.
  2. Martín D. Ezcurra, M.D. and Agnolín, F.L. (2012). "An abelisauroid dinosaur from the Middle Jurassic of Laurasia and its implications on theropod palaeobiogeography and evolution." Proceedings of the Geologists' Association, (advance online publication).