Азерська Єлизавета Григорівна

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Азерська Єлизавета Григорівна
Зображення
Зображення
Основна інформація
Дата народження 28 лютого (11 березня) 1868
Місце народження Полтава, Російська імперія
Дата смерті 13 березня 1946(1946-03-13) (78 років)
Місце смерті Москва, СРСР
Поховання Новодівичий цвинтар
Громадянство Російська імперія і СРСР
Професії оперна співачка, музична педагогиня
Освіта Музична школа Миколи Тутковського і Київська муніципальна академія музики імені Р. М. Глієра (1891)
Співацький голос мецо-сопрано
Інструменти вокал[d]
Заклад Національний академічний театр опери та балету України імені Тараса Шевченка, Державний академічний Великий театр Росії і Одеський театр опери та балету
CMNS: Файли у Вікісховищі

Єлизавета Григорівна Азерська (до шлюбу Платоновская; 28 лютого (11 березня) 1868(18680311), Полтава — 13 березня 1946, Москва) — українська оперна співачка (мецо-сопрано), солістка Київської та Одеської опер, Большого театру в Москві; педагог. Дружина оперного співака Степана Трезвинського.

Життєпис[ред. | ред. код]

Народились в родині ремісника. Закінчила гімназію в Ростові-на-Дону, поступила на акушерські курси в Казані. Вивчала музику в Київській музичній школі М. А. Тутковського. Закінчила Київське музичне училище (1887—1891, клас М. Нолле і К. Еверарді). Також приватно навчалась у К. С. Прохорової-Мауреллі. В 1892—1894 роках удосконалювалась як співачка у професора Броджі (Мілан), у 1899 році — у професора Бертрамі (Париж).

У 1892 році дебютувала на сцені Київської опери («Орлеанська діва» П. Чайковського), у 1894—1996 роках — солістка Київської опери. У 1896—1898 роках виступала в Одесі, а також у багатьох містах Росії (Астрахань, Казань, Саратов, Нижній Новгород). У 1898—1918 роках — солістка Большого театру в Москві (дебютувала в партії Амнеріс в опері «Аїда» Верді). Гастролювала в Києві (1901, разом з Л. В. Собіновим), Одесі і Празі (1904), Берліні, Дрездені, Парижі, Відні.

З 1919 року викладала у московських навчальних закладах.

Творчість, репертуар[ред. | ред. код]

Партії: Ольга («Євгеній Онєгін» П. Чайковського), Ортруда, Фріка («Лоенгрін», «Валькірія» Р. Ваґнера), Даліла («Самсон і Даліла» К. Сен-Санса), Маргарита («Осуд Фауста» Г. Берліоза), Насонова («Віра Щелога» М. Римського-Корсакова), Шарлотта («Вертер» Ж. Массне), Тизба («Анджело» Ц. Кюї), Рогнеда («Рогнеда» О. Сєрова).

На сцені Большого театру виконувала перші партії: Кончаківни («Князь Ігор» О. Бородіна), Любави («Садко» М.  Римського-Корсакова), Лаури («Кам'яний гість» О. Даргомижського), Рафаеля (однойм. опера А. Аренського), Марини («Добриня Никитич» О. Гречанинова). Найкраще виконувала партії Кармен в однойменній опері Ж. Бізе. Володіла сильним голосом великого діапазону і яскравого тембру, відзначалася акторським темпераментом.

Джерела та література[ред. | ред. код]

Література[ред. | ред. код]

  • Лисенко Іван. Словник співаків України. — Київ. 1997. С. 9.

Посилання[ред. | ред. код]